17 Şubat 2010 Çarşamba

ALIN BU ARKADAŞI EKİP OTOSUNA


















Bu yazı aslında sadece Bayern Munich ve müthiş galibiyet serisi ile ilgili olacaktı ama, Avrupa futboluna son 2 yılda tecavüz etmeyi kendisine görev edinmiş Norveçli hakem kardeşimiz Tom Henning Øvrebø sadece bu yazıya değil Şampiyonlar Ligi haftasının tümüne damgasını vurdu. Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyeyim. Ben tek başıma, yardımcılarım olmadan, dün akşamki maçı kesinlikle daha iyi yönetirdim. Sadece ben değil, bu blogu okuyan, yorumlayan herkes dahil. Geçtiğimiz yıl Chelsea maçında yaptıklarını biliyorsunuz. Eğer maçı adam gibi yönetmeyi becerebilse belki de Guus Hiddink bugün Türk milli takımının başına Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmış bir adam olarak geçecekti (ya da bize gelene kadar çoktan başka birisi kapacaktı). Bazı kesimler eleştiriyi abartıp, ölüm tehditlerine vardırınca kendisini dine verdi 6 ay boyunca. Manastıra psikolog eşliğinde birçok ziyaret gerçekleştirmeye başladı. Ama belli ki 6 ay hiçbir işe yaramamış.

Geceyi Mark Van Bommel'in çift ayaklı uçuşuna sarı kart vererek başladı Øvrebø. Aslında yoruma açık bu pozisyon çok konuşulmayacaktı ama sonrası allak bullak olunca bu pozisyon da repertuarına girmiş oldu. Ardından 45+2'de verdiği karar bir komedi. Videosu aşağıda. Bayern hücumda, Ribery defansın arkasına sarkıyor, Fiorentinalı Per Krøldrup Fransızı indiriyor, dönen topa Mario Gomez vuruyor ve top ağlara gidiyor. Herkes gol diye sevinirken, bizimki kesiyor oyunu. "Ben penaltı verdim, çıkarın filelerden topu" diyor. Avantaj kuralını çiğnemesi bir yana (Ribery'nin düşüşü ile Gomez'in vuruşu arasında 1-2 saniye var) başka bir nokta var. Penaltı kararının ardından, son adam olarak Ribery'i indiren Krøldrup'u oyundan atmıyor. Robben penaltıyı içeri atıp bir faciayı önlüyor, daha doğrusu erteliyor.



İkinci yarı başlıyor. 50'de Fiorentina golü buluyor. Golü atan adam kim? Per Krøldrup. Yani ilk yarıda oyundan atılması gerekirken sahada kalan adam. 20 dakika sonra tekrar sahneye çıkıyor Norveçli. Tartışmalı bir pozisyon sonucunda Massimo Gobbi'yi oyundan atıyor. Bitiyor mu? Hayır. Bu hareketten 5-6 dakika sonra, oyuna giren Klose'nin rakibinin bileğine doğrudan yaptığı hareket sarıyla geçiştiriliyor. Yetmiyor bu da. Ben bu maçta atılan her golü doğrudan etkileyeceğim diyen Øvrebø, 89'da amacına ulaşıyor. Robben topu şutluyor, Frey kurtarıyor, dönen topu Ivica Olic, kaleye en yakın Fiorentina'lı oyuncudan 2-3 metre daha yakın olan Klose'ye veriyor, Klose de ağlara bırakıyor. Tabii ki yan hakemin de katılımıyla karar gol, pozisyon aşağıda. Bu pozisyonun ofsayt olduğunu anlamak için yardımcı hakeme ihtiyacınız olmamalı. Üstelik Klose'nin de aynen Krøldrup gibi, öncesinde oyundan atılması gereken bir pozisyonu var.



Øvrebø, 2010 Dünya Kupası için Avrupa'dan belirlenen 14 adaydan birisiydi. Neyse ki 10 kişilik son listede yer almadı. Yoksa neler olurdu o dünya kupasında bilemiyorum. Artık UEFA'dan intikam mı alıyor meçhul. Setanta'nın yorumcuları da (birisi Brian Little'dı), geçtiğimiz seneki icraatlerini de bildiklerinden, çok fazla yüklendiler Norveçliye ama hakikaten yüklenilmeyecek gibi değil. Manastır kesmedi, Tibet tapınağına kadar gider bu mesele.

Bayern Munich'in serisi de sonraki yazıya kaldı, bu çok uzadı çünkü.

25 yorum:

Adsız dedi ki...

sadece kaleci var karşılarında defans oyuncusu yok bu yüzden ofsayt değil son gol

Flying Dutchman dedi ki...

o ne demek :)

Üzülerek söylüyorum böyle bir kural yok

AbSurDMaN dedi ki...

Hayır, madem adamı atmayacaksın neden penaltı veriyorsun, zaten gol olmuş hatta Gomez gol sevincini bile bitirmiş. Manyak mıdır nedir.

pietrus dedi ki...

dutchman marchionni değildi galiba atılan.

ilquer dedi ki...

Bu hakem tam bir skandal. Ama benim bildiğim şöyle bir şey var. Penaltıdan daha büyük avantaj olmaz. O yüzden penaltı kararını vermesi doğru. Ayrıca gol düdük çaldıktan sonra geldiyse kural hatası da olabilirdi. Ama penaltıyı yaptıran oyuncuyu atması da gerekirdi.

Yardımcı hakem de Fiorentinalı Gobbi'ye gösterilen kırmızı kartta ne kadar doğru bir iş yaptıysa Bayern'in attığı golde de o kadar yanlış bir yaptı. Gol çok net ofsayt. En az 1 metre topun önünde Klose. Ayrıca Klose'nin hareketi de kırmızı karta daha yakın bir pozisyondu. Van Bommel'inki ise tartışmaya açık. Montolivo'nun abartısı da var orda.

Flying Dutchman dedi ki...

@pietrus

düzeltme için teşekkürler..massimo gobbi'ydi atılan...

montaellis dedi ki...

ilk yorumu bırakan adsız arkadaş, ofsaytın tanımını yapmış sonra bu yüzden ofsayt değil demiş.
iyiymiş bu da:)

Mitya dedi ki...

adsiz'in yorumu beni benden aldi - eskiden biz de bir maca cikarken hakem ofsayt olan bir pozisyonda oyunu devam ettirmis, itiraz ettigimizde "kalabalikta ofsayt olmaz" deyip oldukca uzun bir sure kafamizi karistirmisti. bunun kadar olmasa da adsiz'in yorum da fena degil.

maci seyretmedim ve ozetlere bakabildim, ama son gol tam bir facia. yan hakem olic'in yere dusmesine aldanmis, ya da tam o sirada pozisyona bakmaya lutfetmis, cunku olic kafayla dokunduktan sonra hemen devrildigi icin sanki kloseyle ayni hizadaymis izlenimi vermis olsa gerek.

ilk penalti pozisyonu da korkunc - oncelikle duduk zaten senin agzinda, baskasi senden evvel calabilir diye hemen asilmaya gerek yok. bakarsin top nereye dusuyor, eger tehlike varsa beklersin, gol olmadigi takdirde de penaltiyi verirsin. bir arkadas "penalti dogru karar, penalti en buyuk avantajdir" demis, ki bu da az biraz adsiz'in yorumla paralellik arz ediyor. futbolda tek avantaj vardir, o da topu rakip kaleye sokmaktir. topu cikarip "hadi bakalim bir daha atabiliyor musun" demek nerden baksan absurdle istigal etmek olur.

AbSurDMaN dedi ki...

@ilquer

yapma etme, kırmızı kart pozisyonunda resmen Robben'in çakallığı var :)

ilquer dedi ki...

@ absurdman

Bilmiyorum bana kırmızı kart gibi geldi. Zaten banttan izledim maçı uyku da bastırdığı için yanlış görmüş de olabilirim.

@ Mel

Eğer hakem düdüğü çaldıysa penaltıyı vermek zorunda. Çalmadıysa senin dediğin doğru olabilir. Ama doğru düzgün bir hakem Kroldrup'u atacağı için pozisyonun penaltı olması doğru bence.

Mehmet Ali dedi ki...

F.D. çok büyük yanılgı içindesin son golde. hemen kendini düzeltmeni bekliyorum. pozisyonu tekrar izlersen, topu kafayla klose ye çıkaran topçu uçarak topu kafasında 2 saniye taşıyor ve sonra topa: hadi canım klose ofsayttan çıktı gidebilirsin artık onun kafasına diyor. bence bu pozisyonda fizik kuralları yeniden yazılmış durumda. tabii bunu senin benim anlamam mümkün değil. sadece rahmetli einstein ve bu yandan çarklı yan hakem anlar. üzgünüm F.D. ama hepimiz çuvalladık.

AbSurDMaN dedi ki...

Bu arada Porto - Arsenal maçındaki Porto'nun ikinci golü de bir garip. Belli ki kel hakemlerde bi problem var :)

natura horror vacui dedi ki...

@ilquer

"penaltıdan daha büyük avantaj olmaz" değildir o ilke, doğrusu "golden daha büyük avantaj olmaz"dır.

Schumy dedi ki...

Bu adam Platini'nin 6 hakem uygulamasını kabul ettirmek için milletin başına saldığı bir beladır. Chelsea Barcelona maçından dolayı nefret ediyorum bu adamdan zaten, dün de ortalığı karıştırmış yine.

Hadi kendisi hakem değil de yardımcıları da mı yeteneksiz. Harbiden dediğim gibi 6 hakem uygulamasını kabul ettirmek için bu adamın pozisyonları videolarla gösterilebilir.

julien sorel dedi ki...

bir de diğer maçta porto'nun attığı bir ikinci gol var ki evlere şenlik. bu hafta bizim hakemleri aratmadılar sağolsunlar...

varol döken dedi ki...

hem penaltı hem gol kuralı gelsin...

mre dedi ki...

Yorumlara bayıldım fantastik olmuş bir çoğu. Bu arada uefa'nın böyle ilginç hakemlere ısrarla görev vermesi, hem de CL'de bunu yapması,yetenekli hakem yokluğundan mı? başka mantıklı bir sebebi var mı?

Gadee dedi ki...

Arkadaşlar birşey sormak istiyorum adsız arkadaşın yazdığı ve eleştirilen mesaja ithafen;


Eğer pas veren oyuncu, diğer takımın defans oyuncularından ileride ise,başka bir değişle atak yapan iki oyuncunun arasında kaleci hariç başka bir defans oyuncusu yok ise, ofsayt çizgisi topa göre belirlenmez mi?

Oliç kafayı vurduğunda Klose toptan geride olsaydı(Klose rakipten ileride olabilir netekim Oliç rakip oyuncuların hepsinden ileride gözüküyor kafayı vurduğu anda) pozisyon ofsayt olmayacaktı benim bildiğim kadarıyla.

Herneyse Klose hem toptan hemde rakip oyunculardan ileride ve pozisyon kesinlikle ofsayt.Benim merak ettiğim benim bildiğim gibi ise kural adı olmayan arkadaşımız bu kurala gönderme yapmış olabilir.

aksilaz dedi ki...

Bizde hakem yetişmiyor hacı ...

Unknown dedi ki...

İlk gol için İlker Yasin'in kulakları çınlasın.. Dün keşke bu maçı anlatsaydı Fenerbahçe-Frankfurt maçını anardık..

dt.ibo dedi ki...

2. kez orta hakem çıktığım maç geldi aklıma. Kaleciden topu kurtaran oyuncu boş kaleye topu yuvarlayacakken kaleci sağ bacağına sarılmıştı, gördük ya kesin penaltıyı hemen üfleyiverdik düdüğü. Sonra düdükten mi kaleci bıraktı yoksa oyuncu mu kurtuldu hala bilemediğim bir şekilde oyuncu kurtulup golü attı, bense öten düdükle penaltıyı anında işaret etmiştim zaten, e tabi kırmızıyı da ekleştirdim sonunda futbol sahalarında az rastlanacak şekilde her iki takım oyuncuları sardı etrafımı.
biri diyor ki hocam böyle iş mi olur gol attık penaltı veriyosun, öbürü diyor ki hocam böyle kırmızı kart mı olur?
bi araba laf işitmiştim az bekle de öyle düdüğü çal diye.
heyecan işte, daha da üzülmem o pozisyona :)

Feridun Bitir dedi ki...

arkadas dünyada sanli olucan vesselam. bu adam nasil hakem ve deniz nasil topcu olup bu islerden para kaziniyorlar anlamak mümkün degil.

ofsayt ince falanda degil, 1-2 metre ya, insan kör olsa görür yada bu isin icinde bayern mafya var yine:)

Turan dedi ki...

İlk yoruma yarıldım. :))

1 kelime fazla kaçırmış arkadaş, yoksa açıklayıcı bir anlatım. Ama o ''değil'' fazla oraya.. Onu çıkartıp okuyoruz :D

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ovrebo'ya yuklenirken Hanssen'in hakkini da yememek lazim; o da fena degildi.

varol döken dedi ki...

bu adsız nereden yazıyor kampanyası başlasın blogça...