25 Aralık 2009 Cuma

NOEL MANGASI

























Dün Noel hezeyanını yazdım bugün de şu Noel filmlerini yazayım bari. Şimdi kağıt kalemi alın, tipik bir Hollywood Noel filmi nasıl yapılır tarifini veriyorum. Bir Amerikan ailesi alınır. Bu ailenin oğlunu veya kızını ihmal eden babası, buna çok üzülen bir annesi vardır. Duruma göre renk katmak için köpek de işin içine katılabilir. Aileyi tekrar birleştirmek için Noel devreye girer. Babayla bozuşan çocuklarla ya bir seyahate çıkılır (o zaman bir komedi filmi olabilir), ya Noel Baba bizzat gelir çocuklara nasihat verir (aile filmi olur), ya köpekle bir maceraya atılınır (çocuk macerası olur). Sonunda tüm aile halkı birleşir, Noel Baba'ya bağlılık vurgulanır, hindi kesilir, hediyeler açılır, helalinden bir Jingle Bells patlatılır. Haydi selametle. Ben bu akımın dışında kalan adam gibi Noel filmlerini vereyim bari.

1-Nightmare Before Christmas: Anti Noel filmleri arasında bir klasiktir artık Tim Burton'un filmi. Çok bahsetmeye gerek yok. Burton'ın dehasının en net göstergelerinden birisi.

2-Gremlins: Ne yaparsanız yapın, ama bir Mogwai'ye su içirmeyin, ışığa çıkarmayın ve her ne olursa olsun gece yarısından sonra yemek yedirmeyin. Billy öyle yapmaz ama. Her kuralı çiğner, sonunda da Gremlinler ortaya çıkar. Eğlencelidir, komiktir, özellikle serinin ikincisinde Gremlinlerin gazabı daha beterdir.

3-8 Femmes: Francois Ozon'un, sadece bir evin içinde geçen bu muhteşem müzikalı, Noel zamanı Fransa'da bir eve kapanan 8 kadıın, evin reisinin ölmesi üzerine birbirlerinin kuyusunu kazma hikayesi. Müthiş filmdir, hala izlemeyenler varsa izlesinler.

4-Edward Scissorhands: Yine Tim Burton, yineklasik "kardeş olalım" mesajı vemreyen bir Noel hikayesi. Johnny Depp'in "ben egzantrik rollerin adamı olacağım" mesajını bağıra bağıra verdiği ilk fimlerinden. Sanırım Burton-Depp'in de ilk işbirliğidir yanlışım varsa düzeltin. Dolayısıyla hayırlara vesile olmuştur.

5-Eyes Wide Shut: Kubrick'in çekimlerinden kısa bir süre öldüğü ve aldığı tepkileri göremediği filmi, Cruise-Kidman çiftinin ayrılmasına katkı yapmış mıdır bilemem? Zira filmde de birbirinden kopmuş bir çifti canlandırmıştır ikili. Zaten filmde de klasik Hollywood temalarından eser yoktur. Kubrick filmografisinin bana göre aşağıda yer alan filmlerindendir ama mekan tasarımları enfestir.

























6-Silent Night Deadly Night: Küçükken anne babası öldürülen ve yetimhanede büyüyen bir çocuk, büyüdüğünde Noel Baba kıyafetlerini çeker ve seri cinayetlere girişir. Daha ne olsun? Noel Baba'nın yine herkese hediyesi vardır ama açmanıza gerek yoktur, direk birinci elden kafaya yersiniz.

7-L.A. Confidential: Her şey Noel'de polis karakolundaki kavga ile başlar. Sonrası Ergenekon Operasyonu. Curtis Hanson'ın, Amerikan polis teşkilatı piyasada günahsız kimse bırakmadığı filmi tüm zamanların en iyi polisiye filmlerindendir ayrıca.

8-Kiss Kiss Bang Bang: Adam gibi bir komedi ve Robert Downey Jr. Kara komedinin "kara" tarafını değil "komedi" tarafını biraz artıran filmin zirve anı meşhur işeme sahnesi ve ardından Val Kilmer ile Downey Jr'ın telefon konuşmasıdır.

9-Black Christmas: Noel zamanı tatil yapmayan tek meslek grubu seri katillerdir. Bu film yine bunun kanıtlarındandır. Bıçaklar, baltalar havada uçuşur, Noel hindisine kan sıçrar. Böyle anlattığıma bakmayın, filmin imdb notu 7.4'tür bu arada, tavsiye olunur.

10-Merry Christmas Mr. Lawrence: 2. Dünya Savaşı'nda Japon esir kampına düşen bir İngilizin hikayesinin anlatıldığı filmde David Bowie, Takeshi Kitano ve filmin müziklerini de yapan Ryichi Sakomoto döktürürler. Sağlam esir kampı filmlerindendir.

4 yorum:

Can dedi ki...

Abi Home Alone'suz noel listesi mi olur :)

Flying Dutchman dedi ki...

yahu alternatif liste bu :)
home alone'u yazarsam 9 tane noel baba filmi yazmam lazım

jingle all the way'dir, miracle on 34th street'tir, polar express'dir falan filan

CaRtMaNtR dedi ki...

Die Hard 1 ile Die Hard 2 nasıl olmaz. İnanamıyorum; İ-NA-NA-MI-YO-RUM :)

Biraz tırt olsada End Of Days'de bu seriye bir yerden girebilir belki.

Adsız dedi ki...

Grinch