Ülke futbolunun güncelinde marka degeri, yayin gelirleri falan filan bu kadar agizlara pelesenk olmusken 1. lig takimlarinin oynadiklari
futbol zeminlerinin rezilligi de su siralar kis kosullarindan dolayi maalesef zirve yapmis durumda. Son haftanin zemine dayali kisa özetini gecersek, Trabzonspor Avni Aker'de oynamasi gereken maci marul tarlasina dönen zemin yüzünden Istanbul'da oynamak zorunda kaldi mesela. Kayseri'ye yapilan muazzam stadin zemininde top yerden verilen 2 metrelik pasta 4 kere ziplarmis meger, ben hayatimda Galatasaray'in bir macinda üstelik Sabri de kadroda yokken bu kadar ortanin direk kale arkasina gittigi bir mac daha hatirlamiyorum. Ve yine Kadiköy'de belki de Fenerbahce'nin puan kaybetmesindeki, önemli futbolcularinin ciddi sakatliklar yasamasindaki en önemli faktördü ülkemin genelindeki stadlarin zeminlerinin zavalliligi.
Simdi Galatasaray da Aslantepe'ye tasinirken, oradaki stad da hala insa halindeyken, insanin aklina yapilacak zemin takiliyor. Kiminle anlasilmistir zemin icin bilemiyorum, Aslantepe daha bitmeden genel anlamiyla muamma ve süphe sifatlariyla cismanilesmis bir stad oldugu icin, stad ile ilgili herseye kötümser yaklasiyor insan.
Desso Sport Systems diye Belcikali bir sirket var. Kendileri gelistirip patentlerini aldiklari Desso GrassMaster System ile yapilan spor zemini bizim hali saha olarak tabir ettigimiz suni cim ile desteklenen dogal cim spor zemini sunuyor.
Bu sistemin en büyük özelligini bir futbol sahasina zeminin 20 santimetre altindan yerlestirilen 20 milyon suni cim lifleriyle dogal cimin desteklenmesi olusturuyor. Dogal cimin kökleri büyürken bu suni cim lifleriyle sarmas dolas olup zemini siklastirip saglamlastiriyor ve yine zeminin düz olma acisindan mükemmele ulasmasini sagliyor.
Bu sistem ile üretilen zeminin teknik detaylarini kisa gectim, uzman degilim ama dogal cimi suni cimle (hali saha cimiyle) destekleme fikri harbiden cok orjiinal ve referanslardan dolayi cok verimli gibi duruyor. Disaridan basit bir futbolsever gözüyle bu sirketin bu sistem ile yaptigi zeminleri, kimini stadtan, kimini televizyondan gördüm. Asagida verecegim referanslara bakinca sizler de takdir edersiniz ki fazlasiyla saglam is cikarmislar.
Arsenal, Tottenham, Liverpool, Feyenoord, Anderlecht kulüplerinin stadlarinin zeminleri ve benzerleri derken, hele biz Galatasaraylilar icin bir tanesi var ki tüyler diken diken oluyor akla gelince: asagidaki
Parken Stadyumunun zemini:
Uluslararasi futbolu yakindan izleyenlerin hafizalarinda bu zeminlerin aynen bende de oldugu gibi sadece güzelligi kalmistir diye düsünüyorum.
Yani Kayseri'deki gibi bi stada, Sükrü Saracoglu'na böyle zeminleri reva görecekseniz, Aslantepe'nin zeminine de klasik cimleme yapacaksaniz, stad mtad yapmayin ve ülke futbolunun marka degerini de sadece Erman Toroglu'nun ayagini kaydirarak yükseltme derdinde olmayin kardesim.
by meinkissen
5 yorum:
Solar sistemle çimlere güneş ışığı veren bir şirketle görüşüyor Galatasaray benim bilidğim. Manchester United ve Real Madrid'in stad zeminlerini de bu firma düzenliyormuş... Dedikodudan öte birşey diye biliyorum.
Fenerbahçe stadının 3 temel problemi var. Hava sirkülasyonu, havadaki sodyum, stadın dere yatağına yakınlığına bağlı bakteri üremesi ve buna bağlı zeminin kolay hastalanması.
Kayseri Kadir Has’ın zeminini 1200 kg ağırlığındaki bir makineyle havalandıramadık. 3 tonluk bir basınçla zeminde 19 mm çapında, 25 cm derinliğinde delik açamadık. Normal şartlarda 30 yıllık bir statta bile böyle sorun yaşamazsınız. Baktığınız zaman neredeyse stat zeminindeki her şey yanlıştı. Böyle bir zeminde çim kökleri 20-25 cm derinlikte olması gerekirdi. Fakat çim kökü gelişme imkânı bulamadığından yüzeyde kalmıştı.”
Patates tarlasına dönmeyen saha istiyoruz
http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/detaylar.do?load=detay&link=26050
öyle de olsa servet tükürecek, böyle de olsa servet sümkürecek...
çimeni yatırım yapana kadar servet'in sümüğüne yatırım yapsınlar!
Servet'in hastalanmamak üzere fener'de oynadığı dönemde böyle bir alışkanlık edindiği dedikoduları da varmış.Malum bakteri...
Ya da Servet, varolun yorumlarını okuduktan sonra böyle yapmaya başlamıştır.
Yorum Gönder