17 Şubat 2010 Çarşamba

HEYNCKES KORKU TÜNELİNİN BAŞINDA

Jupp Heynckes bundan 23 yıl önce Bayern Munich'in başına geçtiğinde geride parıltılı bir kariyer bırakmıştı. 33 yaşında futbolu bıraktığında, toplam 12 sezon formasını giydiği Borussia Monchengladbach forması ile 4 Bundesliga şampiyonluğu yaşamış ve kulüp adına Bundesliga'da attığı 220 gol onu kulübün efsane isimleri arasına sokmuştu. Futbol kariyerine nokta koyduktan sonra Monchengladbach'ta teknik adam olarak görev yapmaya başladı. 8 yıllık hoalık kariyeri onu 1987 yılında Bayern Munich'e taşıdı. İlk yılında ligi üçüncü sırada bitirdi takım. İzleyen yıl ise 5 puan farkla FC Köln'ün önünde şampiyonluğa ulaştı. Söz konusu 1988-89 sezonunda takım onun yönetiminde ligin ilk haftasından itibaren 23 maç boyunca yenilgi yüzü görmedi. İlk yarısı 9 galibiyet 8 beraberlikle kapattıktan sonra, ikinci yarıda 6 maç daha kaybetmediler. Onların bu gidişine ne ilginçtir ki, Heynnckes'in efsane olduğu kulüp Borussia Monchengladbach nokta koydu. 1 Nisan 1989 tarihinde Bayern Munich'i 2-1 mağlup ettiler. Bu 23 maçlık seri Bundesliga tarihinin de yenilmezlik rekoru olarak kaldı. Aradan yıllar geçti. Heynckes Bayern'de 2 şampiyonluk kazanmasının ardından İspanya yollarına düştü, Real Madrid ile 1998'de Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. Ufak bir İber Yarımadası turundan sonra ülkeye döndü. 2006-07 sezonunda Monchengladbach ile yolları tekrar kesişti ama ikilinin birlikteliği ilk kez hüsranla noktalandı. Heynckes sezonun ortasında takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yılki "geçici Bayern teknik direktörlüğü" görevinden sonra bu sezon Bundesliga'nın "Bayern'e pes etmeyen takımı" Bayer Leverkusen'in başında. Takım ligin tepesinde. 22 maçta 13 galibiyet ve 9 beraberlikleri var. Bu hafta Werder Bremen deplasmanına gidiyorlar. Kaybetmezlerse namağlup serileri 23 maça çıkacak. Yani 21 sene önce Bayern'in kırdığı ve halen elinde tuttuğu rekora ortak olacaklar. 21 sene önce o rekoru kıran takımı yaratan Heynckes, bugün o unvanı tekrar eline almak için Leverkusen'in başında. Kendisi bu konuda "rekoru hatırlamıyorum, ama şampiyonluk kazandığımızı hatırlıyorum" demiş Alman hoca. Werder Bremen maçını kayıpsız atlatırlarsa önlerinde Bay Arena'da oynayacakları bir Köln maçı var.

Bu arada takımın 14 mart-17 nisan arasındaki, 6 maçlık fikstürünü de buraya aktarmak lazım. Leverkusen bu fikstürden hala liderlik koltuğunda oturuyor halde çıkarsa son 3 hafta işi götürürler. 14 martta içerde Hamburg'la oynadıktan sonra Borussia Dortmund deplasmanına gidiyorlar, ardından içeride Schalke 04'ü konuk ediyorlar. Ardından Skibbe'nin takımı Eintracht Frankfurt deplasmanına gidip, içeride Bayern Munich ile oynuyorlar, son olarak da 17 nisanda, Christian Gross'un gelişiyle toparlanan VfB Stuttgart deplasmanındalar. Sayığımız takımların tümü Bundesliga'nın en iyi top oynayan takımları arasında, zaten ikisi şampiyonluk yarışındaki direk rakipleri. Kariyeri boyunca tek bir şampiyonluk bile kazanamamış olan Fin efsane Sami Hyypia da bu unvana 36 yaşında ulaşırsa apayrı bir futbol hikayesi olur onu söylemek lazım.

3 yorum:

#10 dedi ki...

"22 maçta 13 galibiyet ve 9 mağlubiyetleri var"

Beraberlik olacak o sanirim?

sukullaci dedi ki...

hiç tanımadığım adama semati duydum şimdi nedense. inşallah şampiyon olur koçum benim.

Adsız dedi ki...

bayern'in hegemonyasına son vermeleri isterim ama oyunları pek öyle göstermiyor.Bu sene ligin abisi tekrar şampiyon olacak gibi gözüküyor.