15 Şubat 2010 Pazartesi

USTA



Günü kapatırken atlamayalım, yazamadık bir türlü. Türk Sinema tarihinin en iyi filmi Komedi ve Drama finallerinin sonucu geçen hafta belli oldu. Drama dalında Eşkıya, komedi dalında Hababam Sınıfı en iyi film seçildiler. Tüm oylar aşağıda. Asıl çarpıcı olan finaldeki toplam 8 filmin 7 tanesinde Şener Şen'in rol almasıydı. E oyuncu dalında bir anket yapmaya da gerek yok. Şahsi fikrimi de söyleyeyim, bana göre Eşkıya finale kalan 4 film arasındaki en zayıf filmdir. Ama oylamaya saygılı olmak lazım. Tepeye de bu ustanın bir sahnesini aldım. Bir insan sırf koşuşu ile çok büyük sanatçı olduğunu kanıtlar mı? Kanıtlıyor işte...

Drama dalı final sonucu (toplam 718 oy)

Eşkıya: 286 0y
Züğürt Ağa: 165 oy
Selvi Boylum Al Yazmalım: 140 oy
Muhsin Bey: 127 oy

Komedi dalı final sonucu (toplam 724 oy)

Hababam Sınıfı: 327 oy
Tosun Paşa: 179 oy
Süt Kardeşler: 120 oy
Kibar Feyzo: 98 oy

Sonradan ekleme: Bloga "Sallama Laporta" yazısına yorum bırakan lionel'in uyarısı üzerine bazı verileri kontrol ettim. Fikstür ve sonuçlar konusunda oldukça hatalı olduğumu farkettim, o yüzden yazıyı tamamiyle kaldırmanın en iyisi olacağını düşündüm. Nerede bu yazı diye arayan olursa duyurulur. Bir de adama "sallama Laporta" deyip biz sallamışız...ele güne rezil olduk

10 yorum:

VodviL dedi ki...

Drama'yı Muhsin Bey hak ediyor bence bu listede, tabi daha ağır top olan Sürü, Yol, Duvar gibi filmlerin olmaması da garip.

Komedi de favorim Süt Kardeşler ama pek fark etmiyor hepsi şahane listedekilerin.

Minero dedi ki...

Verdiği o kadar yalın toplumcu gerçekçi mesajlar ile benim için de komedi dalında gerçek birinci Kibar Feyzo'dur. Bana göre sanat halk için sanattır...

Mehmet Tuna dedi ki...

Yavuz Turgul'a da değinelim bence FD. Oyuncusu Şener Şen'se, senaryo ve yönetmenlikleri de Yavuz Turgul'a ait çoğu filmin..(Şener Şen'in hemen tüm filmleri Yavuz Turgul'da, internet aleminde araştırmadan sallamıyim dedim..)

Adam dedi ki...

Drama dalında birinciliği Züğürt Ağa hakediyor bence. Ardından Muhsin Bey gelir. Hayatımda hiçbir filmde Tosun Paşa'da olduğu kadar gülmedim. Bu nedenle tüm zamanların en iyi komedisi benim için :)

CaRtMaNtR dedi ki...

Züğürt ağadaki tomates sahnesi bile seçtirir kendisini demiştim ama bu filmin son zamanlarda tvde yayınlanıp insanlara hatırlatılmamış olması sanırım Eşkıya gibi daha bir yakın dönem eserine fayda sağladı.

Şahsım adına şaşırdığım nokta komedi filmleri arasında Natuk Baytan filmlerinin hiç birinin finale kalamaması oldu. Korkusuz Korkak yada Yedi Bela Hüsnü kapağı finale atar diyordum. Keza Çiçek Abbas'ında finalde olmaması beni şaşırttı (şurda hıncallaşıp inanamıyorum tosun paşa paşa değil aslında onbaşı haşmet diyerek kötü espri konusunda zirve noktalara çıkasım geliyor :) )

Bunlardan sonra birde yeşilçam aksiyon filmleri arasından bir best of bekliyoruz Deli Yusuf, Sert Adam ve Battal Gazi serisi şahsen favorilerim olur Tarkan serisi (özellikle Viking Kanı) süpriz arayımdır :)

Ahmet dedi ki...

Benim için drama dalında yol gibi bir eserin değil de eşkıya gibi -yol ile mukayese edildiğinde- ikinci sınıf bir filmin rağbet görmüş olması, Türkiye'de depolitizasyon süreciyle ve Yılmaz Güney'in gençler tarafından pek tanınmamış olmasıyla açıklanabilir. Toplum eleştirisini en sert şekilde yapanlar sevilmez; kadife eldiven her zaman daha çok tutulur. Yine de renkler ve zevkler tartışılmaz.

Komedide şahsi tercihim Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Şabanoğlu Şaban ve Kibar Feyzo'dan biri olurdu. Hababam Sınıfı'na nedense bir türlü ısınamadım.

Sağlık olsun, önümüzdeki maçlara bakacağız.

organic soap dedi ki...

8 film arasında en aşmış film olan kibar feyzo'nun, en düşük oyu alması üzücü.

şener şen ise, al pacino ile birlikte yaşlanmasına en çok üzüldüğüm aktördür. ama kendisinin eşkıya ile yaptığı geri dönüş de unutulmazdır. sırf o yüzden bile züğürt ağa gibi bir klasikten daha fazla oy almasına şaşmamalı.

son olarak;
"seninim işte, alıp götürsene beni."

varol döken dedi ki...

haraptar market...

gorgos dedi ki...

Agir Roman da elenmisti di mi?

Adsız dedi ki...

Maho aganin oldugu gibi olmek isterim.