7 Ocak 2010 Perşembe

TOP 10 SEVMEKTEN UTANDIRAN ŞARKI

























"Müziğin kalitesi benim için önemli hocam, enstrüman kalitesi, sözlerin anlamı. Toplumu yönlendirmeli müzik. John Lennon bir devrimcidir, rock müzik dinlerken insanın içindeki isyan yükselir, MTV kuşağı öldürdü bunları". Bunları söyleyen bir 80 kuşağının önüne Mory Kante'den Yeke Yeke'yi koyun. O yerli dilindeki şarkıyı ezbere söylemezse ne olayım. Hepimizin sevdiği müzik türleri olduğu kadar nefret ettiği, hiç bulaşmadığı türler de vardır ama nedense o uzak durulan türlerden hep birkaç şarkı sevilir. Çalmaya başladığında tempo tutulur. Ama utanılır bir yandan. Bir ara her metal dinleyenin Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses'e sahip çıkması ekolü vardı biliyorsunuz. Bir de meşrulaştırmak için "Orhan baba Black Sabbath, Slayer, Iron Maiden dinliyormuş abi" diye yaradana sığınıp sallıyorlardı. Gerek yok. Hepimizin, "ben nasıl dinleyebiliyor, üstüne bir de sevebiliyorum bu şarkıyı" diye kendi kendimizi yediğimiz şarkılar vardır. Aha Top 10'um. Bu arada "e iyi olan her şeyi dinlemek lazım, ben hiç öyle tür ayrımı yapmam, iyi olan her şeyi dinlerim" diyenlere de değineyim. Ben de iyi olan her şeyi dinliyorum, zaten, bana göre iyi olan her şeyi. Sen de sana göre iyi olan her şeyi dinliyorsun, senin de tür ve şarkı ayrımın var. Müzik camiasını toptan kucaklamış gibi konuşmanın alemi yok.

Sizinkileri de yoruma dökülün, utanmayın. Nihat Doğan-1071'in müptelasıyım diyen Placebo hayranını bile kabul ediyorum.

1-Fighter (Christina Agilera): Bodoslama gireyim dedim, direk MTV kuşağının göbeğinden. Evet Britney, bu Christina, Beyonce bana yatıya gelseler, zili çaldıklarında kapıyı açmam ama bu Fighter denen şarkıyı beğenmeme engel değil. Sanırım bunda şarkının NBA Action programında fon müziği olarak kullanılmasının da etkisi var. Bir de kabul edin, şarkıda hafif "rockımsı" üğeler de var.

2-Run This Town (Jay-Z feat. Rihanna&Kanye West): Bu son gözdem. Kanye West'i yazarken elim titredi yeminlen. O tescilli "jackass"in parmağı olmasa şarkıyı indirirdim bile ama işte şimdilik rastladığımızda dinlemekle yetiniyoruz, Kanye West bölümü gelince kısıyoruz. Jay-Z abizimizin Rihanna'nın "Who's Gonna Run This Town?" sorusuna "We are, yeah I said we are, you can call me Cesar, in a dark CSAR" çıkışı yok mu? Aslansın.

3-Jeanny (Falco): Tamam vurmayın. Ne yapalım çocuktuk. Almanca hakkında bildiği tek cümle "Du bist mein lokomotiv Andreas" olan zihnimizi açmıştı adam. 80'lerde Opus ve Toni Polster ile birlikte Avusturya'dan çıkan en önemli isimlerden olan Falco nickli Johann Hans Hölzel ortalığı kasıp kavuşmuştur. Şarkının ikinci nakaratı öncesindeki "Sie kommen! Sie kommen Dich zu holen. Sie werden Dich nicht finden. Niemand wird dich finden!!Du bist bei mir. Jeannyyyyyyyy" bölümünde koparım...

4-Abdelkader (Khaled, Faudel, Rachid Taha): Geçen Khaled'i Fransız televizyonunda gördüm, iyice kadayıf olmuş. Mahalle kasabı tipli Khaled, berber çırağı tipli Faudel ve at hırsızı tipli Rachid Taha'nın canlı icra ettiği, aslen Khaled'e ait olan bu şarkı bir ara Ankara'da Karanfil Sokak'ta hoparlörler sokağa konarak çalar, onca insan hoparlörün başına toplanır şarkıyı dinlerdi. Yaaaaa...Biz de o gün o klana katıldık, hala gidiyoruz...Uygur kardeşler siz de bir zahmet ölün...

5-Brother Louie (Modern Talking): Çok açık söyleyeyim, "bu şarkıyı hiç sevmiyorum" diyen varsa külliyen atıyordur. Gerçi şimdi böyle yazıyorum, "Dutchman ben sevmiyorum ve külliyen atmıyorum, yakışmıyor sana insanları karalamak" diye yorum gelmesin (hayır şaka gibi ama geliyor boşa söylemiyorum). Neyse efendim bu Alman ikiliden esmer olan Thomas Anders çok ekmeğini yemiştir grubun. Sarışın abimiz Dieter Bohlen ise bir nevi Ayna grubundaki kel gözlüklü abimiz gibidir, zira ikinci planda kalmıştır (bakın adını bile bilmiyorum). Bir de bu şarkının dimağlarımızda yer etmesinde Banu Alkan'ın emeği çoktur. Şarkı Arzu filminin orijinal soundtrack albümünde bulunur....Dur lan dur ne soundtracki...























6-Ecuador (Sash): Arjantin milli takımının ilk onbirini sayan abimizle açılan bu şarkı, Sash döneminin en güzel şarkılarından birisidir. Tipik bir tekno-pop şarkısıdır. Ya da öyle bir şey işte siz söyleyin doğrusunu. Beni şarkıya bağlayan, şarkı boyunca sinirli haliyle aralarda giren Adrian Rodriguez isimli, Güney Amerika doğumlu, Alman vatandaşı olan isimli DJ'dir. Bu adam Westfalen'li deseler hayatta inanmam.

7-Tubthumping (Chumbawumba): "Bu şarkıyı niye sevmekten utanıyorsun yahu?" demeyin dostlar. Dürüst olun. Bir sözlere bakın. Aynı laf 86 kere tekrarlanmaktadır. Bir nevi Çelik'in Ateşteyim şarkısı gibidir yani. Ayrıca zaten sözleri de çok saçmadır. He drinks a whisky drink, He drinks a vodka drink, He drinks a lager drink, He drinks a cider drink, He sings the songs that remind him of the good times,He sings the songs that remind him of the better time...Bu ne ulen...Severim ama...

8-Iko Iko (The Belle Stars): Aslında şarkının orijinali Dixie Cups'ındır ama cümle aleme asıl sevdiren Rain Man filmidir. Filmin soundtrack albümünde yer alan bu şarkı 80'lerin başında doğan gençler tarafından, sokaklarda "çekimofinaanaynençekimofinayyyeeeyy" diye söylenmiştir. Yıllar sonra şarkının o kısmında "Jockomo feena ah na nay, Jockomo feena nay" dendiği anlaşılmıştır (yine fena sıkmamışız, "Annie are you Ok?-Tenekeci Bok Ye"den iyidir. Velhasıl filmi sevince, otomatikman bu şarkıyı da sevmişimdir. Ayrıca krep süzetle akçaağaç şurubu istiyorum...evet...bilmiyorum..bilmiyorum...evet...(Dustin Hoffman'a selam)

9-Rock Is Dead (Marilyn Manson)
: Bu maddede bir kez daha hatırlatayım bu kişisel bir liste. Ben bir müziksever olarak Marilyn Manson şarkısını sevmekten son derece rahatsızım. Makyajlı halini de makyajsız halini de zerre sevmediğim, poserlerın efendisi bu adam artık "bütün satanistleri üzerine salarım" diye tehdit mi etmiştir bilmem hep, Rose McGowan, Dita Von Teese, Evan Rachel Wood gibi ancak rüyasında göreceği hatunlarla beraber olmaktadır. Ama severim bu şarkıyı, sanırım Matrix'in serisinin ilk filmine olan hayranlığımdan, diye de kendimi teselli edeyim.

10-Tüm eserleri (Funda Arar): Bu kadının şarkı söylerken her an küfür edecek biri bir tavrı var biliyorsunuz. Sinirli vurgu yaparak. O an stüdyoda olanlara, Allah ne verdiyse girişiyordur tahminim. Ama hoşuma gidiyor lanet olsun. Sırf bu tavır yüzünden "Şşşşşimdi bir şşşarkkkı var dilimde dilililili yüzünçççüüü yılda Fenerbahççççççe" şarkısını bile seviyorum. Büyü var kesin büyü.

36 yorum:

Atilla Çelik dedi ki...

Bir de o dönemlerden çok meşhur George Michael - Careless wWhisper'ı unutmamak lazım. :)

hakan karademir dedi ki...

Anastacia - Paid My Dues derim.

Bir de ülkemizden örnek veririm:

Sezen Aksu - Seni Yerler (geçen gün, bu parçayı yeniden yorumlamış bir hatun gördüm televizyonda. kral tv formatındaydı klip, ama dinledim ne yapayım.)

voodoo girl dedi ki...

britney spears - toxic / i'm a slave for you
n'sync - gone

AbSurDMaN dedi ki...

Müthiş bir yazı daha olmuş ya okurken çok eğlendim :D Neyse ben de içimdekileri dökeyim buraya da yükümü hafifleteyim :D

- Modern Talking - You're My Heart, You're My Soul
- Modern Talking - Cheri Cheri Lady
- Modern Talking - Brother Louie (bu adamların da ne çok sevmekten utandıran şarkısı var arkadaş)
- Jeanette Biedermann - How It's Got To Be (ergenlik dönemlerine denk geldi, radyolarda hep çalıyordu, yapacak bişey yok)
- Cristian Castro - Volver a Amar (öyle demeyin abi çok güzel aşk şarkısı valla bak :D )
- Limp Bizkit - Re-Arranged (bu be benzeri gruplardan hep tiksindim ama işte naparsın, istisna)
- Korn - Freak on a Leash (yukarıdakiylen aynı sebep)
- Nejat Alp - Yorgan (sırf Trakya sempatimden)
- Metin Işık - Melek Yüzlü Sahtekar
- Metin Işık - Ağla Gözüm (vurmayın lütfen :D Angaralı damarım tutmuş olsa gerek, zamanında dalgasına dinliyordum ama anladım ki gerçekten kaçamayacam, seviyorum bu iki şarkıyı ahahah :D)

Ohh rahatladım valla :D

hammerfall dedi ki...

Utanılacak bişey yok aslında, 80 lerden bir çok pop şarkısını severim ben.
Iron Maiden, Savatage, Judas Priest ile birlikte düşününce olmuyor gibi ama yapacak bişey yok.

Bellamy. dedi ki...

n'sync - pop kesinlikle.
nelly furtado - say it right

Zenana dedi ki...

justin timberlake-senorita
yalın-sonzuz ol
murat boz- uçurum
itiraf.com oldu koskoca flying dutchman... =)

Unknown dedi ki...

Modern Talking'deki sarisin ve ince sesli herifin adi Dieter Bohlen. Baris Manco, 7'den 77'ye programinda Moskova'ya gitmisti, bu adamin konserinden goruntuler yayinlamisti. Tek basinaydi, garipsemistim. Simdi yazarken fark ettim, bazi ulkeler 80leri asamamis gibi muzik anlaminda, Rusya, Almanya, Hollanda.. Daha vardir boyle. Dagilmasin konu.
Zamaninda utaranak seviyorum diye bir liste cikartmistim ben de. Turkce sarkilara odaklanmistim daha cok. Liste uzundu, bu posta goreli olarak biraz daha ucta olanlari koyayim. Rock ve metal odakli muzik zevki olan birisinden cikan bir listedir:
- Santaj Montaj (Kucuk Ceylan)
- Gir Kanima (Harun Kolcak)
- Yeminler Etsen Bir Kez Daha (Celik-Ebru Gundes)
- Ciftci (Rafet El Roman)
- Yalnizim (Ibrahim Tatlises)

sodomy dedi ki...

Modern Talking Şeri Şeri Leydi, Self Control bunlar da benim utanarak dinlediklerimdir. kara lekedir hatta. bide Britney,Christina, Beyonce yatıya gelseler kapıyı açmamak çok iddialı bi çıkış olmuş bence:)

Unknown dedi ki...

Klibi yeni gördüm =)
http://www.youtube.com/watch?v=mpHLEm9-0bg&feature=related

Olympian dedi ki...

kanye west e sallamissin ama sevdigin sarkinin produktoru ve sarki yazari. neredeyse tum albumun oldugu gibi.

GK dedi ki...

Yerli olarak;

Volkan - Ananı niyolay (Darbudakaya dikiz)

Ufuk Yıldırım - Çabuk gel annem

Ahmet - Ah canım vah canım.

Ercan D. dedi ki...

çok metalci biriyim ama şunun ayyaiiyay aym yor lidıl batırflay kısmını söylemekten alıkoyamıyorum kendimi.
http://www.youtube.com/watch?v=kcCo2nsSWSk

varol döken dedi ki...

zafer peker-sensiz sabah olmuyor, gidiyorsun, marmara

hakan peker-amma velakin kasedi

serdar ortaç-sana uzandım

orta emrah-taksi

yonca evcimik-abone kasedi

çelik (hercai büyük şarkıdır, şarkıdan değil adamdan utanıyorum)

dr.alban-no coke

snow-informer

chris de burgh-snows of new york (chris de burgh dinleyip ortamdan kız mı kaldırılır lan ama bu şarkı süper şarkı valla bak)

debbie gibson-electric youth

ace of base-all that she wants kasedi

gençkan-kendimi kontrol edemiyorum (aha bak şu an voodogirl ile aynı anda söylemiyorsak insan değilim)

mcdonell dedi ki...

izzet altınmese - tappo rappo! sarkı desen degil turku desen degil ama durduramıyorum yıllardır mp3 calarımda.

Flying Dutchman dedi ki...

her şey tamam da

varol döken dedi ki
orta emrah-taksi


olm bir daha bloga gireyim deme

voodoo girl dedi ki...

hahahahah gençkan yazdığını gördüğüm anda söylemeye başladım be varol =)

mr ercan d. siz de "çok metalci biriyim" açıklamanızla beni benden aldınız belirtmeden geçemiyorum.

Flying Dutchman dedi ki...

bu gençkan, klasik gitardan elektro gitar sesi çıkaran adamsa, o iyidir ya...adam imkansızı başarıyor hiç olmazsa....

hem de kablosuz...eric clapton, gelsin denesin bakalım

varol döken dedi ki...

ezberden yazıyorum:

ilk orta fakülte
bitirdim ben güzelce
bir baltaya sap olup
kurturulurum sandım böylece
nerde abi nerde
ekmek aslanın midesinde
bugün git yarın gel
her gün başka bir engel

hey hey hey
taksi
bütün işlerim gitti aksi
hey
dur taksi

birazdan bütün blog bu şarkıyı söylüyor olacak dutchman, aç taksinin önünü, durduramazsın!

Flying Dutchman dedi ki...

ben de ezberden yazıyorum varol efendi

yaşandı bitti saygısızca
gözüme inanırım haydi zıpla

van auger dedi ki...

ismail yk - bomba bomba
ismail yk - cicilerini
ismail yk - facebook :)
ahmet şafak - adam gibi
demet akalın - tozpembe
angaralı turgut - seni gidi fındık kıran
angaralı namık - polatlı
tokio hotel - readysetgo(hooaayyııarrgghh)
grup reyting - birini bıraktım

aklıma gelenler. bu arada çok pis metalciyim, brutal ve scream vokale bayılırım. bir söylentiye göre ben doğarken hastanede dark funeral çalıyormuş:)(orkun the mindslayera saygılar)

sy dedi ki...

off yaa neler dokulmus :) aklima gelenler:

ben sizin babanizim, ben ne dersem o olur

lily allen - fuck you
spice girls - wannabe

su an ne kadar hafifim anlatamam.

Dreamtime dedi ki...

Temelimiz pop ve arabesk'e dayanıyor.Her ne kadar ''metalci'' kıvamında geziniyorsak da özümüzü inkar edemeyiz :P

Ezberimde ne parçalar var of ki ne off.Ama yukarıdaki tüm parçalara rep'lerimi gönderiyorum :)

Ortega dedi ki...

Placebo'nun bir iki şarkısını sevdiğimi yazdığımda üzerme pöykürmüştünüz adeta. Bu yazıyı gördüğüm iyi oldu.

brk dedi ki...

mory kante : yeke yeke
you are my heart, you are my soul
self control
şimdilik bu kadar

80's rulez demek istiyorum bir de :)

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Soyle diyeyim, Jay-Z iyidir. Iyiden iyiye sacmalamaya baslayan rap muzigin 2000'li yillardaki mainstream olan en eli yuzu duzgun adamidir yani. O yuzden Jay-Z seviyorum diye uzulmeyiniz.

Britney Spears - Toxic de super sarki bence, hep cover'layasim gelmistir onu. Britney'nin Madonna ile takildigi/calistigi zamanlardi o zamanlar, toparlar gibi olduydu.

Birkac yil once bir arkadasim bana "Taksi"yi sevdigini itiraf etmisti, deja vu oldu birden. Yalniz degilsin Varol.

Her turlu 90s dandik sarkiyi severim, 90s pop diye playlist'im vardir, o derece. Cocukluga ozlem deyip geciyorum ben.

Minero dedi ki...

Genel olarak Türkü ve özgün müzik dinlesem de böyle bir listeyi hayatta yapamam herhalde. Bir şekilde kendimce bahane bulurum "şarkının sözleri bşaarılı, müzikal altyapısı çok sağlam" gibi. Ama sevgili Dutchman seni ayıplıyorum o listeye Cezayir asıllı Fransız 3 solistin söylediği Abdelkader şarkısı için. Cezayirli halk kahramanı Abdelkader'i anlatan şarkı zaten anonim yani halk müziği. Videosunu koyduğun konserde de gerçekten sağlam canlı müzik yapılmış diğer ikisini saymazsak Khaled de iyi bir sese ve gırtlağa sahip biridir ki düşün o aksanla Beatles'ın Imagine'ı bile söyledi. Diğer tüm parçalar için değil Abdelkhader için yazdım tüm bu satırları. Ayrıca Varol Abi'ye diyecek birşeyim yok onu iki adet Fener formasından birini giyen espritüel babacan adam olarak düşünen herkes yaslarda...

Frapppedaki dedi ki...

Fatih Urek-hadi hadi

maf dedi ki...

Fenerbahçeli olduğun için o melodiyi sevmen çok normal :)

maf dedi ki...

konu için, muslum gursese tapıyorum.
utanmak degil de, duzen dısı(muzik begenim)oldugu icin evet sadece ipodda dinliyorum.

bu duygunun adı tam utanma degil ya.sanki dısarıda 100 milyon insan toplanmış senin için.arabanın kapısı açtın, ayagını yere attın, karsındalar; "eee punk diyodun metal diyodun n'ooldu muslum falan?inliyodu lan araba eseogluesek" dicekler.

Gereksiz yere heryerde tutarlı olma cabası.o oyleydi bu da boyle olmalı.bende de fazlasıyla var.cozemedim.

voodoo girl dedi ki...

mr dutchman ayrıca beyoncé güzel müzik yapıyor gayet, utanmayınız onun şarkılarını beğenirseniz. msnde justin timberlake - what goes around comes around dinlediğimi görüp çemkirdiğinizi hatırlıyorum ama o da güzel şarkıdır bak.

Can dedi ki...

High Fidelity'de "gözardı edebileceğim şeyler dinlemek istiyorum" gibi bir replik vardı. Oradan yola çıkacak olursam, neler dinliyorum neler.

80 sonu 90 başı çocuk olan herkes Mustafa Sandal eşliğinde romantizm yaşadı, maval okumasın. Hala da sıkça pop dinlerim; hatta ondan Glee seyrediyorum diye adam toplayıp kapıma dayandılar.

Çelik çok dinlerdim ben. Hatta imza gününe bile gitmiştim.

alchoburn dedi ki...

burak kut'u geçtim, bende tarkan kasedi var iki tane. herifi ne kadar sevmesem de o albümlerdeki iki üç parçasını çokça dinledim.

Taxden dedi ki...

Serdar Ortaç - Karabiberim
Radyoda genelde yarısında yakalayıp da uzun bir süre söyleyenin kadın olduğunu sandığım parçadır. Nereden baksan utanılacak nereden baksan ahmakça.

alchoburn dedi ki...

justin timberlake - cry me a river. bu da var evet. ve utanıyorum.

Black Pearl dedi ki...

AbSurDMaN goruyorum ki listenizde modern talking epey var o zaman yanlis listeye koydugunu tahmin ediyorum zira sizi pek utandırmıyor dinlemek anlasilan.

Shelbyl Jay-Z eli yuzu duzgun demissin figurativeli dedin herhalde :-)

Ben Rihanna Ubrella sarkisi dinlemekten yorulmamıstım. Simdi Russian roulette yeni cikdi onu da pek begeniyorum sahsen.