27 Ocak 2010 Çarşamba

UZUNSAM GÜNAHIM NE?

























Javier Mascherano, Sabri Sarıoğlu, Emre Belözoğlu, Gennaro Gattuso...Bu adamların hepsinin ortak bir özelliği var. Kısa boylular ve maç içerisinde hakemle çok fazla diyaloga giriyorlar. Özellikle itiraz baz alındığında. Hatta, Mascherano bu alanda çığır açmış adamlardandır. Hiç alakası olmayan bir pozisyona 20 metreden koşarak gelip itiraz ederek kırmızı kart görmüşlüğü ve ada basınından "Premier Lig'in en aptal futbolcusu" damgası yemişliği bile vardır. Bu ekole, pazar günkü Milano derbisinde Wesley Sneijder da eklendi. Ancak Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, boy uzunluğu futbolda şiddeti ve saldırgan davranışı doğrudan etkileyen bir unsur. Hem futbolcular, hem hakemler hem de taraftarlar baz alındığında uzun boylu olanlar kısa boylulara göre futbol stadyumlarında daha saldırganlaşıyorlar. Ama özellikle uzun boylu futbolcular, taraftarlar ve hakemler tarafından daha kolay günah keçisi olarak görülebiliyorlar.

Erasmus Üniversitesi'nden iki bilim adamı Dr. Niels van Quaquebeke ve Dr. Steffen Giessner, 7 yıl boyunca, Avrupa çapındaki 3 büyük organizasyonu incelemeye almışlar. Şampiyonlar Ligi'nin son 7 sezonundaki 32.142, Bundesliga'nın son 7 sezonundaki 85.262 ve son 3 Dünya Kupası'ndaki 6.440 vaka incelemeye alınmış, ayrıca taraftarları kapsayan 2 de sosyal deney gerçekleştirilmiş. Tüm bu turnuvalarda varılan sonuç hep aynı. Uzun boylu oyuncular, üzerine karar verilen hadisede bazen daha fazla şiddet görseler veya saldırgan davranışlara uğrasalar bile, kısa boylu oyunculara göre daha fazla cezalandırılıyorlar. Aynı şekilde tribünlerin davranışları da değerlendirilmiş ve aynı sonuna ulaşılmış. Uzun boylu oyuncular, genelde, kısa boylu oyunculara göre daha fazla protesto ediliyorlar ve sözlü saldırıya maruz kalıyorlar. Bunun altındaki güdülenmeyi anlamak için ya da araştırmanın vardığı sonucu görmek için şubat ayını beklemek gerekecek zira üniversite ayrıntılı raporu basıp UEFA ve FIFA'ya da gönderecek. Ancak pdf olarak indirmek isteyenvarsa buradan buyursun. Yalnız, belirteyim 42 sayfalık, ayrıntılı bir araştırma. Ben çarpıcı bir örneği vereyim. Sadece hakemler ve taraftarlar değil, sahadaki futbolcular da kendisinden daha uzun futbolcuya faul yapmak konusunda, normalden fazla güdüleniyorlar. Aşağıda bununla ilgili grafiği görüyorsunuz. Yatay eğri, boy farkını, dikey ise yapılan faullerin yüzdesini gösteriyor. Boy farkı 10 santimden fazla olduğunda, yapılan faul yüzdesinin de tepeye vurduğunu görüyorsunuz.






















Uzun boylu futbolcuya karşı oluşan bu duyguyunun sebebi, zaten diğer oyunculara göre avantajına olan fiziksel üstünlüğünün, doğal olarak getirdiği antipatiden dolayı olabilir. Normal hayatımızda da böyledir. Kendisinden daha kısa bir adamla kavga eden iri cüsseli birisine, daha hadise başlamadan "boyuna göre birisini bul" deriz. Bu "hem suçlu hem güçlü" lafı bazen ortada bir suç olmasa bile güçlüyü, gücü elinde tuttuğundan ötürü suçlu yapar. Bu psikolojinin de rolü olduğunu düşünüyorum.

5 yorum:

varol döken dedi ki...

çok faydalı bir araştırma olmuş, yetkililere teşekkür ederiz...

uzun boylu futbolcuya olan duygularımı bir kez daha incelememi sağlayacak bu araştırma, teşekkürler...

ne kadar güzel bir araştırma, daha önce size teşekkür etmiş miydim?

varol döken dedi ki...

erasmus üniversitesine araştırma ricası versek aracı olur musunuz sayın dutchman?

ben özellikle şu sefil hayatımda rüzgarda attığım tükürüğün yüzüme geri yapışmasının zararını çekiyorum çokça... bundan nasıl kurtulabileceğimizi bize 42 sayfalık bir raporla hazırlayabilirler mi?

şimdiden teşekkür etmiş miydim ben sahiden?

babayaro dedi ki...

güzel araştırma olmuş. bide "Quaquebeke" in okunuşu "kakebek" diye mi?

Protanopia dedi ki...

Sosyal bilimler baştan aşağı geyiktir. Bu kadar arştırmanın cevabını son paragrafta "Uzun boylu futbolcuya karşı oluşan bu duyguyunun sebebi, zaten diğer oyunculara göre avantajına olan fiziksel üstünlüğünün, doğal olarak getirdiği antipatiden dolayı olabilir." diye vermişsin zaten.

Lütfen sosyal bilimciler yumulmasın :D

CaRtMaNtR dedi ki...

Önemli olan uzunluğu değil işlevidir sözü yeşil sahada doğrulanıyor gibi :D

Birde geçen sene Hamburg - Galatasaray maçında Kewell'ın hakeme 1.90'lık Jansen'e 1.50'lik Sabri nasıl faul yapar şeklinde bir serzenişi vardı :D