17 Ocak 2010 Pazar

101'İN RAPORU




















Dün Barcelona'nın Sevilla'yı 4-0'la geçtiği maçta 2 gol atarak Barcelona kariyerindeki 100. ve 101. golüne imza attı Lionel Messi. Aşağıda bu 101 golün raporu var. İlk tablo ile başlayalım. Arjantinli'nin attığı gollerin 20'si maçların açılış golü, yani 0-0 iken atılmış. "Op voorsprong" ise 0-0 dışındaki beraberlikleri bozan golleri gösteriyor. Yani 1-1 iken 2-1'e veya 3-3 iken 4-3'e getiren goller. Onlardan da 16 tane var. Yani Messi Barcelona maçları berabere giderken 36 kez takımını öne geçirmiş. 8 golü takımı tek farklı geride oynarken beraberliği yakalamasını sağladığı goller. Gollerin 28'i farkı ikiye, 29'u da üçe çıkaran goller. Yani 101 golün 57 tanesi farkı artıran goller, bu da Arjantinli'yi neden pastanın kreması olarak değerlendirdiğimizi gösteriyor. Hani eskiden beri bir tribün tabiri vardır, takım rahatlayınca "verin topu xxx oynasın" denilir. Messi skoru tek başına değiştiren bir adam olduğu kadar bir eğlence aracı.













Gelelim ikinci tabloya. Bu gollerin dakikalara göre dağılımını gösteriyor. Yine yukarıdaki paragrafın son cümlesini haklı çıkaran bir gösterge var. 101 golün 36'sı maçın son 15 dakikasında gelmiş. Yani genelde rakibin gardı düşmüşken ve Messi rahat hareket etme alanları bulabilirken. Tabii bunların içinde maçın sıkıştığı anlarda sahneye çıkıp attığı kritik goller de var. Maçın ilk 15 dakikasında sadece 7 gol atabilmesi de, Messi'nin neredeyse her maçta, ilk dakikalarda rakibin en fazla önlem aldığı oyuncu olmasıyla alakalı elbette. Biraz da maça ısınması ile.Totalde bakıldığında onun ikinci yarılarda çok daha etkili olduğunu görüyorsunuz. 34'e karşılık 67 gol.











Son tablo onun en çok sevdiği rakipleri sıralıyor. Atletico Madrid listenin başında. Atletico sevdalıları mazur görsün ama bunun Türk taraftar argosundaki karşılığı karı-koca ilişkisi ile tasvir edilir. Los Colchoneros'a karşı oynanan 9 maçta 10 golü var Messi'nin. Yani ortalamada her maçta 1 golü var demektir bu. Sevilla onu 7 golle takip ediyor.
















Bütün bunların ötesinde çarpıcı bir veri var. Barcelona, Messi'nin gol attığı 75 maçın sadece birini kaybetti. 1 Mart 2009'da Atletico Madrid'e 4-3 kaybettiler. Kalan 74 maçın 67'sini kazanıp 7'sinde berabere kaldılar. Messi aynı zamanda iç saha-deplasman farketmeden çakan bir adam. 101 golün 51'i içerde 50'si dış sahada (tarafsızlar dahil) kaydedilmiş.

Hıncal doğru söylüyor aslında, adam bitirmiş, daha n'apsın.....Bu fotoğrafın adı da "anam Messi geliyor bakışı" olsun

4 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

186 maç 101 gol, nice santraforlar bu sayıya ulaşamıyor arkadaş.

van der sar da güzel yakalanmış

Doğan Kelleci dedi ki...

Usta bu detaylı bilgiler için teşekkürler.
Leo Messi'yi izliyor olmanın ne kadar büyük birşey olduğunu zamanla anlıyoruz.

barış dedi ki...

barcelonadaki herhangi bir oyuncu için "barcelona onun gol attığı sadece x kadar maçı kaybetmiş" yorumu yapılabilir, negüzel.

Mustafa Akkaya dedi ki...

Messi hakkında daha önce ben de ilginç bir istatistik tespit etmiştim. Adamın gol attığı maçları Barça çoğunlukla en az 2 farkla kazanıyor. Herhangi bir futbolcu değil yani o takımda. Detaylar için buyrunuz:
http://totalball.blogspot.com/2010/01/saylarla-messi.html