30 Mart 2010 Salı

JUVENTUS'UN APPRENTICELERİ



















Juventus 2006 yılında, Luciano Moggi'nin yediği naneler sonucu küme düştüğünde, önünde yeni bir başlangıç yapmak için fırsatları vardı. 2004-05 ve 2005-06 şampiyonlukları elerinden alınmış, sonuncusu Inter'e verilmişti. Inter'in Juventus'un elinden aldığı tek şey şampiyonluk da değildi. Zlatan Ibrahimovic'i de Inter kaptı. Bunun yanında Lilian Thuram Barcelona'ya, Fabio Cannavaro ise Real Madrid'e transfer oldular. Buffon, Nedved, Trezeguet, Del Piero gibi isimler ise Old Lady ile kalıp onu tekrar Serie A'ya çıkardılar. Bunu başaran Dider Deschamps'ın görevden ayrılmaso çok büyük bir hataydı gözümde. Claudio Ranieri göreve getirildi ama 2 sene boyunca hiçbir varlık gösteremeden görevi Ciro Ferrara'ya bıraktı.O Ranieri'yi de arattı ve görevi Zac'a devretti. İtalyan yasalarına göre, bileğinin hakkıyla kazandığı son şampiyonluk 2002-03 yılında olan takım bu sezonu da boş geçecek şampiyonluk açısından. Hatta Şampiyonlar Ligi derecesini bile elde edemeyebilirler. 2003'ten beri geçen yaklaşık 10 yılda Juve kadroya yeni yıldızlar kazandırmayı denedi aslında. Sebastian Giovinco, Claudio Marchisio, Paolo De Ceglie bunlardan bazıları ama oldukça azınlıkta kaldılar. Marchisio bugün 24 yaşında ve 2009 yılında Lippi onu milli takıma davet etti. Giovinco ve De Cegle de davet bekliyorlar. Marchisio'nun "İtalya'daki kulüpler genç oyuncuları oynatmaya bir rsik olarak bakıyorlar ve buna pek yanaşmıyorlar, takımın küme düşmesi aslında bizim yararımıza oldu" şeklinde bir demeci var. Haksız sayılmaz. Biz küme düşmenin olmasa da uzun süre şampiyonluktan uzak kalmanın yararlı olabileceği isimlere bakalım.

Yukarıdaki lafları boşuna söylemedik. Juventus tarihinde hiç olmadığı şekilde altyapıdan oyuncu yetiştiriyor şu günlerde. Birçok futbolcu rezerv takımlarda forma giydikleri gibi kısa süreli kira sözleşmeleri de imzalıyorlar. Juventus'un şu anda, yakın sürede A takıma girebilecek 10-15 tane genç oyuncusu kirada. Bulgar kaleci Mario Kirev (20-FC Thun), defans oyuncuları Lorenzo Ariaudo (20-Cagliari), Salvatore D'Elia ve Marco Duravia (20-Figline), orta saha oyuncuları Luca Castiglia (20-Reggiana), İsveçli Albin Ekdal (20-Siena), Somalili Ayub Daud (20-Lumezzane), forvet Cristian Pasquato (20-Triestina) bu oyunculardan bazıları. Bunlar önümüzdeki yıldan itibaren kadroda kendisine yer bulabilir. Ancak yakından inceleyeceğimiz birkaç oyuncu da var. Ekdal kardeşimiz biraz da yakışıklı bir kardeşimiz, sizden yakışıklı olmasın.

İspanyol Iago Falqué Silva ile başlayalım. 19 yaşındaki hücuma dönük orta saha oyuncusunu Juventus Barcelona B takımından transfer etti. Iago, Barcelona kentinde Giovani Dos Santos, Sergi Busquets, Pedro ve Bojan Krkic'in takım arkadaşıydı. 2008'de ülkemizde yapılan 17 yaş altı turnuvasında İspanya kadrosundaydı. Bu sezon Bari'de kiralık olarak oynadıktan sonra ocak ayında Torino kentine geri döndü ve rezerv takımda forma giymeye devam ediyor. A takıma yükselmek içni fırsat bekliyor.

Aynen Iago gibi, sol ayaklı, hücuma dönük bir orta saha oyuncusu olan Fausto Rossi ile devam edelim. 19 yaşındaki oyuncu daha 10 yaşındayken Juventus altyapısına girdi. Teknik, hızlı, defansın arasına driblinglerle dalabilen bir oyuncu. Juventus ile 2013 yılına kadar kontratı var. Fizik gücü ise henüz doğal olarak yetersiz. Kendi yaş grubundaki diğer isimlere göre de boyu biraz kısa.

2009 yazında, Arsene Wenger'in kıskacında olan Ciro Immobile ile devam edelim. 20 yaşındaki golcü, 2008 yılında C2 takımlarından Sorrento'dan transfer edildi. Geçtiğimiz yıl mart ayında Mologna karşısında ilk kez Juventus formasını giydi. Kasım ayında da Bordeaux karşısında Şampiyonlar Ligi mücadelesine çıktı. İtalyan milli takımı alt yaş gruplarında forma giyiyor.

Son olarak Luca Marrone'yi ele alalım. 19 yaşındaki orta saha oyuncusu da çocuk yaşlardan beri Juventus kadrosunda. Ciro Ferrara onu bu sezon önce A takım kadrosuna dahil etti. Sezonun ilk maçında Chievo maçında 20 dakikalık bir süre alarak ilk kez forma giydi. Güçlü, son vuruşları iyi ve özellikle pozisyon alma konusunda oldukça yetenekli bir oyuncu. O da İtalya milli takımında alttan yükseliyor.

Hiç yorum yok: