2 Aralık 2009 Çarşamba

IKER MUNIAIN

Asier Del Horno, Aitor Karanka, Julen Guerrero, Rafael Alkorta, Julio Salinas gibi isimleri yetiştirmiş bir kulüptür Athletic Bilbao. İspanya'da ve hatta tüm dünya futbolundaki özel durumu bilinir. Bask bölgesinden çıkmamış hiçbir oyuncuya kadrolarında yer vermezler. Tarihlerinde diğer ülkelerin milli takım formasını giyen iki oyuncu vardır sadece ki onlar da Bask bölgesinde (Pays-Basque) doğan Bixente Lizarazu ve Manuel Anatol'dur. Bugün anlatacağımız adam da Anatol ile aynı kentte, Iruna'da doğmuş bir adam. Henüz 16 yaşındaki forvet Iker Muniain. Kariyerine doğduğu bölgenin takımı, İspanya dördüncü kademesinde mücadele eden UDC Chantrea ile başladı. Athletic Bilbao onu 13 yaşında Bilbao kentine getirdi ve altyapıya yerleştirdi. 3 yıl boyunca altyapıda oynadığı maçlarda sayısız gol attı ve bu onun Joaquin Caparrós tarafından A takıma alınmasını sağladı. Temmuz ayındaki Avrupa Ligi maçında Young Boys Bern karşısına çıkarak ilk kez Bilbao formasını giydi. Bu, aynı zamanda onu Athletic Bilbao forması ile bir resmi maça çıkan en genç oyuncu yaptı. O tarihte 17 yaşından 7 ay 11 gün almıştı. 1-0 kaybettikleri maçın İsviçre'deki rövanşında Muniain takımının 2-1'lik galibiyetinde attığı golle önemli rol oynadı ki, bu, unvanlarına bir de kulüp tarihinin en genç golcüsünü ekledi. 30 Ağustos 2009'da bir tane daha. Kulüp tarihinin lig maçına çıkan genç oyuncusu. 4 Ekim 2009'da bir tane daha. Kulüp tarihinin en genç lig golcüsü. Bütün bunları 2 ay içinde 16 yaşını sürerken elde etti Muniain.

Bilabo'nun altyapı antrenörlerinden Unai Melgosa onun için "en iyi yanı, sürekli yeni bir şeyler öğrenmeye ve kendini geliştirmesi" diyor. Bu özellikleri onun 17 yaş altı milli takıma seçilmesini sağladı ki Nijerya'daki turnuvada üçüncü olan takımın kadrosundaydı. 1.67'lik boyu başlarda "Bilbao'lu Messi" yakıştırmalarını beraberinde getirmiş ama onun 90 dakika boyunca, oyun içinde pes etmeyen karakteri, defans oyuncularıyla boğuşmaktan yorulmaması, sürati, etkili driblingleri ve her iki ayağını kullanması sebebiyle Wayne Rooney'i andırdığını söylenlerin sayısı daha fazla. Rooney gibi yuvadan uçuşunun genç yaşlarda olacağını söylenler de. Rafael Benitez, onu Liverpool'a getirmek için birkaç kez nabız yokladı. Real Madrid, Barcelona ve Valencia da talipliler arasında. Bask kulübü ile dün kontratını 2015 yılına kadar uzattı.

4 yorum:

önder dedi ki...

Ön not: yayınlansın diye göndermiyorum. Sadece uyarı

"13 yaşında Bilbao kentine getirdi ve altyapıya yerleştirdi. 5 yıl boyunca altyapıda oynadığı maçlarda sayısız gol attı."

bu durumda 13+5=18. Ama adam 16 yaşında.

Flying Dutchman dedi ki...

yok ben onu tüm kariyeri için söylemiştim, Bilbao'ya gelişinden sonra yazınca tabii acaip durmuş :))

düzeltelim, teşekkürler...

varol döken dedi ki...

başkası düzeltince teşekkür, biz düzeltince kendine blog ara... bu blogun beni artık sevmediğini düşünüyorum!

Adem dedi ki...

Bilbao'nun son yıldız adayı, şimdiki yıldızı diyebileceğimiz Llorente'dir sanıyorum. Bu adamın patlaması baya bir geç olmuştu. Umarım bu arkadaş da onun kadar gecikmez.

Adem