25 Şubat 2010 Perşembe

TÜRK SEYİRCİSİNİ YIKAN MAÇLAR 10/10: KONYASPOR-TARSUS İDMAN YURDU

















Türk Seyircisini Yıkan Maçlar serisinin bundan önce futbolla ilgili olan maddeleri hep 1. Lig ile ilgiliydi. Bu sefer ise bir 2. Lig maçını anlatacağız. Türk futbol tarihinin 80'lerde kalmış, iletişim araçlarının o zamanlar bugünkü kadar gelişmiş olmaması sebebiyle çok fazla konuşulmamış mücadelelerinden birisi. Belki de maç öncesinde ve maç sırasında çıkan olaylar göz önüne alındığında Türk futbol tarihinin en acaip müsabakalarından birisi. Toplam 150 dakika süren efsane. 1986-87 sezonunda, 2. ligin son haftasında oynanan Konyaspor-Tarsus İdman Yurdu mücadelesi.

Yine serinin her yazısının başında olduğu gibi bu yazıda da söz konusu sezonu ve maç öncesindeki mevcut durumu anlatmak gerekiyor. 1986-87 sezonunda 2. Lig A, B ve C grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. A grubunda 17, B ve C grubunda ise 18 takım vardır ve çift devreli oynanan maçlar sonunda sadece ilk sırayı alan takım 1.Lig'e yükselme hakkı kazanmaktadır. Yine A grubundan 3, B ve C grubundan da 4'er takım 3. Lig'e düşmektedir. A ve B gruplarında 1. Lig'e yükselecek takımlar lig bitmeden çok önce belli olmuştur. A Grubu'nda Adana Demirspor, Kahramanmaraşspor'a, B Grubu'nda ise Karşıyaka, İzmirspor'a 10 puan fark yapmıştır. Her iki takımın da 53 puan toplaması ilginç bir veridir. C Grubu'nda ise işler karışıktır. Konyaspor ve Sakaryaspor son haftaya kadar liderlik koltuğu için kıyasıya bir yarış içine girerler. Arkalarından koparlar. Son haftaya girilirken 2 takım da 53 puandadır. Sakarya 75 gol atmış ve 26 gol yemiştir. Averajı +49'dur. Konyaspor ise 57 gol atmış 14 gol yemiştir. Averajı +43'tür. İki takım da son haftadaki maçlarını kazanması halinde Konya'nın fazladan 7 gol atması gerekmektedir. Sakarya kendi evinde kümede kalma mücadelesi veren Anadolu'yla oynarken, Konyaspor orta sıralarda hiçbir iddiası kalmayan Tarsus İsman Yurdu ile oynayacaktır. Puan durumu aşağıdaki gibidir.

1. Sakaryaspor 33-53 (75-26) 24 6 3
-------------------------------------------------------
2. Konyaspor 33-53 (57-14) 22 10 1

Maç günü gelip çatar. Maçlar aynı anda saat 16:00'da başlayacaktır. Konya Atatürk Stadyumu'ndaki maç saati yaklaşmaya başlarken acaiplikler de başlar. Zira Konyalı taraftarlar Sakarya'dan daha fazla gol atmak zorunda oldukları için, önce o maçın bitmesini isterler, bu yüzden de maçın geç başlaması için ellerinden geleni yaparlar. Bazı taraftarlar sahaya girerken, hakem Aykan Köseoğlu, Konyalı yetkililerin maç topunu bir türlü tedarik etmemesi sebebiyle maçı başlatamaz. Bu sırada Sakarya'daki maç başlamıştır. Sakarya 13. dakikada Sinan'ın golüyle 1-0 öne geçtiğinde daha Konya maçı başlamamıştır bile. Konyalı oyuncular sahaya geç çıkarlar. Geç çıkmaları yetmiyormuş gibi sahada şampiyon olmuş gibi bir tur atarlar. Köseoğlu bir türlü maçı başlatmak için Konyalı oyuncuları toparlayamaz, stadyumdaki yüksek tansiyondan maçı da tatil edemez. Tam ortalık sakinleşmeye başlamıştır ki maçın yardımcı hakemleri Hüseyin Su ve Argun Darıcı kale kontrolleri sırasında filelerin kesildiğini saptar. Bu hadiseyle beraber Konyalılar maçı geç başlatmak için ellerinden geleni yaparlar. Saha bir türlü boşaltılamaz. Zira sahaya sürekli Konyalı gazeteciler ve siviller girmektedir. Bazı kulüp yetkilileri yırtılan ağları onarmak için fileleri soyunma odasına götürmek ister. Maçın başlama saati 16:30'u da geçer. Sonunda asayiş berkemal hale getirilir ve Köseoğlu düdüğünü çalar. Ancak tam o sırada sahaya nereden geldiği belli olmayan bir tavuk akını başlar. Konyalı birkaç taraftar saha kenarına gelerek, beraberlerinde getirdikleri tavukları sahaya salar. Köseoğlu maçı bir kez daha durdurur. O sırada Sakarya'da ilk yarı çoktan bitmiştir ve Sakaryaspor 1-0 öndedir. Konyaspor'un yemeden 8 gol atması lazımdır. Tavuklar güç bela stadyumdan çıkarılır.

Maç tekrar başlar, ama olaylar bitmez. Bir Konyalı taraftar elinde bıçakla maçın yan hakemi Argun Darıcı'ya saldırır. Yakalanmaya çalışırken güvenlik kuvvetlerini bıçağı kendisine saptamakla tehdit eder. Aykan Köseoğlu oyunu durdurur, taraftarı ve hadiseyi görüntülemek isteyen Hürriyet ve Milliyet gazetesi muhabirlerine Konyalı Karaliç ve kaptan İsa'nın da katıldığı toplu bir meydan dayağı atılır. Bu olayı görüntüleyen Sabah gazetesi muhabiri Cavit Tuna, Konya Valisi Kemal Katıtaş'tan yardım ister. Ancak Katıtaş kendisini tersler. Dayak ekibine Konyaspor kulübü başkanı Süleyman Çınar ve Zabıta Müdürü Togay Mirza da eklenir. Emniyet görevlileri bu toplu dayağa maruz kalan gazetecilere yardım olarak "teker teker kaçın canınızı kurtarın" tavsiyesiniz verir. Yardımları istenen polisler gazetecilere "siz bunu hakettiniz" diye cevap verir.













Devre Konyaspor'un 1-0'lık üstünlüğü ile biter. Ancak Tarsus İdman Yurdu oyuncuları soyunma odasına gidemez. Zira Konyalılar Tarsusluların etrafını sarmış ve ölüm tehditleri savurmaya başlamıştır. Bir şahıs futbolculara tabanca çekerek "8-0 yenilmezseniz buradan ölünüz çıkar" diye bağırır. Hakem Aykan Köseoğlu ikinci yarıyı başlatır ama maç benzer olaylardan sık sık yarıda kesilir. Bu sırada Sakarya, Aykut Kocaman'ın golü ile maçı 2-0 kazanmıştır. Konya'ya 9-0'lık bir skor gerekmektedir. TRT radyosu maçla ilgili yayın yapamamaktadır zira Konyalılar stadyumdaki radyo ve telefon hatlarını da kesmiştir. Konya Atatürk Stadyumu kanunun işlemediği bir bölge haline gelmiştir o gün. Konya ikinci yarı 4 gol daha atar ve 5-0 kazanır ama bu onlara yetmez. Bitiş düdüğü ile birlikte Tarsus'lu futbolcular ve hakem triosu binbir güçlükle soyunma odasına kaçarlar. Soyunma odalarından ertesi sabahın ilk ışıklarıyla çıktıkları rivayet edilir, zira Konya şehri savaş alanına dönmüştür. Tarsus kafilesi, Konya'daki jandarma garnizonuna götürülür ve saat 21:00'e kadar orada tutulur. Maç bitiminde basın mensupları bir kez daha toplu bir dayak merasimine maruz kalırlar. Şehirde ise toplu taşım araçları tahrip edilir. ANAP Genel Merkezi'ne saldırı düzenlenir. Konyaspor Lokali tahrip edilir, Konyaspor bayrağı yakılır. Polis olayları önlemek için sis bombası kullanmak zorunda kalır ve havaya ateş açar. Konyaspor kulüp binasına yönelene taraftarlar itfaiye hortumları ile durdurulur. Kulüp yöneticilerinin evleri taşlanır. Gece yarısına doğru kentte sükunet ancak sağlanmıştır. 112 kişi tutuklanır, 2 polis ağır yaralanır. Öyle ki olay çıkaran bazı taraftarlar yaralanmış olmalarına rağmen yakalanma korkusu ile hastanelere gitmezler. Şehirdeki zarar 10 milyar tutarındadır. Sezon sonu puan durumu şu şekildedir.

1. Sakaryaspor 34-56 (77-26) 25 6 3
-------------------------------------------------------
2. Konyaspor 34-56 (62-14) 23 10 1


Başbakan Turgut Özal olayları kınarken, Mehmet Keçeciler "Konya tüm çabalarımıza rağmen birinci lige çıkamadı" şeklinde acaip bir laf eder. Ertesi gün İslam Çupi Sakarya'dan yazdığı yazıda "Napoli şampiyon olmak için 61 yıl bekledi, Sakaryaspor'a şampiyon olmak ve Birinci Lig'e terfi etmek için 1 yıl yetti...İlki İtalya usulü ihtiyarlık, ikincisi Türk usülü gençlik" diye olayı anlatır. Necdet Niş yönetiminde Neşet, Oğuz, Turhan, Aykut, Nezihi, Engin gibi isimlerin bulunduğu kadrosuyla Sakaryaspor 1. Lig'e çıkar. Bu isimlerin tümü 1-2 sene arayla (Engin İpekoğlu Beşiktaş macerasından sonra) Fenerbahçe'nin yolunu tutmuştur.

Turgut Özal olayın ertesi günü "İnşallah gelecek sezon Konyaspor 1 Lig'e çıkar da rahatlarız" der. Ne ilginçtir ki Konyaspor çıkan olaylar sonucu, 1 yıl saha kapatma cezası alır, ancak bu 1 yıllık ceza daha sonra 5 maça indirilir. Konya bunun da etkisiyle 1987-88 sezonunda C grubunda şampiyon olur ve 1. Lig'e çıkar. Başbakan Turgut Özal'ın istediği gerçekleşmiştir. Tabii nasıl gerçekleşmiştir orası şüpheli.

Not: Fotoğraflar milliyet gazete arşivindendir.

Serinin diğer yazıları

6 yorum:

can dedi ki...

sanırım ortaokuldaydım.Amcam benio maça götürmüştü ilk yarı 1-0 bitinca sanırım Mete(kıbrıslı) ikinci yarı oynamamış Konyayı terk atmişti .Taraftarlar maçtan sonra birkaçç futbolcu hariç Konyasporlu futbolculara da saldırmıştı sahanın ortasında. Tarsus kalacisi 5 gol yamişti ama iyi bir maç çıkarmıştı.

UyAha dedi ki...

nihayet hakettiklere yere geri döndüler.

Taci YALÇIN dedi ki...

Yıllarca bu maçı, o maçta oynayan Tarsus ve Mersin İdmanyurdu'nun efsane futbolcusu Memik abinin ağzından dinledik. Bir keresinde gülmekten ağzımdaki salyaların kahvedeki masanın üzerine aktığını hatırlıyorum. Çok daha komik ve acayip anekdotlar var bu maçta. Onları da ben söylemeyeyim, Memik'in oğlu Murat çok daha detaylı anlatacaktır. Hatta babasıyla bir röportajı edit olarak eklerse de tadından yenmez şimdiden söyleyeyim. Evet sayın seyirciler şimdi maça bağlanıyoruz. Arkadaşımız Murat'ın yanında Tarsus İdmanyurdu'ndan Memik var. Murat?

CDiS dedi ki...

çok güzel bir seri gerçekten, çok da güzel bir dille kaleme alınmış, tebrikler.
Yalnz TÜRK SEYİRCİSİ YIKAN MAÇLAR listesinin açık ara 1. si hiç şüphesiz, Beşiktaş-Valerenga maçıdır.

ix dedi ki...

Selamlar saygılar sevgili Dutchman ve pek sevgili Taci, madem top yine bana atıldı, biraz bildiklerimi bahsedeyim. Bu seride ne maçlar anlatıldı yahu. Birine ben de şike kattım, Dutchman yazsın diye mail attım, ama bu sefer bir alakam yok, Dutchman işini çok iyi bildiğinden yine müthiş bir maça denk getirmiş. Tesadüftür ki babam yine bu efsanevi maçta sahada yer alıyordu.

Öncelikle bu maçla ilgili birçok mevzu rivayetten ibaret. Mesela konyaspor kalecisinin formasız maça çıktığı söylenir, ama babam böyle bir şey olmadığını iddia ediyor. Sadece maçtan önce seyirciler dalmış, sağa sola dehşet saçmışlar, futbolculara zorla tur attırmışlar statta. Onun dışında maç başlayacakken bütün saha tavuk, horoz, güvercin, karabatak tarzı bir sürü irili ufaklı, siyahlı beyazlı hayvanla dolup taşmış.

Zaten burayı temizlemesi bile en az yarım saat almış.

Bir küçük anektod olarak da Tarsus'un takım olarak pasif oynamak durumunda kaldığını, ama gerçekten kalecinin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü babam kaleciyi geçtikten sonra boş kaleye topu atmadığını, yanındaki arkadaşına pas verdiğini, onun da direk auta vurduğunu anlatıyor. Korkudan tabi. Onun dışında Tarsus İdman Yurdu birkaç saat sahanın ortasında kalıyor, ondan sonra da birkaç saat soyunma odasından, stattan dışarı çıkamıyor. Gece de yaklaşık 40 kilometre kadar polis eşliğinde ilerliyorlar Tarsus'a doğru...

Unknown dedi ki...

Bu maça çok yüksek beklentiyle çıkan taraftarın' hayal kırıklığına uğraması normal.. Maçtan evvelki gece Konyaspor'un fanatikleri 42 gençlik ve nalçacı gurubu taraftarları, vali konağına yürüdüler. Rahmetli vali Kemal Katıtaş, vali konağının balkonuna çıktı ve dedi ki...
"Şimdi evlerinize gidin ve dinlenin, çünkü yarın şampiyonluk kutlarken çok yorulacaksınız"
Eeee.. Vali bey böyle derse bi bildiği vardır deyip coştu millet. Koca vali bu, demek ki şampiyonluk kesin...
Bu coşku ertesi gün maç sonucuna da böyle yansıdı..
Allah rahmet eylesin, Mete Adanır akıllı adammış.. Devre arası kaçtı Konya'dan..