1 Mart 2010 Pazartesi

HOCKEY IS CANADA'S GAME


















Maçın normal süresinin bitimine 24 saniye kala, durum 2-1 ev sahibi lehine iken attığı golle Kanada'nın boynundan geçmek üzere olan altın madalyayı erteleyen adam Zach Parise Kanadalı bir anne-babanın oğlu. Hatta babası Jean-Paul Joseph-Louis "Jeep" Parisé 26 sezon boyunca NHL'de mücadele eden Minnesota North Stars takımının da oyuncusuydu. İşte New Jersey Devils forması giyen bu adam maçı uzatmaya götüren golü attığında nefis bir buz hokeyi maçının devamını da beraberinde getirdi. Kanada ilk devreyi çok net biçimde domine etti. 2-0 öne geçtiklerinde ABD'nin direncini iyice kırmışlardı, zira güney komşularının en korkulan adamı Buffalo Sabres'in kalecisi Ryan Miller'ı 2 kez geçebilmişlerdi. Ancak Ryan Kesler'ın biraz şansın yardımıyla, salonu çok iyi tanıyan, Vancouver Canucks'ın kalecisi Roberto Luongo'yu mağlup etmesiyle maça tekrar bağlandılar. Son devrede iki taraf da maçın son 2 dakikasını bekledi adeta zira dananın kuyruğunun orada kopacağı belliydi. 2 takım da riske girmedi ve powerplay oynanmadı hiç. Ancak Kanada son 5 dakikada işi koparmaya 2 kez çok yaklaştı. Ancak Ryan Miller engel koydu buna 2 kez. İlkinde bacağıyla müthiş bir refleksle puckı kurtardı, 3 dakika kala, Kanada'nın harika çocuğu, "Sid the Kid" Sidney Crosby işi bitirebilirdi birebirde kaldığında, ama Miller bir kez daha engelledi. 24 saniye kaldığında ise Parise maçı uzatmaya götürdü. Wayne Gretzky ve Neil Young'ın hevesi de kursağında kaldı.



















Uzatmalar, her iki takımdan birer oyuncunun eksilmesi sebebiyle ve Sudden Death uygulamasıyla 20 dakikanın sonunu görmeyeceğimiz bir bölüm olacaktı, bu baştan belliydi. Ryan Miller yine devleşti kalesinde ama maç boyu hayal kırıklığı yaratan Crosby sahneye çıktı uzatmanın 7:40'ı oynanırken. Hokeyin hala Kanada'nın oyunu olduğunu belgeledi. Aynı zamanda Kanada'nın 14. altını alarak, oyunlar tarihinin en başarılı ev sahibi olduğunu da. Özellikle bir buz hokeyi fanı olarak maçın ikinci devresinin ilk yarısını müthiş zevkli bulduğumu belirtmeliyim. E böyle bir efsane finale yakışır bir son oldu, normal sürenin sonunda gelen gol. Ryan Miller için üzüldüğümü belirtmeliyim. Turnuvanın en iyi oyuncusu olmayı bırakın bana göre en iyi oyuncusuydu aynı zamanda. Bir ara bizim Leo Franco'nun yerinde nasıl durur diye düşünmedim değil.



















Güzel bir olimpiyatı kapattık. Kanadalılar istediklerini fazlasıyla aldılar. Toplam madalya sıralamasında ABD, 37 ile tepede. Uzakdoğu ülkelerinin çıkışı önemli. 2014 yılında Rusya'nın Sochi şehrinde buluşmak üzere perdeyi kapattı buzun kral ve kraliçeleri.




















Rank Nation Gold Silver Bronze Total
1 Canada (CAN) 14 7 5 26
2 Germany (GER) 10 13 7 30
3 United States (USA) 9 15 13 37
4 Norway (NOR) 9 8 6 23
5 South Korea (KOR) 6 6 2 14
6 Switzerland (SUI) 6 0 3 9
7 China (CHN) 5 2 4 11
7 Sweden (SWE) 5 2 4 11
9 Austria (AUT) 4 6 6 16
10 Netherlands (NED) 4 1 3 8

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Dutchman,

Ben bu sporu izlerken pakı göremiyorum. Sen nasıl görüyosun ? Bu durumda sadece ben mi varım acaba :))

evren

Metonet dedi ki...

zaten amerika'nın son dakikalarda gol atacağını bekliyordu herkes, ben yarım bıraktım atmışlar demek ki. bir hokey maçının türkiyede oynanıp tribünlerin ful olduğunu görebilecekmiyiz acaba

Eddie dedi ki...

Sevgili Cthulhu ile yıllardır Pittsburgh Penguins'e sempatimiz vardır. Taa Jaromir Jagr, Ron Francis ve Mario Lemiux zamanlarından beri takip ederiz. Son dönemde bu adamların yerini Ryan Malone, Evgeny Malkin ve Sydney Crosby aldı. Crosby sempatimiz yüzünden Kanada'yı destekledik haliyle. Fakat son çeyrekte ikimiz de maçın uzamasını ve hatta shootout'a kalmasını istedik. O denli güzeldi yani maç.

Kanada baştan sona üstündü. Açık şekilde bireysel anlamda çok daha iyi oyuncuları olduğu gözüktü. Niedermayer ve Getzlaf defansif anlamda, (beklenen skor katkısını yapamsa da) Crosby ve Iginla da ofansif anlamda Amerikalılar'dan daha iyi gözüktüler. Daha çok istedikleri de bir gerçek, net bir şekilde gözüktü bu.

Velhasıl 20 dakika boyunca 4-on-4 oynanacak bir hokey maçından gol çıkmama ihtimali epey düşük tabi. Süre biraz kısa olsa belki dayanılır ama Kanada o kadar hızlandırdı ki oyunu uzatmalarda, Amerika ne hücümda ne de savumda aynı anda 4 adamla mavi çizgilerin doğru tarafında toplanamadı bir türlü.

Son golde de Crosby hem savunma hem de skorer özelliklerini gösterdi. Neticede istediğimiz oldu Kanada kazandı... Zaten 2-0 geriden gelip Amerika kazansa yine epik comeback hikayeleri yapılır ve hatta bir kaç sene içinde filmi çekilirdi. "The Miracle 2" gibi bir adla :) Gerçi ezik görüyor bunlar Kanada'yı, mucizelik bir durum yok da diyebilirler, tabi.

NHLTR Türkçe Buz Hokeyi Sitesi dedi ki...

Gerçekten çok güzel ve akıl dolu bir maç değerlendirmesi olmuş. Ellerinize sağlık!