18 Ocak 2010 Pazartesi

MAÇ KURTARAN KALECİ

















Galatasaray taraftarları Faryd Mondragon'dan beri 2 sezondur kaleye baktıklarında pek pozitif şeyler hissetmiyorlar. Geçtiğimiz sezon kaleyi koruyan, Morgan De Sanctis, Mondragon ve öncesinde Taffarel'in yarattığı güvenin onda birini bile yaratabilen bir kaleci olmadı. Galatasaray'da forma giyerken İtalyan milli takımında çoğu zaman üçüncü hatta zaman zaman ikinci kaleci pozisyonunda olan De Sanctis Galatasaray kalesinde pek parlak performans gösteremeden ve kendi çabasıyla takımına kazandırdığı puan hanesine hiçbir şey yazamadan Florya'dan ayrıldı. Çok açık söyleyeyim Leo Franco, bana De Sanctis'i aratıyor. Güvensiz, tedirgin, yan toplarda inanılmaz derecede zayıf, ceza sahasına hakimiyet konusunda esamesi bile okunmayan ve her maçı kabusa dönüştürecek bir dolu hatası var. Büyük kaleciler büyük hatalar yaparlar, ama Leo Franco sadece büyük hata yapıyor. Mondragon ve Taffarel de zaman zaman hatalar yapan kalecilerdi. Mondragon'un kendi eliyle verdiği, Gerets zamanında Olimpiyat Stadyumu'nda oynanmış ve PSV'nin 2-1 galibiyeti ile biten bir maç vardır mesela. Ama aynı Mondragon Mircea Lucescu döneminde Anfield Road'da 0-0 biten Liverpool-Galatasaray maçında tek başına puanı çıkarmış, maç sonu Kop Mondragon'u alkış yağmuruna tutmuş, Kolombiyalı Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 5-1 mağlup ettiği Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'nin sayısız gol pozisyonunu önleyerek, sarı lacivertli futbolculardan, hem de maç içinde tebrik almıştır. Taffarel'in UEFA Kupası finalinde yaptıklarını anlatmaya gerek yok. Böyle 2 kaleciden sonra Galatasaray'ın Leo Franco'da hiçbir ışık görmemesinin sebebi, kalecinin "maç kurtaran kaleci" namına hiçbir adım atmamasındandır biraz da.

















Hull City kalecisi Boaz Myhill cumartesi günü White Hart Lane'de "maç kurtaran kaleci ne demektir?" diye soranlara cevap verdi adeta. Maçın özeti aşağıda. Göremeyenler için de linki burada.Zaman ayırıp izlemenizi tavsiye ederim. Cumartesi günü Hull City Londra'dan puan çıkardıysa bunun tek bir sebebi var. Galli kalecinin müthiş ötesi performansı. Yarım düzine mutlak gol pozisyonunu gerek akrobatik hareketlerle gerekse de müthiş bir kalecilik becerisi ile çıkardı Myhill. Resitali Palacios'un sert şutunu önledikten sonra dönen topa vuran Keane'i de uçarak önlediği anla başladı. Ardından devre sonuna doğru Jermain Defoe'ye gol izni vermedi. İkinci devrenin başında duble-kurtarış dizisine devam etti. Ceza sahasının hemen önünden Modric'in şutunu çeldikten sonra dönen topu yine kovalayan Keane'in vuruşunu da kafasıyla önledi. Maçın sonuna kadar da Modric'in önce kafa sonra çok sert bir şutunu çıkarması ve Crouch'un kafasına dur demesi var. Maç sonunda esprili bir şekilde "büyük bir kafam olduğu için şanslıyım" dedi mikrofonlara. Harry Redknapp'ın hakem son düdüğü çaldığı andaki "daha ne yapalım arkadaş" tavrı görülmeye değer. White Hart Lane'deki 35 bin kişi, saha içindeki 22 futbolcu, Harry Redknaqpp ve Phil Brown Myhill'e övgü dizmekle meşguldü maç bitiminde. Redknapp "bir daha böyle bir performansı hayatı boyunca sergileyemez" dedi ama bunun bir kaleciye sağladığı güven sonsuzdur. Hafta içinde 5 gol atmış bir rakibin onca gol girişimine tek başına karşı koydu Myhill. Bu ona çok büyük bir motivasyon sağlayacaktır.



Aslında kariyerinin ilk yılları Aston Villa'nın kontratlı futbolcusu olarak 2 senede 5 farklı takımda kiralık oynayarak geçti. Öyle ki kiralık olarak gittiği takımlarda bile yedek kalmıştı. Hull City onu 2003 yılında kadrosuna kattı. Sadece 50.000 pound ödediler Villa'ya. Geçtiğimiz sezona kadar Hull City'nin üstüste lig atlamasında ve Premier Lig'e gelişinde büyük pay sahipti. 2 kez taraftarlarca yılın oyuncusu seçildi. Geçtiğimiz yıl yerini Matt Duke'a kaybetse de sezon sonunda formasını geri aldı. Bu sezona da iyi başladı ve kariyerinin zirve noktasına cumartesi günü ulaştı. Galler milli takımında 6 kez forma giydi 27 yaşındaki kaleci. John Benjamin Toshack onu artık daha dikkatli izleyecektir.

14 yorum:

Marat dedi ki...

Bana Şanver'i hatırlattı. O da böyle bir maç canla başla kurtarırdı.Genelde GS'ye karşı olurdu bu. Sonraki maç gider 6 yerdi. Türk futbol tarihinde çoktur böyle tek maçlık yıldız kaleciler. Bu arkadaşı izlemedim bilemiyorum ama takımı ve bonservisine bakınca, bendeki izlenim bu oldu.

Erdem Karakuş dedi ki...

Haftasonu izledim ben bu maçın tamamını. Adamın kurtardığı şutlar tam anlamıyla "imkansız". Leo Franco olsa 6 olurdu o maç.

frodo555 dedi ki...

Premiere League Review diye bir program var; orada da haftanın futbolcusu (kalecisi değil) seçilmiş vatandaş.

steven_stiffler dedi ki...

Olan bizim 2 puana oldu.

Mehmet Ali dedi ki...

Harika yaa işte premier lig işte kaleci bu. fm de lig-2(4.lig) takımıyım. lig kupası 2.turunda man. city rakip oldu. kendi evimde adamlar 30 şut attı. ben 2. maç 0-0bitti. uzatmada 0-0 bitti ve penaltılarla turu geçtim. inanılmaz bi maçtı benim için. kalecim ise faroe adaları milli file bekçisi nielsen. adam efsane oldu. onun gerçeğe yansıması olmuş bu. fm de oyuncuyla konuşmada PUAN ALABİLECEĞİNİ GÖSTER var. herhalde hull city patronu adamın rüyalarına girecek kadar tekrarlamışki bunu adam 1 puanı aldı. aslında tottenham ın 2 puanını çaldı tek başına.

FatihE dedi ki...

Benim biraderle CM-FM serilerinde uzun yıllardır Exeter-Hull City rekabetimiz vardır. Ben bu kaleciye o zamanlardan beri "Boğazlıyanlı Mahir" derim hep. İyi kaleciydi. Kanıtlamış.

MaX CadY dedi ki...

Bu arkadaşı tebrik ediyor bana 400 liraya mal olduğu için sülalesini saygıyla selamlıyorum.

geloraptor dedi ki...

Gerçekten harika bir performans ama Keane'nin kalenin dibinden kaçırdığı golde kaleciyi öveceğime Keane'e söverim ben. Öyle bir pozisyonda kanımca kaleci kurtarmaz oyuncu kaçırır.

Ice-Man dedi ki...

bu spiker bir yerlerden tanıdık geliyor ama nerden? en az kurtarışlar kadar muhteşem bir anlatım. ismi, cismi nedir biliyor musun dutchman?

a-town dedi ki...

spiker john motson. meşhur fifa spikeri.

hirondelle dedi ki...

harry redknap'e maç sonrası sordular rakibin oyun planını nasıl buldunuz diye; 7 tane muhteşem kurtarış yapmaktı planları dedi gülerek. seviyorum bu adamların bu yönünü.

Unknown dedi ki...

Fifa oyunlarının ünlü spikeri John Motson

Mehmet Ali dedi ki...

john motson and... yok sadece john motson. di mi FD. yanlış sa da he de geç FD. yine çok bilmiş gibi atladım. umarım o dur.

insivible dedi ki...

spiker fifa serilerindeki spiker ya, bana eski gunleri hatirlatti 10 sene oncesini.

bu arada myhill in performansi iyi de bence tottenham forvetleri de bayagi kacirmislar, nedense hepsi kalecinin ustune ya da biraz etrafina vurmus, sanki miknatis var abi de. tabi modric inkilerden bahsetmiyorum, keane ve kalas crouch tan.

bi de butun futbol bloglarinda, fm ye ya da betting e allude eden arkadaslarin yorumlarina ban gelmeli. artik midem bulaniyo kaldiramiyorum her okudugumda yok ben sunu almistim da boyleydi yok soyle oldu, yok paralar gitti gene yok kupon yatti.