5 Mart 2010 Cuma

ALMAN MALI























Köln'ün Köln'deki ana store'undan bu foto.

Alman mali'nin nami vardi eskiden memlekette, ki hala da vardir. Birak memleketi adamlarin ürettikleri mal dünyaya nam salmis zaten. Bizler "Alman mali" dedigin zaman dururuz yillardir, Ingilizler/Kuzey Amerikalilar "German Engineering" dendiginde duruyorlar, yine Ispanyolca konusulan ülkelerde ise Alman mali dedigin zaman "muy bien hecho" (iyi yapim/üretim) derler. Detaya girmeyeyim, kisaca bu nam sadece üretim kalitesinden degil, ürünün üretim sürecinin basindan sonuna kadar cok saglam bi kontrol süzgecinden gecmesinden gelir en cok. Üretenden cok kontrol edici varmis bi zamanlar Alman fabrikalarinda. (Son cümle sallamasyon tabii).

Dünya büyük bir köye dönüstügünden beri, Almanlar da uluslararasi pazarlarda rekabet güclerini kaybetmemek icin kendi üretim birimlerini dogu blok ülkelerine, uzak doguya, 3. dünya ülkelerine kaydirmak zorunda ve oralarda üretilen ucuz mallarin alicisi olmak durumunda kaldilar mecburen, mecburiyetten.

Tamam, amenna da, biri bana anlatsin bu ayakkabi nasil o store'a girdi ya?

Ulan bizde böyle bi durum olsa, Avrupa'dan ganiyle örnek siralariz. "Abi iste bi ManU Store'da olmuyor böyle seyler. Sen GS atkisi diye Kayseri atkisi satiyorsun GS Store'da, olacak is degil"

Uyan yurdum insani. Öyle degil iste!

"Hey gidi Alman mali hey!", diyesi hatta aglayasi geliyor insanin valla.

by meinkissen

6 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Bazı maçlara özel iki takımlı atkılar oluyor da krampon neden olmasın :)

bakyaw dedi ki...

kramponun üstündeki logo köln logosu değil mi? bir de hamburg kırmızı beyaz da giyiyor bazen ama asıl renkleri mavi beyaz siyah değil mi? renkler de köln gibi geldi bana. Ayakkabı özel bir amaçla satılıyor olmasın? görünmeyen bi tarafında hamburg'a küfreden bişe yazıyor olmasın?

Unknown dedi ki...

Abi bu bana daha çık patik,terlik tarzı bir şey gibi gözüktü yada ben öyle görmek istedim...

Adsız dedi ki...

sevgili dutchman konuyla hiper alakasız yorumum için çok özür dilerim ama kimse sorsam diye düşünürken en doğru adres sensin gibi geldi :)
rijkaard nasıl okunuyor? hatta frank mı frenk mi :)

meinkissen dedi ki...

@son adsiz,

niye merak ettin ki? Frenk yemisi Rijkaard diye dalga mi gecicen?

Adsız dedi ki...

hayır doğrusunu öğrenmek "rey ya da ray ya da riy" diyenlere de doğrusunu söyleyip karizmalardan karizmalara koşmak için.