12 Şubat 2010 Cuma

DÜDÜK KADINDA

















Daily Mail "futbolda sadece erkeklere ait olan tabulardan birisi daha devrildi" demiş haberinin girişinde. Salı akşamı oynanan Coventry City-Nottingham Forest mücadelesinde, maçın hakemi Tony Bates 70. dakikada sakatlanınca, maçın son 20 dakikasını maçın yardımcı hakemlerinden birisi tamamladı. Amy Fearn. Bir kadın. İngiltere futbol tarihinde profesyonel kategorideki (Football League denen tepedeki 4 lig) bir maçı yöneten ilk kadın hakem oldu.

Rolls-Royce firmasında, finansal analist olarak çalışan, 31 yaşındaki Fearn çocukluğundan beri futbolun içinde yer almak istiyormuş. Ancak o yıllarda kadınların futbol yeteneklerini geliştirmesi için bugünkü kadar geniş imkanlar olmayınca hakemlikte karar kılmış. Daha 14 yaşında haklemlik kursunu bitirmiş. 16 yaşında amatör iglerde görünmeye başlamış ilk olarak, 26 yaşında da Konferans Ligi'nde maçlar yönetmeye başlamış. Bugüne kadar daq birçok maçta dördüncü hakem ve yardımcı hakem görevlerini yaptı ki bu unvana ondan önce bir başka kadın hakem Wendy Toms da sahipti. Toms 1997'de Premier Lig'de görev yapmaya başlamıştı. Ancak 1999 yılında Leeds United'ın, Coventry City deplasmanında 4-3 kazandığı maçtan sonra, Coventry hocası Gordon Strachan'ın "hakemin kadın, erkek veya bir köpek olması beni ilgilendirmez. Eğer işini kötü yapıyorsa bu görevi haketmiyordur" şeklinde eleştirilerine maruz kalmıştı. Salı akşamı tarihe geçen Amy Fearn de benzer eleştirilere maruz kaldı. Hem de sksist olanlarına. Kasım 2006'da Luton Town'ın QPR'a 3-2 mağlup olduğu maçtan sonra Luton hocası Mike Newell "kadınların futbolda işi ne, seksist gibi görünüyor olabilirim ama doğru ben bir seksistim" diye çıkış yapmış, federasyon Fearn'e sahip çıkmış ve Newell özür dilemekle kalmamış 6.500 pound da ceza yemişti.







Bu Amy Fearn'ün aldığı ilk eleştiri değil. Zamanında tribünlerden "hiç sevgilin yok, çünkü iğrenç karının tekisin", "evde gidecek bir kocan yok mu?" laflarını yemişliği de var ama hiç takmamış. Dün maç bitiminde de Nottingham Forest kalecisi, 1-0 mağlubiyet sonrası onun başındaydı. Bilinen şey, maçın son 20 dakikasında tartışmalı bir kararının olmaması ve oyuncuların itirazlarında gözle görülür bir azalma olması. Bu tesadüfi sınav sonrası Fairn'i daha fazla maçta görebiliriz. İngiltere'de de gene lkanı "formda ve maçı kaldırabilecek durumda olduğu sürece, facia kararlar verebilen erkeklerden daha kötü olmayacağından eminiz" tadında şimdilik.

7 yorum:

varol döken dedi ki...

bir adım gerisindeki erkek yardımcı hakemin bıyık altı gülüşünün açıklaması şu:

biz laf yemekten kurtulduk m.na koyim, bütün maçlara bu kadın gelsin...

gorgos dedi ki...

"Seksist" ne demek? ilk defa duydum bu kelimeyi. Seks seven gibi geliyor kulaga ama cümle icinde kullaninca anlami ortaya cikiyor.:) Var mi gercekten böyle bir kelime yoksa kendin mi olusturdun?

Flying Dutchman dedi ki...

Türkçesi Cinsiyetçilik aslında ama bizde de Seksist olarak girmiş artık

Zaten İngilizcesi Sexist

anlamı

"bir cinsiyetin diğerinden üstün olduğunu savunan görüş ve ideoloji"

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Turkiye erkeginin %90'inin falan farkinda olmadan oldugu seydir seksist. Hem gorgos'un var saydigi anlamda, hem de gercek anlaminda.

varol döken dedi ki...

kendimden üstün gördüğüm tek cins vulkanlılar...

Adsız dedi ki...

futbolcular itirazlarında fazla agresif olmuyordur herhalde.yalnız ben bayan hakem olarak Brezilyaylılar daha iyi gibi.En azından kendilerini koyuvermiyorlar.Bayan zerafeti var.

sukullaci dedi ki...

"Rolls-Royce firmasında, finansal analist" iken hakemlikle uğraş,bunun cinsiyetle ilgisi yok işte yahu ne biçim işin var nabıcan hakemliği! git takım falan satın al.