2 Şubat 2010 Salı

GOODISON PARK'IN APPRENTICELERİ



















Premier Lig takımlarının altyapılarına göz atmaya devam ediyoruz. Ne zaman bu blogda söz açılsa, Everton forması giyen oyuncuların ne kadar underrated olduğunu anlatıp duruyoruz. Bugün de bu takımın altyapısından birkaç adamı konuşacağız. Everton, 11 yaşında altyapısına aldığı Wayne Rooney'i 25.6 milyon pounda Manchester United'a satmış bir takım. Alan Shearer'dan beri İngiliz futbolunun içinden çıkan en şöhretli golcüyü bünyelerinden çıkardılar da diyebiliriz buna. Onu 19 Ekim 2002'deki Arsenal maçında, daha 17 yaşındayken sahaya yollayan adam da David Moyes'tir. Rooney, onun bu güvenine, maçı kazandıran golü atarak cevap vermiştir. Ancak Rooney Manchester'ın yolunu tuttuğundan beri Goodison Park'tan yeni bir yıldız çıkartamadılar. Geçtiğimiz yıl doğan Kai Wayne Rooney'in de Everton formasına girmesine daha çok var. O yüzden kadrodaki isimlere başvurmak zorundalar. 18 yaşındaki orta saha oyuncusu Jack Rodwell, 19 yaşındaki Dan Gosling, 20 yaşında ve şimdiden Nijerya milli takımında oynamaya başlayan forvet Victor Anichebe ve bir başka forvet James Vaughan Everton'da zaten şu ana kadar forma bulabilmiş isimler. Biz bunların gerisinde forma bekleyen isimlere bakalım.

21 yaşındaki İrlandalı sağ bek Seamus Coleman ile başlayalım. Everton onu 2009 ocak ayında 60.000 pounda Sligo Rovers'tan transfer etti. Bu transferde, geçmişinde Sligo Rovers'ı çalıştırmış olan Willie McStay, Celtic'ten eski takım arkadaşı David Moyes'e Coleman'ı tavsiye etmesinin de etkisi büyük. Coleman, Everton'a gelir gelmez ciddi bir ameliyat geçirdi ve ancak bu sezonun başlamasından sonra kadroyu zorlamaya başladı. Tottenham ile oynanan ve 2-2 biten Premier League maçında Yobo'nun yerine oyuna girip maçın oyuncusu seçildi. Yavaş yavaş kadroyu zorluyor. Everton onu alırken Birmingham, Ipswich Town ve Celtic ile boşuna mücadele etmemiş. İrlanda 21 yaş altı milli takımının da oyuncusu.

Şu an Motherwell'de kiralık olan Lukas Jutkiewicz ile devam edelim (resimde). 20 yaşındaki oyuncu Southampton altyapısına girdikten 3 yıl sonra, 13 yaşında iken Swindon Town'a transfer oldu. 16 yaşında formayı giymeye başlamasından 2 yıl sonra Everton onu 1 milyon pound karşılığında kadrosuna kattı. Önce Plymouth Argyle, sonra da Huddersfield Town'a kiralık olarak verildikten sonra asıl kıvılcımı ağustostan beri forma giydiği Motherwell'de verdi. 17 maçta 8 golün altına imza atınca, The Well hocası Jim Gannon, Everton'dan aldığı izinle kira sözleşmesini şubat ayına kadar uzattı. Jutkiewicz'in doğum yeri İngiltere, annesi İrlandalı, büyükbabası ise Polonyalı (soyadından anlaşılıyor). Oyuncu hala milli takım konusunda seçim yapmış değil. Hiçbir milli takımın yaş gruplarında da forma giymedi. Everton'la henüz 1 maça çıkabildi.

İngiltere doğumlu Nijeryalı futbolcu Hope Akpan ile devam edelim. Orta sahanın ortasında oynayan 18 yaşındaki futbolcu BATE Borisov ile oynanan Avrupa Ligi maçıyla ilk kez Everton formasını giydi. Henüz lig maçına çıkmış değil. Doğum yeri İngiltere olmasına rağmen, ailesinden hareketle Nijerya milli takımındao ynamak istediğini belirtti. Liverpool'da doğmui, Everton altyapısından yetişmiş Akpan'dan teknik ekip çok şey bekliyor.

17 yaşındaki yetenek Jose Baxter'a gelelim. Hem orta saha hem de hücumda görev yapabilen İngilzi futbolcu 6 yaşından beri Everton kulübünün bir parçası. İngiltere 16 ve 17 yaş altı takımlarının da formasını giydi. 2008-09 sezonunda ilk kez Premier League maçına çıktığında Everton tarihinin, profesyonel maça çıkan en genç oyuncusu unvanını eline geçirdi. Akademi menajeri Ray Hall onun Wayne Rooney'nin yaşına geldiğinde ondan çok daha iyi bir oyuncu olacağını savunuyor. 3 kez forma giydi. Patlaması yakın olabilir.

Kuzey İrlanda'nın tüm yaş gruplarında oynamış olan ve 2008'de Foyle Harps takımından gelen 18 yaşındaki stoper Shane Duffy ve altyapıdan yetişen orta saha oyuncusu James Wallace ile 2005 yılında Arsenal akademisinden getirilen 20 yaşındaki forvet Kieran Agard, Everton formasını bekleyen, A takım kadrosundaki diğer genç yetenekler.

1 yorum:

Eddie dedi ki...

Kesinlikle çok önemli bir konuya değinmişsin Dutchman. Ben de kendimce takip ediyorum Everton'ın gençlerini. Premier League takımları arasında bu denli potansiyelli gençleri kadrosunda barındıran ikinci bir takım daha yok bence.
Şahsen Jack Rodwell'i yakın bir zamanda Sir Alex'in Roy Keane şekline sokmak üzere kadrosuna katacağını düşünüyorum. Anichebe'yi Fener alsa ne muhteşem olurdu diyorum. Buna mukabil Vaughan'da ışık görmüyorum. Ancak benim de esas favorim Jose Baxter. Rooney kadar güçlü ve yıpratıcı değil belki ama Rooney'nin 17-18 yaşındaki halinden çok daha teknik ve daha iyi bir oyun görüşü var.

Ne acıdır ki kendi kulüplerimiz için buna benzer yazılar yazamıyoruz blog'larımızda. Ben çok istiyorum Fenerbahçe kadrosunda böyle oyuncular olsun, oturalım konuşalım, tribünlerde heyecan yapalım genç yetenek sahaya girecek diye. Abdülkadir gibi mesela. Kombinem olmasına rağmen Selçuk izlemeye gitmem karda kışta maça ama Abdülkadir'in oynayacağını bilsem kesin giderdim sırf O'nu izlemek için. Belediye maçlarına mı gitsem acaba artık... Hmm..