27 Ocak 2010 Çarşamba

TÜRK SEYİRCİSİNİ YIKAN MAÇLAR 9/10: 1993-94 DÇ KARABÜKSPOR-ZEYTİNBURNUSPOR


















Bugüne kadar bu yazı dizisinde bahsettiğimiz maçların tümü, Türkiye'de bir grup insanın hayatını zindan etmiş, ama ülkenin tümüne ulaşmamıştır. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor maçları o takımın taraftarlarını yıkmıştır. Efes Pilsen ve Tofaş'ın aldığı mağlubiyetlerin üzdüğü insanların sayısı daha fazladır ama ona da müessese takımlarının karşısında olan kesim sevinmiştir belki de. Hiçbirini eleştirmiyoruz tabii, maksadım yaşanılan yıkımın çapını belirlemek. İşte serinin bu bölümündeki maç Türkiye'de Hakkari'den Edirne'ye tüm futbol izleyicilerinin isyan ettiği bir maçtır. 1993-94 sezonunun son haftasında Karabük'te oynanan Demir Çelik Karabükspor-Zeytinburnuspor mücadelesi.

Bugünlerde son 6 maçında 24 gol atarak, Banka Asya 1. Ligi'nin ilk yarısını lider kapatan Kardemir Karabükspor o yıllarda Demir Çelik Karabükspor adıyla ligde mücadele ediyordu ve 1993-94 sezonunun ilk yarısında sadece ve sadece 7 puan toplayabilmişti. Ligin son sırasına demir atan Karabük'ün başına Fenerbahçe ve Galatasaray'da futbol oynamış, 33 yaşındaki İlyas
Tüfekçi getirilir. Tüfekçi'nin ilk teknik direktörlük macerasıdır bu aynı zamanda. Genç teknik adam ilginç şekilde takımı toparlar. Ama bunun için görevinin ilk aylarında sıkıntı çekmesi gerekecektir. Takım Samsunspor'a 5-1, Trabzonspor'a ise 6-0 mağlup olur. Ancak 21. haftadaki bu ağır mağlubiyetin ardından kalan 8 maçta (lig 16 takımlıdır) 5 galibiyet ve 1 beraberlik alırlar, üstelik bunun son 4 tanesi 26-29. haftalarda gelmiştir. Öyle ki takım 26. haftaya girilirken hala 19 puanla son sıradadır. Orta sahanın merkezine oturttuğu Youssef Haraoui'nin önderliğinde herkesin sempatisini kazanan Tüfekçi'nin takımı 28. haftada cezası nedeniyle Bursa'da oynadığı maçta, Bursa seyircisinin de desteğini arkasına alarak Sarıyer'i 3-1 mağlup eder. Ardından yine Bursa'da Bursaspor'u 4-0 mağlup edip küme düşme hattının üstüne çıkarlar. Son haftaya girilirken, puan durumu aşağıdaki gibidir ve Sarıyer'in küme düşmesi kesinleşmiştir. Karşıyaka kendi evinde şampiyonluk şansını sürdüren Fenerbahçe'yi konuk edecekti. D.Ç. Karabükspor ise Zaytinburnuspor'la tarihi bir maça çıkacaktır.

13. D.Ç. Karabükspor

29 7 7 15 34 60 -26 28
14. Zeytinburnuspor
29 7 6 16 31 50 -19 27
15. Karşıyaka
29 7 6 16 19 39 -20 27
16. Sarıyer
29 6 8 15 26 46 -20 26

Karabük'e beraberlik yetmektedir. Tüm Türkiye İlyas Tüfekçi'ye övgüler yağdırmakta ve küllerinden doğan bu Karadeniz takımını konuşmaktadır. Demir-çelik endüstrisi ile beslenen bu şehrin en büyük tutkularından olan futbol Karabük'te sokakların süslenmesine ve o 15 Mayıs 1994 Pazar günü hayatın durmasına ön ayak olmuştur. Karabük ŞehirStadyumu hınca hınç dolar. İzmir'deki Karşıyaka maçından ardı ardına Fenerbahçe golleri gelince, işin Karabük'te biteceği kesinleşir (Fenerbahçe maçı 4-0 kazanmıştır). 31. dakikada Zeytinburnuspor'un emektar oyuncusu Kemal Yıldırım takımını 1-0 öne geçirir. Sıralama değişmiştir. İlyas Tüfekçi ikinci yarıda 65. dakikada oyuna Hasan Şermet'i alır. Hasan 10 dakika sonra tüm Türkiye'yi sevince boğan golü atmıştır ve oyuna dengeyi getirmiştir. Karabükspor yine ligde kalma pozisyonuna geçmiştir. O sırada maçları yayınlayan TRT Radyosu lider Galatasaray'ın, Bursaspor önünde 2-0 önde olmasını fırsat bilip yayın ağırlığını Karabük'e verir. Mikrofonlarımız Karabük'tedir hep. Maçın son dakikalarında Zeytinburnu kalecisi Miralem Ibrahimovic de kornerlerde ileri çıkar. Herkes son düdüğü beklerken tüm Karabük'ü ve Türkiye'yi yıkan olay gerçekleşir. İleriye uzatılan bir topta Zeytinburnuspor'lu Adnan Baytar, kaleci Fevzi Layiç'in yanından topu ağlara gönderir. Dakikalar 93'ü göstermektedir. Maçın hakemi Bülent Yavuz son düdüğü çalar. Karabük küme düşmüştür. 36 yaşındaki Kemal Yıldırım, doğum gününde 1 gol 1 asistle Karabük'ün ipini çekmiştir. Halk yıkımla kızgınlığı birleştirmiş ve Zeytinburnuspor'lu oyuncular orta saha yuvarlağında mahsur kalmıştır. Bir süre orada beklerler zorunluluktan. Puan durumu şu şekilde oluşmuştur.

13. Zeytinburnuspor 30 8 6 16 33 51 -18 30
14. D.Ç. Karabükspor 30 7 7 16 35 62 -27 28
15. Karşıyaka 30 7 6 17 19 43 -24 27
16. Sarıyer 30 6 8 16 28 50 -22 26




















İkinci yarıda Tüfekçi yönetiminde Fenerbahçe'nin ancak 3-2 mağlup edebildiği, Galatasaray'ın 1 puana razı olduğu, Beşiktaş'ın ise eli boş döndüğü zorlu Karabük deplasmanını yaratan İlyas Tüfekçi ve talebeleri lige veda ederler. Maçı yerinde izleyen Anadolu futbolunun değişmez siması Zeki Çol Karabük'ü "ülkenin sevgilisi" diye tanımlamıştır hatta. Tüfekçi istifa eder. Bir daha da teknik direktörlük kariyerinde o 6 ayda yaşadığı dönemi yaşayamaz.

Türk Seyircisini Yıkan Maçlar Serisi

8 yorum:

Adsız dedi ki...

O maçta tribunde 14 yaşında bir çocuktum. Zeytinburnuspor taraftarı maç başlamadan hemen önce karabükspor bayrağı yakıp ardından üstümüze kocaman taşlar yağdırmıştı. Benim de bir çocuk olarak futbol tribünleriyle tanışmam böyle olmuştu.

Ayrıca hatalı goller yiyen Fevzi içinde kentte uzun süre dedikodular olmuştu.

Eren A.

Tansu Gürsel dedi ki...

O maçta, tam da Adnan Baytar'ın golü attığı kale arkasın tribünündeydim. Sabah saat 07:30'da maça girmek için kuyruk oluşturmuştuk stadın önünde. Sıcak ve susuzluktan dilimiz damağımıza yapışmıştı ama maç esnasında her şeyi unuttuk. İnanılmaz bir trajediydi. İnsanların, tribünden söktükleri beton parçalarını orta yuvarlaktaki Zeytinburnu futbolcuları ve hakemlere attıkları söyleniyordu. Hatta bir rivayete göre de yedek kaleci İbrahim, maçtan sonra Fevzi Layiç'e bıçakla saldırmıştı. O günü yaşayanlardan bir tanesi de o dönemde Karabükspor forması giyen Hakan Ünsal'dır. Berbat bir gündü kelimenin tam anlamıyla...

taberas dedi ki...

Ben de kale arkasındaydım, yüzüm kırmızı mavi boyalı, maçtan sonra saatlerce kendime gelememiştim. Adnan kafayı altıpastan vurmuştu. Ah Fevzi ahh...

Baran Doğan dedi ki...

Geçen sene Bolu'da İlyas Tüfekçi dandirik bir takımın başında play-off maçına çıkmıştı. Dördüncü lig miydi beşinci lig miydi hatırlamıyorum. Tribünde bir lümpen "zamanında bundan alemci futbolcu yoqtu qardaş; bu, piç Arif, bi de Rıdvan aq" demişti.

Adsız dedi ki...

maçtan birkaç gün önce TV' de yayınlanan bir programa bağlanan İlyas Tüfekçi tv' de zeytinburnunun hocası yanlış hatırlamıyorsam erol togay'ın yüzüne zeytinburnunu eze eze yenip ligde kalacağız demişti, adam çok şaşırmıştı bu açıklamaya...maçtan sonra bizim ekstra motive olmamıza gerek kalmadı, ilyas hoca bizi yeteri kadar motive etti demişti o da...

scragnoth dedi ki...

hatırladığım kadarıyla o senelerde karabükspor'un tam ismi de "kardemir demir çelik karabükspor"'du. gelişen kardemir demir çelik karabükspor atağı diyene kadar spiker, top ya aut ya da gol oluyordu zaten.

fenerbahçe'nin 3-2 yendiği maça süper baba dizisinde senaryo gereği cevdet ile alim gidip dayak yiyorlardı bir de.

gereksiz bilgiler silsilesi... :)

CaRtMaNtR dedi ki...

Maç Sonrası Bülent Yavuz dönüş yolunda aracının saldırıya uğradığı yönünde bir hikayede anlatmıştı sanırım vakti zamanında bir programda.

dugenci dedi ki...

Bir Karabüklü olarak en çok üzüldüğüm ve ne kadar tanıdık varsa onların da üzüldüğü bir maç olmuştur.
Bülent Yavuz'un o kornerden sonra oyunu bitircektim aslında attırmadan önce de bitirmeyi düşünüyordum üzüldüm dediğini hatırlıyor gibiyim.
Haberi aldığımız da ablamla lunaparkta oyuncakta (balerin gibi birşeydi sanırım) oturmuşuz çalışmasını bekliyoruz. Sonra babam üzgün bir ifade ile başını salladı. O an çok çok üzülmüştüm. Lunaparktan zevk alacak bir hal kalmamıştı ben de.

@scragnoth : O ismi sonradan kullandı, lige tekrar çıktığı sene kullanmıştı.