27 Ocak 2010 Çarşamba

CHINESE PROBREM

























Başlık South Park'ın efsane bölümünden. Yıllardır Williams kardeşlerin bayanlar tenisindeki hegemonyasını ve "kardeş-kardeş" oynadıkları finalleri izlemekten illallah demişken ve bu zincirin kırılmasını beklerken, yeni bir "Klonların Saldırısı" durumu var 2010 Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda. 2 Çinli tenisçi Na Li (aşağıda) ve Jie Zheng (yukarıda) yarı finaldeler ve birbirleriyle oynamayacaklar. Na Li, bugün Venus Williams'ı 1-0 geriden gelerek 7-6 ve 7-5'lik setlerle mağlup etti. Şimdi karşısında diğer kardeş var. Amerika Açık'ta Kim Clijsters'ın yaptığını tekrarlarsa finale yükselecek ve bu onu bir Grand Slam finaline yükselen ilk bayan tenisçi yapacak. Eğer bu şansı değerlendiremezse, aynı unvana sahip olma şansı vatandaşı Jie Zheng'e geçecek bu sefer. O da eski 1 numara, Belçika'nın son "Comeback Queen"i Justine Henin önüne çıkacak. Eğer her iki tenisçi de finale yükselirlerde artık Çin'de bütün okulları tatil ederler. Na Li aynı zamanda 2006'da Wimbledon çeyrek finaline yükseldiğinde, Çin tarihinde bir Grand Slam'de çeyrek final oynayan ilk tenisçi olmuştu. Jie Zheng bu rekoru 2008 Wimbledon yarı finali ile kırdı. Kısacası son 4 yıldır birbirini tetikleyen 2 isim, Avustralya'da yollarını kesiştirdiler. Şahsen ortaya çıkan yarı finalden ben çok mutluyum. Gönlümden geçen ya bir Çin finalinin ya da Henin-Williams finalinin olması yönünde ama göreceğiz. Her iki maç da ardı ardına yarın oynanıyor.

Her iki Çinli tenisçi de kariyerlerinin başında hatta ortasında değil, yarısından sonra bu başarıya ulaştılar. Li 27, Zheng 26 yaşında. Li turnuvanın 16 numaralı seribaşı ve turnuva öncesinde dünya sıralamasında 15. sıradaydı. Zheng ise dünya sıralamasında 35. sırada. Bu arada not düşeyim, hem Li hem Zheng kariyerlerine çok küçük yaşlarda badminton dalında başlamışlar. Her Çinli anasının karnından badmintoncı doğar anlayışından kurtulmaları için 8-9 yaşlarına gelmeleri gerekmiş.

























Erkek tarafında ise İngilizler yine gaza gelmiş durumda. 1936'da Fred Perry'nin kazandığı Amerika Açık'tan beri (aynı yıl Wimbledon'ı da kazanmıştı), hiçbir İngiliz tenisçi bir Grand Slam kazanamadı.

Herkesin derdi başka gördüğünüz gibi dostlar. Biz bilmem kaç yıldır İngilizlere gol atamıyoruz, adamlar da 74 yıldır Grand Slam zaferi göremiyorlar. Andy Murray, 2-0 önde götürdüğü maçta, Rafael Nadal, sakatlığı sebebiyle "bana müsaade" deyince yarı finale yükseldi. İngilizler de anında şampiyonluk lafları etmeye başladılar. Yıllardır Tim Henman, Wimbledon'da her 3 tur geçtiğinde gaza geliyorlardı. Ondan bir cacık olmayınca rotayı Murray'e çevirdiler. Yarı finaldeki rakibi Andy Roddick'i eleyen Marin Cilic olacak. Federer ise az önce biten maçta Nikolay Davydenko'ya "ATP Master serisi değil burası, Grand Slam aslanım, benim sularım buralar" mesajı vererek yarı finale yükseldi. Yarı finalin son ismi Novak Djokovic-Jo-Wilfried Tsonga arasında az sonra başlayacak maçla belli olacak ve bu maçın galibi İsviçreli'nin rakibi olacak.

2 yorum:

buraköztürk dedi ki...

Yalnız şöyle bir durum var, Andy Murray İngiliz değil, İskoç. İngilizler'in "x ftw" diyebilecekleri herhangi bir tenisçi olmadığı için ortada, Büyük Britanya bayrağı altında Murray'den medet umarak bu durumu geçiştiriyorlar.

varol döken dedi ki...

ace gibi isimler... na li ci zen ikisinin toplamı bir final etmiyor...

tim henman kadar osuran ama kokmayan başka tenisçi de görmedim...