6 Ocak 2010 Çarşamba

ALTIN JENERASYON RESMEN EMEKLİ

























Euro 1996'daki o meşhur Çek kadrosunun yıldızını parlattığı adamlardandır Patrik Berger. O kadroda bulunan Pavel Nedved başta olmak üzere Karel Poborsky, Vladimir Smicer, Radek Bejbl, Pavel Novotny, Jan Suchoparek, Petr Kouba gibi adamlar Berger'le birlikte parlamıştır ki, bu kuşak Çeklerin geçtiğimiz yüzyıldaki son altın kuşağıdır. Birer birer futbol sahnesinden çekildiler zamanla. Poborsky mayıs 2007'de futbola başladığı Ceske Budejovice kulübünde 1 sezon oynadıktan sonra futbolu bıraktı. Nedved geçtiğimiz yıl 8 yıllık Juventus kariyerinin ardından ayakkabıları astı. Son olarak Vladimir Smicer de kasım ayında futbolu bırakmış ve 2 gün sonra Çek milli takımının başına getirilmişti. O altın jenerasyonun çıkardığı son yıldız Patrik Berger de bugün aktif futbol hayatına noktayı koydu (bu arada bu "aktif futbol hayatı" deyimine de takık durumdayım, teknik direktörlük aktif futbol hayatı değil midir? Neden futbolculuğu bırakınca aktiflik de bitiyor?). Berger 2009 mayıs ayında Prag şehrine geri dönmüş ve Sparta'nın formaısnı giymeye başlamıştı. Ancak bu sezon sakatlıkları sebebiyle sadece 2 maç oynayabildi. Dizindeki problemin onu artık götürmeyeceğini anlayınca da 36 yaşında "benden bu kadar" dedi.

Kariyerinin en iyi dönemi Euro 96 ve sonrasındaki 3-4 yıldır. Euro 96 finalinde Almanya karşısında final oynayan Çeklerin tek golünü de penaltıdan kaydetmiştir. 2003 yılında ayrıldığı Liverpool sonrası forma giydiği Aston Villa ve Portsmouth'da asla eski günlerine dönemedi. 2001 yılından beri de zaten sakatlıklarla uğraşıyordu. Belki de Smicer'in Çek milli takımındaki görevinde ona yardımcı olabilir.

6 yorum:

Koyu Çay dedi ki...

bi koller vardı ne oldu ona?

turhanatakan dedi ki...

euro 96 çek cumhuriyeti kadrosunun en önemli yıldızı olarak gösterildiğini hatırlarım. ancak yazıda da denildiği gibi 2000 sonrasında düşüş yaşadı. bizlere de euro 96 finali başta olmak üzere pek çok müthiş maç ve goller bıraktı futbolculuğundan.

bu arada kariyerini baştan sona gördüğümüz topçuların futbolu bırakması da apayrı koyuyor adama. kaptan bülent ile yaşamıştım bunu en net. şimdi genç topçuluğunu hatırladığımız isimler de bırakma konumuna geldi.

MaX CadY dedi ki...

ingiltere kariyeri bana biyerden tanıdık geldi. Milan Baroooooos!!! :D.

Unknown dedi ki...

İngiltere tarihinin en çok kaleye düz noktadan şut çeken oyuncusu olmuştur herhal..

emireri dedi ki...

pavel kuka'nın hakkı yenmiş sanki!

sodomy dedi ki...

kuka ve lokvenc de vardı bu nesilde. yıllarca ekmeğini yedi fotomaç ''cim bomda lokvenc sesleri'' haberleriyle. berger de blaze bayley'r çok acaip benziyor