23 Şubat 2010 Salı

CEZA ALANI - KIYAK ALANI















Ülkem ve dünya futbolundaki EYYAM, futbol sahasinin esas bu iki ceza sahasi disindaki kalan kisminda vuku buluyor. Yanlis yorumlanip, yanlis verilen penaltilara deginmek istemiyorum. Bunlar zaten yazili ve görsel basinda, taraftar forumlarinda, bloglarda saatlerce-günlerce-haftalarca tartisiliyor. Deginmek istedigim o cizgiler icindeki hakem yorumlari degil, disindakiler!

Asagidaki kurallara göre direk serbest vurus ile penalti karari arasinda hic fark yok. Ama ceza sahasi disinda öyle komik, öyle enteresan müdahelelere faul düdügü caliniyor ki insan neyin faul neyin kusurlu hareket oldugunu sasiriyor.

"Penaltı: Bir oyuncu, kendi ceza sahası içinde rakip oyuncuya kural dışı hareket yaparsa, karşı takım, bu kural dışı hareketin cezası olarak ceza sahası içinde bulunan beyaz noktadan, kaleye şut çekme hakkı kazanır.Bu beyaz noktanın adı penaltı noktası,bu karara penaltı adı verilir.Penaltı noktası'nın kaleden uzaklığı 11 m.dir. Kale önlerinde kale çizgisine bitişik olmak üzere 40,32 x 16,50 metre boyutlarında ceza alanı bulunur. Kalecilerin topu elle tutabildikleri tek yer burasıdır. Bu alan içinde, kalenin hemen önünde 18,32 x 5,50 metre boyutlarındaki başka bir alana da altıpas denir. Ceza alanı içinde rakip oyuncuya yapılan fauller ve kaleci dışındaki futbolcuların elle topa dokunmaları dahil 9 kusurlu hareket olarak nitelendirilen hareketler penaltıyla cezalandırılır.

Penaltı atışı, ceza alanı içinde kale çizgisinin ortasından 11 metre uzaklıktaki penaltı noktasından yapılır. Kaleci, top penaltıyı atan oyuncunun ayağından çıkmadan öne doğru hareket edemez, yalnızca kale çizgisi üzerinde sağa sola hareket edebilir. Fauller ve Fena Hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır:

Direkt Serbest Vuruş: Eğer bir oyuncu aşağıda belirtilen 6 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

• rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya tesebbüs ederse,
• rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse, • rakibin üstüne sıçrarsa,
• rakibe şarj yaparsa,
• rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
• rakibini iterse,

Ayrıca, eğer bir oyuncu aşağıdaki 4 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

• topu kazanmak için ayakla müdahale ederken (tackle) topa dokunmadan önce rakibe dokunursa,
• rakibini tutarsa,
• rakibe tükürürse,
• topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç)."


Avrupa hakemliginde bu iki cizgi arasindaki karar kriterleri, orada da farklilik gösteriyor olsa bile, birbirine Türk hakemliginkinden daha yakin. Yani orada hakemlerin penalti(ceza sahasi ici) ve ceza sahasi disindaki faul kararlari birbirine Türk hakemlerin penalti (ceza sahasi icin) ve ceza sahasi disi faul yorumlarindan daha benziyor. Bizde ceza sahasi disindaki fauller daha cok basketbol faullerine benziyor. Her seye düdük caliniyor ve taraftarin, izleyicinin bilincine bu genellikle girmiyor.

Hakemler/hakemlik (özellikle de Türk hakemleri/hakemligi) bu kural kitapciginda futbol sahasi icinde ceza alani ve geri kalan alan arasinda direk serbest vurus kriterlerini bölücülük yapmadan gercek futbol sahasi yorumlarina da yansittiklari zaman ülkede futbolun görsel kalitesi artacak ve dogal olarak oynayan, yöneten, izleyen akici oyundan, sürekli durmayan oyundan daha fazla zevk alacaktir.

by meinkissen

8 yorum:

varol döken dedi ki...

yerelması gibi penaltı...

AFO dedi ki...

İki sorum olacak: Birincisi penaltıya yol açan 10 kusurlu hareket yok muydu? Yazıda 9 diyor. İkincisi de ceza sahası dışından çekilen şutlara "18 dışından" bir şut" denmesinin sebebi ne? Yazıda 16.5 metre uzunluğunda olduğu yazıyor ceza sahasının. Ben boyutuyla alakalı bir söz sanıyordum hep.

meinkissen dedi ki...

@AFO,

valla calismadigim yerden geldi bu soru. ;-)
Acikcasi ceza sahasinin matematiksel düzlemine o kadar takili kalmadim. Evet 16,5 geciyor genel olarak okudugum yerlerde ceza alani uzunlugu. Belki yayin sahaya diklemesine uzunlugunu da hesaba katiyorlardir, bilemiyorum.

9 veya 10 kusurlu hareket olayini da tam bilmiyorum. Asagi yukari ayni hareketler hem ceza sahasi disinda hem de ceza sahasi icinde ayni düdüge maruz kaliyorlar.

Mesela elle oynama ve taban kaldirma ceza alani disinda endirekt olurken, ceza sahasi icinde biri penalti digeri yine ayni sekilde endirekt olarak geciyor.

Benim derdim daha cok EYYAM, KIYAK, düdüklerin bu alanlar icerisinde standarti yakalayamamasi. Hakemlerin kiyak alanindaki kararlarinin degerlendirmeye fazla alinmamasi, önemsenmemesi ve dogal olarak hakemlerin kiyak alanindaki kararlarina daha cok toleransli olunmasi.

Olmasin istiyoruz, dilegimiz bu.

meinkissen

AFO dedi ki...

@meinkissen,

Yok abi, yay uzunluğu da olamaz. Penaltı noktasının kaleye uzaklığı 11 metre, yayın penaltı noktasına uzaklığı da 9,15. Toplarsan 20,15 ediyor. Bunlardan eminim. :)) Akşam akşam içime bir kurt düşmüştü şimdi. Bilen varsa aydınlatsın lütfen. :)

AsperAstrum dedi ki...

"18" tabiri 16.5 metreye eşit olan 18 yard'dan kaynaklanmakta bildiğim kadarıyla.

Homidi Gırtlak dedi ki...

İngiltere benim gözümde bu farkın en az olduğu nokta hatta bu yüzdendir ki la liga premier ligden bir sürü yıldız transfer etmiş olmasına ragmen bence hala premier lig izlemesi en keyifli ligdir hala.

Unknown dedi ki...

http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/2009DK/MHK/Oyun-Kurallari-07.09.2009.pdf
asperastrum un dediği gibi. 10. sayfada yazmakta

Radical Media dedi ki...

yabancı hakem lazım.necip türk spor basını ve hakem allameleri gelecek olan daha mı kaliteli diye hedef saptırtıyorlar.hayır gelecek olan daha kaliteli ve ya değil tartışılan veya istenen o değil.gelecek olan daha az baskı altında olacak kimseye gebeliği olmadığı için.ingiltere , almanya ve hollanda dışından da gelmesin zaten bir de kuzeyliler olabilir.ispanya , italya ve güney avrupa hakemleri bi zahmet olmasa iyi olur.onlara bir şekilde el kol uzanabilir. eyyam rezaleti tartışıldığından çok daha büyük boyutlarda.maç içinde durum 0-0 ken verilmeyen bir penaltı , her pozisyonda rakip lehine değerlendirilen fauller vb sonucunda bir takım 2 farklı yenilince hakem sonuca etki edecek hata yapmadı diye geçiştiriliyor.ben 3 tane üstüste ters taç kararı ile bir takımı bozabilirim.özeti yabancı hakem gerekli bence.