15 Ocak 2010 Cuma

42.113



















1.Bundesliga'nın ve 2. Bundesliga'nın bağlı olduğu DFL (Deutsche Fußball Liga), her iki ligde 2009-10 sezonu ilk yarı seyirci raporlarını açıkladı. 1.Bundesliga'da, sezonun ilk yarısında oynanan 153 lig maçının seyirci ortalaması. 42.113. Bu korkunç bir rakam. Hakikaten, tekrarlayayım, korkunç bir rakam. Almanya'nın 2006 Dünya Kupası'ndan sonra futbola ilgi, stadyum konforu ve seyirci sayısındaki artış konularındaki gelişmesi ile bu konudaki politikası ders niteliğinde incelenmeli. Geçtiğimiz sezona oranla % 5'lik bir artış sağladılar. DFL üyesi Christian Müller yaptığı açıklamada ekonomik krize rağmen Alman seyircisinin futbola olan aşkıyla, dünyanın, ortalamada en fazla seyirci çeken ligi olma yolunda ilerlediklerini belirtti. Sezon sonu rakamları karşılatırırız ama sanırım Almanya'ya İngilizler ve İspanyollar rakip olabilir. İngilizlerin güçlü bir kombine bilet yapısı var ama bu sezon özellikle Bolton, Sunderland gibi orta ölçekli takımlar maçlarını zaman zaman % 60-70 oranındaki dolu stadyumlara oynadılar. Dolayısıyla Almanlar sezon sonunda zirveye oturabilirler. Müller bu rakamın ortaya çıkmasında, heyecan, Bundesliga'nın diğer liglere oranla daha yarışmacı olması, stadyum konforu ve tüketici dostu fiyatların önemli rol oynadığını söylüyor.

2. Bundesliga'daki toplam 217 maçın seyirci ortalaması da 15.052 seviyesinde ki bu da çok iyi bir rakam. Türkiye verilerine ulaşmak çok zor ama sanırım Almanya ikinci ligi bile Turkcell Süper Lig'in üstünde yer alacaktır. Bundesliga stadyumları ziyaret edilmesi şart mekanlara dönüşüyor her geçen gün.

Not: PCLion'un bu konudaki yazısına da bir göz atın derim.

1 yorum:

Cthulhu dedi ki...

Yıllar boyunca Bundesliga benim hoşuma gitmeyen, göz zevkime hitap etmeyen, sevmediğim bir ligdi. Ancak son 5-6 senedir adamlara olan bakışım değişti resmen. Bu derece futbola bağlılık birden bire olmadı tabi ama bu apayrı bir araştırma konusu.

Gördüğüm kadarıyla seyirci de zaten emeğinin karşılığını alıyor. Birbirlerine çok yakın kuvvette takımlar, herkezin şampiyonluk şansının olması falan. Yüzlerce faktör.

Çok özeniyorum bu aralar Alman'lara. :)

Tahmini Türkiye ortalamamı da söyleyeyim.

Süper Lig: ~11500
Bank Asya: ~3600

Tahmin tabi, kıçımdan salladım.