26 Şubat 2010 Cuma

ST. PAULİ VE KAPİTALİZM
















2000 yilinda kulüp eski baskani Heinz Weisener'e olan 20 milyon Alman Marki borc yüzünden iflasin esigine gelen St. Pauli, Merchandising haklarini 2 milyon 600 bin Alman Marki karsiliginda Upsolut adinda bir sirkete satiyor.

Nasil satiyor?

Zaten o dönem St. Pauli'nin bütün ticari haklari borc yüzünden eski baskan Heinz Weisener'de. Adam illa da "parami verin, parami isterim kardesim" diye diretiyor. Piyasadaki mevcut sirketlerin hicbiri St. Pauli'nin Merchandising haklariyla ilgilenmeyince dönemin yöneticilerinden Peter Paulick, (kiz kardesiyle evli) enistesinin CEO'su oldugu Upsolut sirketine bi telefon aciyor "Eniste, St Pauli'nin 50% Merchandising haklarini sana satalim" diyor. Eniste isi bilen, maksimum kara endeksli, turbo kapitalist bir arkadas. St. Pauli'nin mali durumu hakkinda kayincosu sayesinde son derece bilgi sahibi. "Masaya oturabiliriz, ben kaziklari yaglamaya basliyorum o zaman, kayinco" diyor. 50% Merchandising haklari tami tamina 2,6 milyon Alman Marki (bir kac ay sonra Euro'ya dönüsen para birimiyle 1,3 milyon Euro) karsiliginda Eniste'nin sirketi Upsolut'a satiliyor. Sözlesme zaten 2005'de 2,6 milyonun faiziyle geri ödenmesi seklinde bitecek ve St. Pauli kendi Merchandising haklarinin tümüne tekrar sahip olabilecek.

2,6 milyon Mark (para birimi tabii Euro olmus artik) faiziyle geri ödenecek durumda degil, kulübün de ekstradan paraya ihtiyaci var. Elemanlar rahat durmuyor ve 2004 yilinda, nelerine güveniyorlarsa artik, bu haklari geri almak icin Upsolut sirketiyle tekrar masaya oturuyor. O bulusma dev doguruyor. Iceri girerken 50%si Upsolut'ta olan St Pauli Merchandising haklari, disari cikildiginda 2034 yilina kadar gecerliligi olacak sekilde %90 oluveriyor.

Bugün 44,95 Euro'ya satilan ve bizim Ucan Hollanda'linin hasta oldugu kisa kollu ic saha formasindan St Pauli'ye kalan meblag 4 Euro 49 Cent.

St. Pauli'yi yönetenler cin oluyor ve henüz isim hakki satilmayan stadlari "Millerntor"u markalastirip, internette Millerntor markasiyla Cin'de ürettirdikleri ürünleri satmaya basliyor. Dogal olarak Upsolut'la aralar feci bozuluyor ve hala mahkemelikler.

St. Pauli, Idealizm, Kurukafa, Sosyalist semboller vsvsvsvs.....

Eskiye dayanan eski bir imajin cok iyi bir sekilde hem yerli hem de global pazarlara sunulma projesi.

Sürekli farkli kulüp, sürekli solcu kulüp, sürekli baska dünya kulübü teranesi. Evet bundan bir 10 yil öncesiydi. Maalesef elde avucta bir sey kalmayinca jeton düstü, politik durus nakite cevirilmeye baslandi. Sonrasinda Upsolut tarafindan yok satan mala dönüstürüldü.

2. ligde mücadele eden St. Pauli, Merhandising'de Almanya'nin Sampiyonlar Ligindeki 3. temsilcisidir. Bugün Bayern Münih ve Borussia Dortmund'dan sonra Almanya'nin en iyi pazarlanan, en iyi ticarethanelestirilmis kulübüdür ve akliniza gelen gelmeyen bir cok kulüpten fazlasiyla bu dünyanin kulübüdür.

Anafikir: Kulüp aman baskana borclanmasin! (Espriydi)

by meinkissen

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sosyalist-anarşist-solcu vs klüp olmaz, taraftar olur. Klüpte o taraftar için sevilir, o taraftar sevinsin diye sevilir. O yüzden dün St Pauli neyse, bugünde odur bizler için. Her tribünün St Pauli tribünü gibi olacağı günlere özlemle...

meinkissen dedi ki...

adsiz

bu ne yaman celiskiymis böyle?

Kulüp o taraftar sevinsin diye sevilirmis. Upsolut da zaten o taraftar St Pauli ürününü satin alirken sevinsin diye ayakkabidan tut, bayan sütyenine kadar bi yelpazeden yilda 20 milyon Euro ciro yapiyor..

St Pauli sizler icin dün neyse, bugün de odur, eminim, amenna da. St Pauli icin sizler dün neyseniz, bugün o degilsiniz iste.

Adsız dedi ki...

Kapitalist düzen içerisinde sosyalizmi savunan adamdan sosyalizmi kendi kendine yaşamasını bekleyen, aksi takdirde çelişkiden, tutarsızlıktan başlayan memleket insanı...Ne kadar tipik...

Kötünün iyisi diye bir kavram vardır, ama mevzu bahis "sol" olunca varlığı genelde eleştirmek için bahane arayanlarca unutulur...Bu takımlar kötünün iyisidir güzel kardeşim.Bu takım anlattıklarındanda öte,2. bir Bayern München'de olabilirdi,hatta daha ötesi bir Real Madrid,bir Manchester United'ta olabilirdi...O zamanda "Bayern kazanacağına onlar kazansın." der,bu takımları tutardık yinede.Bu takımların farkları o tribünler, o güzel insanlar.Başka bir fark iddiamız yok ki bizim...

Frapppedaki dedi ki...

bu para isleri taraftarin umrunda degil ki. ama onlar disinda herkes cok hasir nesir kulubun yapisiyla nedense. kume dusmeyi bile dert etmeyen insanlar bunlar. sirf bunun icin bile sevilir.