28 Aralık 2009 Pazartesi

MANCHESTER UNITED 100 KASA HESABI














Genelde futbol kulüplerinin kasasından çıkan paraların nereye gittiğini ayrıntılı olarak açıkladıkları görülmemiştir. Bu tür verileri düzenli olarak denetleyen kurumlar dünyanın bazı ülkelerinde mevcut. Örneğin Hollanda'da bu iş o kadar sıkı yapılıyor ki, Hollanda yönetmelikleri, Türkiye'deki kulüplere uygulansa, büyük bir ihtimalle Gençlerbirliği ve belediye takımları dışındaki tüm kulüplerin kapısına kilit vurulur ve lisansları iptal edilir. Tabii, Hollanda kulüpleri ile Türkiye kulüplerinin yönetim yapısının farklı olduğunu belirtmek lazım. Hollanda, İngiltere, İskoçya, İtalya gibi ülkelerde parayı bastırıp kulübü satın alabiliyorsunuz. Bir Arap şeyhinin örneğin Beşiktaş kulübünü satın alması gibi bir hadise Türkiye'de mümkün değil. Başkanlar seçimle kulübün yönetim kurulunun başına geliyorlar ve kulübün sahibi değiller. Yukarıdaki ülkelerde ise karmaşık yapılı İngiltere kulüpleri bir yana bırakılırsa kulübün sahibi ve kulüp başkanı aynı kişiler. Hollanda'daki bu titiz yapı sebebiyle zaten yıllardır ikinci ligde küme düşme yok. O ligde mücadele edecek takımlar maddi kriterlere göre belirleniyor. Neyse bizim derdimiz Manchester United ve kulübün 2 yıldır kazandığı parayı nasıl harcadığı ile ilgili Sport of the World isimli araştırmanın açıkladığı veriler.

United son 2 yıl içinde 287 farklı şirkete toplada 93.85 milyon pound ödemiş. Old Trafford'un yıllık gideri ise 250 milyon pound civarını buluyor. Bahsedilen 287 firma kendi içinde oldukça fazla çeşitlilik gösteriyor. Listede kuru temizleme firmalarından, anket şirketlerine, pilotlardan öğretmenlere, drenaj uzmanlarından donmuş gıda firmalarına, psikologlardan sihirbazlara ve şarap uzmanlarından palyaçolara kadar bir dolu meslek grubu var. Yapılan harcamalar, kesin rakamlar yerine 50 bin-100bin, 100 bin-250bin, 250bin-500bin ve 1, 2, 4 ve 6 milyon pound grubuna girecek şekilde sınıflandırılmış. Örneğin maç günlerinde, stadyuma gelen insanları eğlendirmek için görevlendirilen sihirbazlara toplamda 50.000 pound ödenmiş. Palyaçolar da aynı miktarı almışlar. Listenin tepesinde 8 milyon poundluk rakam ile Sir Alex Ferguson'a ödenen para var. Platinum One Limited, Trafford MBC, Harlem Springs Corporate Inc, Laing O'Rourke and HWBC Chartered Surveyors (bir kamuoyu araştırma firması) 6'şar milyon pound ödemeler almışlar yıl başına. Belirtelim Platinum One şirketinin başkanı bir Manchester City taraftarı. Takımın ulaşımı ile ilgili firmalara 1-4 milyon pound arasında değişen rakamlar ödenirken, aralarında bisiklet ve motorsiklet firmalarının, kuru temizlemecilerin de olduğu 91 şirkete 50-100 bin pound arasında değişen rakamlar ödenmiş. Şarap ve şampanya firmaları, Carlos Tevez'in menajeri Adrian Ruocco, Lancashire Kriket Kulübü gibi isimlerin de bulunduğu 103 şirkete 100-250 bin pound arasında bir ödeme var. Michael Carrick'in kendisine ait olan Michael Carrick Ltd şirketi 250-500 bin pound arasında bir ödeme almış. Hazırlık maçı yapılan takımlar da dahil listeye. Çin'in Dalian Shide takımına 500.000 poundluk bir ödeme var örneğin. Ronaldo'dan Vidic'e kadar, bir dolu oyuncuya ödenen, "signing on fee" denilen yani imza sırasında oyuncuya ödenen peşinatlar da bu listede. Hatta Rafael ve-Fabio Da Silva kardeşlere toplam 250,000 pound ödenmiş. Scout Gilles Rouillon 50.00 poundla listede.

Manchester United 2007-08 yılında 257 milyon poundluk bir kârla kulüp rekoru kırmıştı. Kulübün şu anda uzun dönemli olanlar da dahil 650 milyon poundluk bir borcu var.

Hiç yorum yok: