22 Şubat 2010 Pazartesi
NİJERYALILARA YAŞI SORULMAZ
Geçtiğimiz yıl Nijerya'da düzenlenen FIFA 17 yaş altı Dünya Kupası öncesinde, futbolculara 17 yaş limitini geçip geçmediklerini anlamak için bir test uygulandı. Afrika takımlarının bir çoğunun oyuncularının bu testi geçemediği dedikoduları dolaştı ortada ama hiçbir zaman futbolcuların isimleri açıklanmadı. Ancak Nijerya'nın tam 15 oyuncusunun, Gambia'nın 18 kişilik kadrosundan 11 oyuncusunun bu yaş şartını karşılamadığı için kadrodan çıkartıldığı sızmıştı basına. Hatta son 3 17 yaş altı turnuvasındaki oyuncularının dörtte üçünün aslında 17 yaşından büyük oldukları haberleri dolaştı ortalıkta.
Afrikalılar bunu çok sık yapıyorlar. Örneğin FIFA 1988 yılında, Nijerya'nın olimpik milli futbol takımındaki 3 oyuncunun yaş sınırını açması sebebiyle, ülkeyi 2 yıl boyunca uluslararası organizasyonlardan men etmişti. 1989 yılında 17 yaş altı dünya kupası şampiyonluğunu kazanan ve 20 yaş altı dünya kupasında da finale çıkan Nijerya'nın futbolcularının aslında daha yaşlı oldukları söyleniyordu. Nitekim bu oyuncular kariyerlerini beklenenden daha erken bitirdiler. Örneğin 17 yaş altı turnuvasının yıldızı Phillip Osondu Anderlecht tarafından transfer edildikten sonra futbolu bıraktı ve kamu sektöründe çalışmaya başladı. 2002 17 yaş altı turnuvasının yıldızlarından Femi Opabunmi, şu an 25 yaşında ama Fransa'nın amatör lig takımlarında part-time kontratla mücadele ediyor. Nijerya'da diplomatik işlemlerde kolaylık sağlamak için, çok fazla zorlanmadan ve 3-4 evrakla yaş küçültme işleminin çok kolay yapılabildiği ve bu bilgilerle bir pasaport alınabildiği söyleniyor. Hatta bununla ilgili, ülkedeki diğer devletlerin konsoloslukları yorum yapmaktan kaçınmışlar.
Nwankwo Kanu'nun 33 yerine 42, Obafemi Martins'in 25 değil 32, Jay Jay Okocha'nın 36 değil 46 yaşında olduğu söyleniyor. Yani aslında Fenerbahçe'ye geldiğinde 23 değil 33 yaşında olduğu. 2 yıl önce kariyeri biten Taribo West'in de 50'li yaşlarda olduğu. Nijeryalı futbol otoriteleri ve ilginçtir, Nijeryalı "bloggerlar", Afrika Kupası'ndaki hüsrandan sonra bu konuyu tekrar gündeme getirmişler. Birçok otorite, Angola'daki başarısızlığın sebebinin, yıllardır vazgeçilmeyen bu yanlış uygulama olduğunu savunuyor ve bu yüzden turnuvadaki genç takımların oyun temposuyla başedemediklerini iddia ediyorlar. Hatta milli takımın eski doktorlarından Ken Anugweje de yaptıkları hileyi itiraf edenlerden.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
10 yorum:
Vay be, Okocha'yı 35 yaşında 20 milyon dolara satmışız o zaman. Beckham etmez o yaşında o para :)))
Martins'in yaşını küçülttüğü çok uzun zamandır gündemde, diğer isimler de belki yaşını küçültmüştür ama verilen rakamlar abartı bence. Kanu çok umrumda değil ama Okocha şu an 46 yaşındaysa 38 ve 39 yaşlarında üstüste "BBC African Footballer of the Year" ödülü almış, 39 yaşında Afrika Uluslar Kupası'nda gol kralı olup mvp seçilmiş, yine aynı dönemlerde 2 sezon üstüste Premier League'de sezonun non-eu 11'ine girmiş demek oluyo (barclay's seçmişti sanırım).
38 yaşında da bu golü atmış:
http://www.youtube.com/watch?v=OX6XC8n7F2w
o degil de 1981 li bir djibril cisse varki bunlar yaninda hic kalir.
'dünyadaki bütün zenciler kırk yaşından büyüktür. -senegalliler dahil değil.' demiş ah muhsin ünlü bir zamanlar yazdığı 'hatırlat da haziranın sonlarında çocukluğumu yakalım' başlıklı şiirinde.
demek ki varmış bir bildiği.
ben de arttırayım song en az 50 yaşında :)
Kanu ve Martins'in yaslari ile performanslari uygunluk gosteriyor da, Okocha bu rakamlara gore ubermensch.
CM 01/02'de sezonu 2009'la başlatmak için kurduğum patch geldi aklıma. Oyundaki 8 yaş yaşlanmıştı, "Yuh!" dedim kendime, "Arda o kadar oldu mu yaa" :))
Adnan Polat'ın açıklamasıydı galiba: "Song'un gerçek yaşını açıklasam aklınız durur." gibi birşey söylemişti. :))
isaac promise kaç yaşında acaba?
@erdem
promise, türkiye'ye geldiğinde resmi kayıtlara göre 17 yaşındaydı ancak şuan hatırlamadığım biyerden onun da ilk geldiğinde en az 21 olduğunu duymuştum. şuan ki yaşına +4 sene ekleyebiliriz gibi...
Yorum Gönder