23 Mart 2010 Salı

DE KUIP'IN APPRENTICELERİ
















2007-08 sezonunun başında Roy Makaay, Kevin Hofland ve Giovanni van Bronckhorst gibi oyuncular Hollanda'ya dönüş yaptılar Feyenoord formasıyla. Aldıkları yüksek ücretler ve tecrübeleri ile Rotterdam ekibini başarıya taşıyacakları düşünüldü ama sonuç hüsran oldu. Hatta bu adamlar geçtiğimiz yıl teknik direktör Gertjan Verbeek'in ipini çeken "yaşlılar çetesi" içinde yer aldıkları yönünde suçlamalar aldılar. Takım sdece 2008 yılında Hollanda Kupası'nı kazanabildi. Göreve yeni gelen Genel Direktör Leo Beenhakker, hem sportif başarı hem ekonomik hem de kurumsallaşma açısından önemli hamleler yapmayı hedefledi. Feyenoord'un akademisi Varkenoord yenilendi. Kulübün genç oyucu yetiştirme politikası olan Talent Pool'dan daha önce bahsettik. Son birkaç yıldaki kötü gidişe rağmen çok yetenekli oyuncular çıkardılar bünyelerinden. Leroy Fer, Diego Biseswar, Georginio Wijnaldum bunlardan basıları ki üçü de Surinam ve Orta Amerika aısllı siyahi oyuncular. Feyenoord bu değişim sürecinde bu oyuncuları çok çabuk şekilde A takıma adapte etti. Bu yıldızların satışından gelecek rakamlar kulüp ekonomisine de faydalı olacak elbet. Altyapıdan gelerek yurt dışına satılan ve sansasyonel bir başarı kazanmış son adam Robin van Persie'ydi. De Kuip'in muhtemel yıldız adaylarına bir göz atalım.

18 yaşındaki orta saha oyuncusu Ricky van Haaren'la başlayalım. Daha şubat ayında Feyenoord ile yeni bir kontrata imza attı. Geçtiğimiz yılı sakatlıklarla meşgul olarak geçirdi ama Feyenoord onun geleceğinin parlak olduğunu düşünerek elinde tuttu. A takım kadrosuna dahil edildi. Zaten 19 yaş altı takımının formasını da düzenli olarak giyiyordu. Mario Been ilk birkaç antremandan sonra onun geleceğinin çok parlak olduğu yönünde bir görüş bildirdi.
Luc Castaignos'la devam edelim. Onun hakkında daha önce yazdık birkaç kez. Excelsiro'20 ve Spartaan'20 takımlarından sonra 15 yaşında Feyenoord'a geldi.2009'da Almanya'da yapılan 17 yaş altı Avrupa şampiyonasının gol kralıydı. Hollanda futbol tarihinin 17 yaş altı gruplarından en fazla gol atan futbolcusu. Nijerya'daki dünya şampiyonasında da kadrodaydı ama pek varlık gösteremedi. Yine de daha 17 yaşında olmasına rağmen İngiliz kulüpleri peşinde. Özellikle Arsenal başta olmak üzere Real Madrid, Manchester United, Liverpool FC, Hoffenheim, Bayern München ve Chelsea onunla ilgileniyor. Bu sezon Harkemase Boys ile oynanan kupa maçıyla ilk kez Feyenoord A takımı formasını giydi. Stili Thierry Henry'e benzetiliyor. Bunda babasının Fransız olmasının da faydası var. Annesi Cape Verde'li. 2 hafta önce Groningen'le oynanan maçta ilk kez sahaya çıktı. Gelecek sezon ismini daha fazla duyacağız.

2009 Ağustos ayında profesyonel kontrata imza atan Jerson Cabral ile devam edelim (resimde). 1991 doğumlu. Sol açık. Stili Gaston Taument'ı andırıyor. 6 yaşından beri Feyenoord'da, zaten Rotterdam doğumlu. Birebirde oldukça etkili. Hollanda milli takımı alt yaş gruplarında forma giydi defalarca. Son olarak defans oyuncusu Tim Eekman'a değinelim. O da mart 2008'de profesyonel kontrata imza attı. 3+1 yıllık bir kontrat bu. Onu da 1-2 yıl içinde forma giyerken göreceğiz. Tabii bu oyuncuların yanında, Feyenoord'un pilot taımı Excelsior'da forma giyen, potansiyel yıldızlar da mevcut. 19 yaşındaki Çek defans oyuncusu Vojtech Machek bu oyuncuların başında geliyor.

1 yorum:

Emre Kutluğ dedi ki...

bunun üzerinde şunu sorayım Evander Sno vardı Celtic'de rotasyona girerdi,sonra ajax'da pek oynaamadı en son Bristol City'deydi şimdi yine kayıp..Ne oldu Evander'e ?