10 Mart 2010 Çarşamba

H'MİZİ İSTERİZ



















Honduraslıların derdi var bugünlerde. Konuya geçmeden önce Honduras bayrağını anlatmamız gerekiyor. Honduras bayrağı şu bilmeyenler için. Üst ve alttaki mavi çizgiler Pasifik Okyanusu ve Karayipleri simgeliyor. Ortadaki 5 yıldız ise, Orta Amerika'daki 5 devletin, birlik olacağı günün hayaliyle konulmuş. Honduras, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua ve Guatemala. Nitekim diğer 4 ülkenin bayrağında da bu mavi çizgiler arasındaki beyaz alan bulunur. Bu kısmı anlattıktan sonra sadede gelelim. Honduras bu renkler ve yıldızları formasında kullanıyor uzun yıllardır. Hatta giydikleri iç saha formasında, sol göğüs kısmında bir H harfi bulunuyor. La H lakaplı takımın simgelerinden birisi bu. O ve giydikleri, göğüs orta kısımda 5 yıldızın bulunduğu bir başka formanın resmi aşağıda. Özellikle yıldızlı formayı çok beğendiğimi belirtmeliyim. Ama ülkedeki tartışma konusu FIFA'nın ne H harfli ne de yıldızlı formaya izin vermemesi. Hoduras'ın Dünya Kupası'nda giyeceği iç ve dış saha formaları yukarıda. Şubat ayının sonunda basına tanıtıldılar. Ülke halkı ayağa kalktı hafiften. "Kaç yıllık simgelerimizi nasıl anında silersiniz?" diye hesap sormuşlar yetkililerden. Honduras Futbol Federasyonu 2. Başkanı Javier Atala, "bizim elimiz kolumuz bağlı, bu bir FIFA kuralı" diye kendini savunmuş ama konu öyle büyümüş ki Honduras meclisinin gündemine dahi gelmiş. Honduraslı taraftarların çoğu, "kupayı kazansak bile bu formayı gidip almayız" diyorlar.

Takım 1982'den sonra ilk kez, ve tarihinde ikinci kez Dünya Kupası'na gidiyor. O zamanlar yıldız veya H harfini kullanmadığından bu konular gündeme gelmemişti.



10 yorum:

maRco dedi ki...

türkiye maçında bile hondurasın arkasındaki yazı fontu milli takımın beyaz fontuydu, öylede bir gariplik var

AbSurDMaN dedi ki...

Nesi varmış yıldızlının? Biz de bayrağımızı koyduk misal, onlar da koysun kardeşim?

Mehmet Ali dedi ki...

yazını okurken F.D. yıldızlı formayı beğendim demişsin. hiç sayfanın altına bakmadım sabırla yazını okumayı bitirip öyle bakiyim dedim. hatta hafifte heyecan yaptım -bende forma takıntısı varda- yazını okumam bitti formayı gördüm ve bittim. gerçekten çok güzel bi forma. fifa serilerinde kendi takımını kurardın. ben de kurardım elbet. mahalledeki kankalar oynadıkları yere görede yerini alırdı sahada. elbette birde forma yapardım. formada kullandığım renkler gri-mavi, beyaz-mavi, siyah-kırmızı ve olmazsa olmaz siyah-beyaz dı. bu mavi beyaz lı hemde yıldızlı hemde çubuklu formayı görünce o forma tasarımlarım aklıma geldi :)) yazık olmuş honduras ın bu formasına. bir destekte benden HONDURAS LI futbol severlere. almayın KARDEŞİM O KM. formaları. yıkayıp yıkayıp eskileri giymeye devam.

varol döken dedi ki...

joma hangi ülkenin markası?

os dedi ki...

Toledo-İspanya merkezli Joma.

Ferhat dedi ki...

Hakkikaten en alttaki güzel formaymış.Ben mavi beyaz herhangibir kulüp takımında örneğin Chelsea'de veya Porto'da yönetici filan olsam hemen tasarımı araklardım.Mavi-Beyaz olup bu kadar güzel bir tasarım kulüp takımında çok güzel olurdu.Yıldızlı bölgeyi silip oraya tam ortaya takımın amblemini koyarsınız alın size on numara forma.

Bir de bizim klasik forma var.Ortada kırmızı şerit beyaz forma.Eskiler bunun nesini beğenirlerdi anlamam.Bildiğin "şerefli malubiyetler" dönemi forması ve çok sıradan, bayağı.Hani milli takımın bir çok nike imzalı berba forması oldu ama eski formalar daha dandikmiş.Keşke bu işi nike'a yaptıracaklarına tasarım işini bir profesyonele bıraksalardı.Markasız ama özgün bir tasarımı olurdu.Ne adidas çizgilerine ne de baştan savma nike tasarımına ihtiyacımız yok.Tabi ben böyle düşünüyorum.Ayrıca şu Palacios iyi oyuncuya benziyo.:)

Adsız dedi ki...

@varol döken

İspanya.

Fabio Luciano dedi ki...

madem fifa girdi işin içine hazır elleri değmişken şu honduras milli marşını da biraz kısaltsalar ya la.
o ne öyle arkadaş dinle dinle bitmiyo.yarın bir gün dünya kupasında honduras milli marşı çıktığında millet reklam arası gibi gidip işine görür valla.

@varol döken
ispanya

varol döken dedi ki...

jomacılar hemen belli oluyor:) teşekkürler...

acaba dünya tarihinde roma'nın kappa formasından güzeli yapılacak mı?

dutchman bey yap bi gelmiş geçmiş en güzel forma anketi de birbirimize girelim, sıkıldım ben otur otur...

alperc dedi ki...

kusura bakmayın da, formaların değişmesine neden olan "fifa kuralı" nedir?