12 Şubat 2010 Cuma

İSRAİL'E GİDECEĞİME ÖLÜRÜM DAHA İYİ

















Manav görünümlü adam diyorum blogda onun için. Manavları küçümsediğim anlaşılmasın sakın ha, Salı Pazarı'nda önlüğü takıp 5 kilo patates tartsa şu simayla hiç sırıtmaz. Mısır'ı 3 kez üstüste Afrika Kupası şampiyonluğuna götüren Hasan Shehata'dan bahsediyorum. Bu 3 şampiyonluk onu Afrika'nın en fazla aranan teknik adamlarından birisi yapmakla kalmadı ününü yurt dışına da taşıdı. Dünya Kupası için teknik adam arayan Nijerya onun taliplerinden ilkiydi. Afrika Kupası'ndaki üçüncülük koltuğu Nijerya federasyonuna yetmeyince Shaibu Amodu kapıyı gördü. Shehata, Guus Hiddink ve Louis Van Gaal ile birlikte aday listesinin başlarında geliyordu. Hala da öyle. Ancak Mısır Futbol Federasyonu onunla 2012 yılına kadar mukavele yapmış durumda. Geçtiğimiz günlerde İsrail'de de Shehata'nın milli takımın başına geçmesi yönünde fikirler ortaya atılmaya başlandı. Birçok İsrailli konuyu sesli olarak dile getirdiler, hatta bununla ilgili bir Facebook grubu da kuruldu. Ancak Shehata bu dedikodu ve iddialara çarpıcı bir yanıt verdi. "İsrail'in teknik direktörü olacağıma açlıktan ölürüm daha iyi"....

Shehata bir Müslüman, dolayısıyla İsrail'in özellikle son 20 yılda Filistin üzerine uyguladığı politikalardan doğal olarak etkileniyor. Ülkesi gazetelerinden Al-Masry-al-Youm'a yaptığı açıklamada "İsrail'de futbol da oynandığını blmiyordum, çünkü yaptıkları tek iş halkıma baskı yapmak ve onları bombalamak. Bunun üzerine, bana teklif yapma cüretine sahip olmalarına bile şaşırdım, Mısır'ın başarısının onları kıskandırdığını biliyorum, ama dünyada son ülke kalsa da İsrail'i çalıştırmam" diye meseleye son noktayı koymuş. O açılan facebook grubu da yakında kapanır herhalde bu sözlerden sonra. İsrailliler de artık başka yerde kısmetlerini ararlar. Bu Shehata'ya dış görünüşü sebebiyle sempatim vardı zaten, bu ayarından sonra daha da bir arttı. Aferim lan...

25 yorum:

varol döken dedi ki...

benim de en ufak bir sempatim yoktu, ağzımdaki tükürük sıvılarım arttı...

ırkçılığa tuuu deyin (dur deyinden daha etkili değil mi siz söyleyin, blog dostları, gönül dostları)

Majesty dedi ki...

Hiç yakıştıramadım sizin gibi yaratıcı birisine. Biraz Türk medyamızdan feyz alıp sansasyonel bir başlık atabilirdiniz. "Shehata'dan İsrail'e no minute açılımı" gibi.

mcD dedi ki...

Tanımıyordum Ama (burası lacivert)
helal olsun!!!

(bkz. milliyetkomtere yorumları)

Adsız dedi ki...

"Manavları küçümsemediğim anlaşılmasın sakın ha" derken?

Yanlış olmuş sanırım.

Verdiği ayar için de helal olsun.

Adam dedi ki...

Irkçılıkla falan alakası yok. Türk azınlığın Bulgaristan'da baskı altında olduğu zamanları düşünün. ki filistin çok daha kötü buna nazaran. o zamanlarda Bulgar Federasyonu size TD olmanız için teklifte bulunsun. Tepkiniz ne oldurdu? İyi niyetli yahudileri tenzih ederim, ancak israil bir terörist devlettir. Helal olsun Hasan amca.

Flying Dutchman dedi ki...

hahahaha küçümsemediğim yazmışım ya....

Ferhat dedi ki...

Ne ırkçılığı yahu.Adamlar ikinci dünya savaşında yaşadıklarını başkalarına yaşatacak biz de antisemitist damgası yemeyelim diye yaptıklarına göz mü yumucaz.Bence herkes tavır koymalı.Yoksa akıllanacakları yok bunların.Ha bunu dedim diye ırkçı olursam o ayrı.Ama kafalarına esince Filistinlileri yaşadıkları mahallelerden kovup topraklarına el koyup bir de sivil yerleşimleri bombalarsa o zaman da ırkçı olmamak adına ses çıkarmayacak değilim şahsıma.Yine de adam iyi ayar vermiş İsrail'e kutlamak lazım.Bizde böyle delikanlı adam pek yok.Parayı bastırınca her türlü profesyoneliz!

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Adam Dogu Perincek'e feci sekilde benziyor zaten; fikri olarak da pek farki yokmus kendisinin.

Adsız dedi ki...

siyonizme mi karşı yokda israil'e mi?onu pek anlayamadım.Ha bu arad bu dediklerini Hüsnü Mübarek amca duymasın kendisi İsrail'in uşağı pardon arkadaşıdır da!

varol döken dedi ki...

mısırlılar israil'i değil, israillileri sevmez...

da bu konu uzar bitmez o yüzden ben ırkçılık kampanyamı alıp çekiliyorum...

alessandro del piero dedi ki...

adamı ırkçılıkla veya doğu perinçek benzerliğiyle itham eden arkadaşlar gerekçelendirmelerini de yanlarında getirseler iyi olacak sanırım. adamın bir fikri var ve gayet mantıklı bir şekilde argümanlarını da sunmuş. sizin yaptığınız da tam kahvehaneden görüş bildiren yurdum insanının prototipine uymuş. ırkçılık devletler değil milletler üzerinden güdülen nefretin tanımıdır bir, her fırsatta yıldırım demirören karşıtlığını sunması gayet kabul edilir olan shelbyl israil karşıtlığına niye bu kadar tepki koymuş, belli değil iki.

Adsız dedi ki...

o zaman ölsün

Adsız dedi ki...

Cok kati bir muslumandir kendisi. Dini ibadetlerini yerine getirmeyen futbolculari afrika 2010 a almamistir. Mido, Amr Zakry bu nedenle secilmemis. Zaten her golden sonra Misirli oyuncularin secde etmesi de ondandir.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Turkiye toplumunun ilginc bir hastaligi var. Birisine fasist deyince hakaret etmis oluyoruz hemen nedense. Adami Dogu Perincek'e benzettik diye tepki var, ama ne tepki. Soru: O cumleleri Dogu Perincek soylese yadirgar misin? Yadirgamazsin. Bu kadar. Basit dusunun, monist reflekslerinizi kendinize saklayin.

Ya Yildirim Demiroren ile Israil'i bir tutmaya ne demeli? del piero'yu ayakta alkisliyorum buradan, ufkumu acti hakikaten.
-----------------------------------
Ben Misir'dayken "Ooo Musluman kardes, gel buyur bedava cikista bahsis verirsin" diye buyur edildik tum turistik yerlere. Sonra Luxor'u geziyoruz, biz gene ayni tribe yattik. Adam bana ters ters bakip "Ismin Burak mi? Sizin oradan hep sizin gibiler (your kind) geliyor zaten" diye kizmaya basladi. Ben "Burak, Muslim, el Mirac, el Muhammed" diye derdimi anlatmaya calisirken amca "Tabii tabii, sizin ulkede onlardan milyonlarca (abartmiyorum milyon dedi adam) var zaten" falan diye sovmeye yeltendi. Ismim Barak'a benziyor diye dayak yiyecektik resmen, hayir birader, hic mi okumadin Kuran'i, adim Muhammed'in atindan geliyor yahu?

Gerek komik bir Soguk Savas tiyatral Misir - Israil savasi olsun, gerekse genel Arap kulturu olsun; Misirlilar'in Israillileri pek sevdigini soyleyemeyiz.
-----------------------------------
Konuya geri donersek, adamin yaptigi irkcilik degildir kesinlikle. Insan bir milletten nefret de edebilir. Buna irkcilik degil, rasyonalite yoksunlugu diyebiliriz sadece.

Insan kimligini olustururken kendisine dusman bulursa is kolayladigi icin bunu hep yapiyor. Devlet politikalarindan yola cikip mikro duzeyde o devletin topraklarinda yasayan milletten nefret etmeye basliyor.

Ermenilerin Turklerden nefret etmesini elestiriyorsaniz bu adamin soylediklerini alkislamayacaksiniz, benim dedigim odur. Ama Turkiye sinirlari icerisinde kalip dusunmek daha kolaysa sizin icin, eyvallah, o da uyar.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ayrica aradaki benzerligi gormezden gelenin de goz muayenesi vakti gelmis demektir:

http://img03.blogcu.com/images/l/i/n/linkcity/9d47761f87b2d9a070d359ff7dddb997_1262160997.jpg

Adsız dedi ki...

2 ay önce ispanya da yaşadığım bir hadiseyi anlatmak isterim size..
katıldığım organizasyonda israilli de vardı, filistinli de, mısırlı da.. filistinli sempatik bi abi vardı, adı walid atatrah, gençlik ve spor bakanlığında genel müdür.. bu abi her söz alışında mutlaka dolaylı veya dolaysız israil in yaptıklarına dokunduruyordu.. ve israilden gelen 3 bayan (ikisi istatistik ofisinde yönetici biri dışişlerinde diplomat) savunamıyorlardı ülkelerini..
ey israili savunan arkadaşlar (savunmuyoruz demeyin sakın, zımnen de olsa yapıyorsunuz), ülkeyi kendi diplomatı savunamazken siz kim oluyorsunuz da böyle bir görevi üstlenme cehaletini (daha sert yazmak lazım ama gerek yok) gösterebiliyorsunuz..
göz var nizam var derler onu geçtim de vicdan diye bişey var.. diğer ülkelerin duruşlarını da anlatmak isterdim ama yeri değil, zaten tahmin edebiliyorsunuz..

dutchman yanlış anlamanı istemem ama thy nin sponsorluk anlaşmaları ile ilgili ne düşündüğünü merak ediyorum.. yaklaşık 1 sene önceki hadisenin üstüne yazdıkların hala aklımda.. belki bişeyler yazmışsındır, eskisi gibi takip edemiyorum kaçırmış olabilirim..

flyby

Adsız dedi ki...

Hiç adetim değildir böyle tartışmaya girmek ama dayanamadım (yazılar aynı anda yayınlandığı için yukarıdaki talihsiz yazıyı henüz gördüm):

Biraz uzunca yazıp araya bir iki de janjanlı kelime serpiştirince ortaya bir fikir koyduğunu zanneden arkadaş;

öncelikle kavramları iyice kavramak ve yerinde kullanmak üzere daha çok ve daha faydalı kitaplar okumanı tavsiye ederim,

el mirac, el muhammed gibi kelimeler 70 li yılların türk filmlerinde kalan klişeler. zihniyetini güncellemen ikinci tavsiyem,

inançlara saygılı olman tavsiye değil, insan olmanın gereği,

"türkiye sınırları içerisinde kalıp düşünmek" meselesine gelince, yurtdışı gezmekle evrensel bakış açısı kazanılmıyor.. kanıtı da bizatihi sensin..

flyby

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Israil'i savunan bir tane ettigim lafi gosterin, tam 1 milyon lira veriyorum size. Yahu Israil insani ve futbolu ile Israil devletini ayni kefeye koymayin demek bile Israil'i savunmak olmus. O zaman Ermeniler Turklere laf edince kizmayin diyorum ben de, zor mu bunu idrak etmek? Aradaki benzerlik acik degil mi?

Cift kutuplu memleketim benim. Yapistir etiketi: "Siyah" "Beyaz" diye; oyle tartismak daha kolay.

aksilaz dedi ki...

Asıl ayarı Mısır Devlet Başkanına vermiştir.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

@adsiz / flyby

Sen ilk once okudugunu anla. Misir'daki adama Burak ismimin nereden geldigini aciklamaya calisiyorum orada. Burak'i nasil anlatirsin kirik Ingilizce bilen birine? "Mohammed rose to sky on the day known as Miraj, and then" falan mi diyecektim?

Yahu biraz mizah gozlugunuzu takin, biraz nem kapmayi birakin arkadas. Surada iki espri yaptik burnumuzdan getirdiniz ha.

Ne haliniz varsa gorun birader.

Frapppedaki dedi ki...

Teklif Hapoel`den gelseydi acaba ne derdi merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

muhtemelen bunu koymazsın ama en azından okursun bari hosuna gider. israele su ana kadar 8 devlet toplamda 7 kere saldırdı. israil kac kere saldırdı? sıfır. sonra laf ediyosun. ne haddine senin. sen otur blog yaz babanin parasini veriyo yahudiler sana yat kalk dua et. filsitinde yapilanlar kotu ama senin ulkene surekli bomba dusse naparsin? orda yasiyorum ben biliyorum. turkum. turkiye nasil pkk yı durduramıyo? acıyo diye mi? gucsuz ve izin verilmiyo diye mi? takdir etmen lazim nasi 2 askeri kacirilinca lubnana giriyo sonra 5 yıl sesleri cikmiyo diye. bizimse 10 askerimiz olur bi salak kagıt yayınlanir. sonra medyanın poh pohlamasıyla kendını bisi sanan allahın blogcusu cikar laf eder israile flying dutchman ayagini yorganına gore uzat. futbol yorumla. kimin umrunda sence israilde teknik direktorun kim oldugu? adamlar hayatlarini kurtarmaya calisiyo 3 yil askerlik yapiyo. israil nufusunun yuzde 20si arap. hic arapların bisi yaptıgını gordun mu israil pasaportlu arapların? guzel yasıyolar burdaym arkadaslarım var arap iyi universitelerdeler sigortalılar ailelerinin calısma imkanı var. israil olmasa napcaklardı? sinirin diger tarafinad kıraathanede yuru be erdogan yuru be shehata derler blog yazarlardi. hadi kendine iyi bak

Flying Dutchman dedi ki...

babamın parasını yahudiler vermiyor orası yanlış olmuş...

aksilaz dedi ki...

Şalom Adsız,
oralarda fazla kalmışsın sanırım.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Al iste iki taraftan da boyle dengesizler cikiyor, sonra olan bizim gibi "taraf"sizlara oluyor birader...