26 Ocak 2010 Salı

WHITE HART LANE'İN APPRENTICELERİ


















Gözümü Avrupa futboluna açmamla beraber kalbimi çelmiş ilk takımdır Tottenham Hotspur. Türkiye'de de çok fazla taraftarı vardır azımsanmayacak ölçüde. Ama bizimki uzaktan bir sevdadır sadece. Bizim memleketteki meşhur, Kapıkule'den dışarı çıkmamış hasta Livornolular gibi değildir. Mantıklı bir sevgidir. Henüz White Hart Lane'e gitmek de nasip olmamıştır bana. Bir gün inşallah. Spurs'ün bu seneki performansına "İngiliz futbolunun yıllardır uyuyan devinin uyanması" olarak bakmak lazım. Martin Jol'un en iyi derecesinin beşincilikte kalması, ardından gelen ve göreve Lig Kupası ile başlayan Juande Ramos'un, daha sonra hüsran yaşaması ve Harry Redknapp'ın göreve kurulup, uzun süre sonra harcanan paraların karşılığını kısa vadede alması, Tottenham'ın 2-3 yıllık sıkıntılı bir dönemin sonunu iyi geçmesini sağladı. Uzun süre sonra Kuzey Londra'daki rakibi Arsenal ile, yarışabilecek durumda takım. Redknapp, görevde uzun süre kalırsa yeni inşa edilecek bir stadyumda, son yıllarda oluşmuş en iyi Tottenham kadrosuyla boy gösterecek. Ancak Tottenham'ın içinden genç oyuncuları pek çıkaramaması ya da kadroda yer vermemesi hep eleştirilmiştir. Bu Redknapp yönetimi ile son aylarda değiştirilmeye uğraşılıyor. Geçtiğimiz sezon sonunda Ipswich Town'a kiralanan 20 yaşındaki Meksika'lı Giovanni Dos Santos ve bu sezon QPR'a kiralanan aynı yaştaki Adel Taarabt bu değişimin ilk meyveleri. Diğer adaylara bir göz atalım.

Danny Rose ile başlayalım. Leeds United Adakademisi'nden yetişmiş ve 17 yaşında iken 1 milyon pounda Tottenham'a gelmiş bir isim. Geçtiğimiz sezon sonunda Watford'a, bu sezon başında da Peterborough United'a kiralandı ama ocak ayında kiralama sözleşmesi bitti ve Londra'ya döndü. Sol kanatta forma giyiyor ve İngiltere milli takımının 17, 19 ve 21 yaş altı takımlarında forma giydi. İki kira sözleşmesi sonrası bu sezonun sonuna doğru, olmazsa gelecek sezon forma bulmayı düşünüyor.

John Bostock ile devam edelim (yukarıda). 7 yaşında, bir başka Londra takımı Crystal Palace forması ile futbola başladı Bostock. 6 Kasım 2007 tarihinde, Palace forması ile Cardiff City önüne çıktığında 16 yaşından 295 gün almıştı. Bu onu kulüp tarihinin en genç oyuncusu yaptı. 16 yaşında Londra'nın büyüklerinden birisine transfer oldu ancak bu transfer İngiltere futbol tarihinde bir oyuncu üzerine yapılan en azılı transfer savaşıydı. Kontratı tam bir tipik "FM genç oyuncu kontratı idi". 700 bin pound nakit, oynadığı maç sayısına göre ilave 525 bin pound, milli olduğunda ilave 200 bin pound ve sonraki satışın % 15'i. Ancak Crsytal Palace başkanı Simon Jordan, transfer sonrası Bostock ailesinden duyduğu rahatsızlığı bildirdi. Bostock'un büyükbabası Palace'tan aldığı kombine bileti iptal ettirmişti. 6 Kasım 2008'de bir başka genç oyuncu rekorunu kırdı. Tottenham'ın Dinamo Zagreb'le oynadığı maçta sahaya çıktığında 17 yaşından 295 gün almıştı. Ancak henüz lig maçına çıkmadı takımla. 2009 kasım ayında Brentford'a kiralandı. 18 yaşına henüz girdi. Hücuma dönük orta saha oyuncusu olarak görev yapıyor.

Jake Livermore. O ilk iki oyuncunun aksine Spurs'ün altyapısından yetişti. Akademiden mezun olduktan sonra 2008 şubat ayından bu yana Milton Keynes Dons, Crewe Alexandra ve Derby County formalarını kiralık olarak giydi. Son olarak da Peterborough'ya kiralandı. Bu son transferin sebebi, geçirdiği sakatlıktan kurtulma sürecinde maç eksiğinin de giderilmesi. Henüz hazırlık maçları dışında Tottenham formasını hiç giymedi. Orta saha oyuncusu Patrick Vieira ile karşılaştırılıyor. Ayağına hakim, güçlü ve atletik.

Anton Blackwood'dan bahsedelim. Genç oyuncu fetişisti kulüp Arsenal'den transfer edilmesi kariyerinin ilginç başladığını gösteriyor. Arsenal onu Northampton Town'dan transfer etmişti. Defansın birçok bölgesinde forma giyebiliyor, güçlü ve hızlı bir oyuncu. Woodgate, King ve Dawson'a iyi bir alternatif olabilir.

Eylül ayında Exeter City'e kiralanan İsveçli kaleci Oscar Jansson, daha önce blogda ele aldığımız ve şu an Slavia Prag forması giyen Çek forvet Tomas Pekhart, Sheffield United'da kiralık olan defans oyuncusu Kyle Walker, White Hart Lane'de parlaması muhtemel diğer yıldız adayları.

2 yorum:

Chloroform dedi ki...

gareth bale jamie o'hara dorian dervite de kayda değer oyuncular aslında

alchoburn dedi ki...

sanırım mehmet demirkol da sıkı hotspur hayranı