9 Mart 2010 Salı

ALLIANZ ARENA'NIN APPRENTICELERİ























Tek İhtimalli Takım yazısında belirtmiştik. Bayern Munich sezona çok kötü başladığında ve ekim ayına gelindiğinde zirvenin bir hayli uzağında kaldığında Louis Van Gaal'in koltuğunun devrilebileceği konuşuluyordu. Hatta çok çekingen açıklamalar yapmayı sevmeyen Hollandalı bile "iyi kadroları oluşturmak belli bir zaman alı, ama burası büyük bir kulüp, bunun içni bana zaman verilir mi bilmiyorum" diyordu. Ancak ne olduysa Rummmenigge'nin "Van Gaal en azından 31 Aralıka kadar takımın başında" sözü Bayern'in gidişini değiştirdi. Van Gaal o kısa zaman içinde bir şeyleri tersine döndürmesi gerekiyodu. Üzerinde büyük bir baskı vardı ama bunu kendisi için olumsuz bir yüke dönüştürmedi. İşleri döndürdü. Takım 9'u ligde olmak üzerine üstüste 13 galibiyet aldı. O kısa sürede öyle işler yaptı ki, devre arasında şampiyonlukla ilgili görüşleri sorulan Bundesliga teknik direktörleri, Bayern'in ilk yarıda beklentilerden uzak kalmasına rağmen halen şampiyonluğa en yakın takım olduğunu söylediler. Özellikle Robben'in sırtladığı Ribery-Gomez-Olic gibi isimlerin yer aldığı hücum gücü onu Schalke ve Bayer Leverkusen'den daha fazla dikkat çekmesini sağladı. Van Gaal'in bir başka özelliği genç oyunculara verdiği şanstır. E Hollanda'dan çıkmış bir hocanın aksi yönde davranması beklenemezdi. Bunu daha önce Avrupa'nın zirvesine çıkardığı Ajax'la ve Hollanda'da devrim yaptığı AZ ile yapmıştı. Bunu Bayern Munich'deki kısa döneminde de hissettirdi. Thomas Müller ve Holger Badstuber Bayern kadrosuna dahil edilen 20 yaşındaki genç oyuncular oldular. Müller aslında Jurgen Klinsmann zamanında da takıma girmişti ama düzenli olarak oynaması Van Gaal döneminde oldu. Badstuber ise 2002 yılında VfB Stuttgart'tan transfer edildi ve geçtiğimiz yıl Inter ile RealMadrid'in listesindeydi. Biz kadroda çıkış yapması muhtemel diğer gençlere geçelim.

17 yaşındaki siyahi Avusturyalı orta saha oyuncusu David Alaba ile başlayalım (üstte). 14 yaşında ülkesi takımlarından SV Aspern'de başladı kariyeri. Aynı yıl onu Austria Wien transfer etti. 2007-08 sezonunda bazı maçlarda yedek kulübesindeydi ancak rezerv takım dışında Avusturya takımında hiç sahaya çıkamadı. 2008 yaz aylarında Bayern Munich'e transfer oldu. Önce genç takımda oynadı, daha sonra Bayern Munich II'de forma giymeye başladı. Ağustos 2009'da Dynamo Dresden ile oynanan 3. Lig maçında sahaya çıktı. 13 maç forma giydi burada. Bayern'in 2009-10 iin bildirdiği Şampiyonlar Ligi kadrosuna ismini soktu. Ligin ilk yarısından sonra Van Gaal onun A takımla idmanlara çıkmasına karar verdi. Aşağıda inceleyeceğimiz Mehmet Ekici ve Diego Contento ile birlikte Almanya Kupası'ndaki Greuther Fürth maçında ilk kez kulübeye oturdu. 59. dakikada Lell'in yerine oyuna girdikten Ribery'e bir gol pası verdi. Bu aynı zamanda onu Bayern'in bir resmi maçında sahaya çıkan en genç oyuncusu yaptı. 18 yaşından 7 ay ve 8 gün almışken. Avusturya milli takımında da ekim ayında ilk kez A milli oldu. Bu işiyle de milli takım tarihinin en genç oyuncusu oldu. İlginç olan Alaba'nın Bayern'in 11 yaş altı takımının antrenör ekibinde olması. Uzun boylu, birebirde etkili ve atletik bir oyuncu. Bu özelliği Nijeryalı bir baba ve Filipinli bir anneden doğmasından geliyor.

Kaleye gelelim. 2011 yılı yaz aylarına kadar kontratı uzatılan Hans-Jörg Butt ve Michael Rensing'in ardında bekleyen 21 yaşındaki Thomas Kraft ile devam edelim. Almanya'nın alt lig takımlarında forma giydikten sonra 16 yaşında Münih kentine geldi. 2006 yılında Bayern Munich II'de forma giymeye başladı ve o takımın 1 numaralı kalecisi oldu. Toplam 86 maç forma giydi 3 sezon içinde. Bu sezon ise Van Gaal onu A takıma aldı. Şu an Butt ve Rensing'in arkasında üçüncü kaleci durumunda. Halen forma bekliyor.

Yeni Mesut Özil adaylarından, 19 yaşındaki Mehmet Ekici ile devam edelim. Mehmet daha 7 yaşında iken Unternaching altyapısından transfer edildi ve doğduğu kente döndü. 17 yaşından beri o da Bayern Munich II formasını giymeye başladı ve 2008-09 ile 2009-10 Şampiyonlar Ligi listelerinde kendisine yer buldu. Yukarıda belirttiğimiz gibi Greuther Fürth ile oynanan maçta kulübedeydi ama Van Gaal ona şans vermedi. Yine de sezonun geri kalanında A takımın kadrosunda yer alacak orta saha oyuncusu. Almanya 18 ve 20 yaş altı takımlarında forma giyiyor. Biz yine 7 yaşından beri Bayern formasını giyen ve Alman alt yaş gruplarında oynayan bir adam, çıkıp 1-2 gol atınca milli takıma çağırır, gelmeyince de vatan haini ilan ederiz muhtemelen.















Gelelim bu yeteneklerden kendini göstermeye başlayana. Diego Armando Contento (üstte) İtalyan kökenli. Anne baba o küçük yaşlardayken Almanya'ya göçmüş. Diğer 3 oyuncunun aksine Bayern altyapısından yetişti. 30 Haziran 2011'e kadar kontratı mevcut. Bayern camiasındaki ilk antrenmanına çıktığında 5 yaşındaydı. Van Gaal onu hazırlık kampına davet etti. 17 yaş altı liginin şampiyonluğunu kazanan takımın kadrosundaydı. Sol bekte forma giyiyor. Greuther Fürth ile oynanan maçta ikinci yarıda forma bulan oyunculardan diğeriydi. 2009-10 Şampiyonlar Ligi listesinde mevcuttu ve ona şans salı akşamı geldi. Fiortentina maçında Daniel Van Buyten'in sakatlanması sonucu oyuna girdi. Çok da fena oynamadı. 19 yaşında Bayern formasını giydiği ikinci maç devler ligi olunca çok büyük şeyler beklememek lazım tabii. Yine de fena oynamadı, en azından yaptığı bir bireysel hata yok. Defans hattındaki adamları zorlayacaktır sezon boyu.

Özellikle Alaba, Mehmet ve Contento için hem Genel Direktör Christian Nerlinger'in hem de başkan Hoeneß'in övgü dolu sözleri var. Bu oyuncular da Van Gaal ile çalışmanın onlar için büyük bir şans olduğunu yineliyorlar.

1 yorum:

mcD dedi ki...

Keşke inceleyebileceğimiz altyapı oyuncularımız olsaydı bizimde (fenerbahçe).. gençleri izlediğimde gözüme batan bir iki futbolcu oluyordu ama hiç bir zaman onlara şans verilmedi. fikret güizadan kat be kat iyiydi örneğin ama hiç düşünülmediler bile zamanında. şimdi ne durumdalar bilmiyorum