3 Mart 2010 Çarşamba

PSG vs. PSG

















Genelde derbilerde, şiddet olaylarının çıkması muhtemel maçlarda veya benzer meselelerde, deplasman taraftarının maça gelişine izin verilmemesini gördük futbol tarihinde. Ancak bir kulübün kendi taraftarından illallah deyip, onların desteğini resmen istemediklerini açıklamasına çok rastlamadık, hatta bu belki de ilk olacak. Paris Saint Germain kulübünün başkanı Robin Leproux hafta sonu kendi evlerinde Marsilya'ya 3-0 çarpılmalarının ardından çıkan olaylar sonrası (takım otobüsünün gittiği yolun ateşe verilmesi ve bunun sonucunda 38 yaşındaki bir PSG'li taraftarın ağır yaralanması gibi) bundan sonraki hiçbir maçta kendi taraftarlarına deplasman bileti satmayacaklarını ve Fransa Futbol Federasyonu'nun vereceği olası bir saha kapatma cezasına da itiraz etmeyeceklerini açıkladı. Leproux, bu kararı, Fransız futbolunda, kendi taraftarları sebebiyle haklarında üretilen olumsuz senaryolar karşısında aldıklarını söylüyor. Şaşırmamak lazım, zira kavga PSG'li ve Marsilyalı taraftarlar arasında olmadı, zira Marsilyalı taraftarlar Parc des Princes'e gelmemişlerdi dahi. PSG'nin deplasman seyircisinin güvenliği için gerekli tedbirleri almayışını ve otobüs yolculuğu sırasında kendilerine tanınan imkanları yetersiz gördükleri uygulamayı protesto ettiler. PSG'li taraftarlar karşılarında kimseyi bulamayınca bu sefer birbirlerine girdiler. Tribune d'Auteuil ve The Kop of Boulogne sektörleri arasında çıkan kavga stadyumun dışına taştı.

Bu PSG tribünlerinde tırmanan ne ilk ne de son şiddet olayı. Kasım 2006'da, Hapoel Tel Aviv ile oynanan UEFA Kupası maçı sonrası, Paris'li bir Hapoel taraftarını "pis yahudi" sloganlarıyla kovalayan taraftarlara, polis tarafından açılan ateş sonrası, Julien Quemener isimli bir taraftar hayatını kaybetti. Quemener, ırkçı-faşist söylemleriyle bilinen Boulogne Boys grubunun bir üyesiydi. Pazar günü çıkan olaylarda hastaneye kaldırılan ve 2 gündür komada olan taraftar da öyle. Hatta söz konusu şahsın, kısa bir süre önce Fransa'da yaşayan bir Faslıyı Sen nehrine attığı söyleniyor. 2009 Ağustos ayında Boulogne Boys üyesi bir taraftar, Montpellier ile oynanan maçtan sonra çıkan kavgada bir şişenin isabet etmesi sonucu tek gözünü yitirdi.

Takımın durumu da bu olayları körüklüyor tabii. Takım bu sene 12. sırada. 2003-04 sezonundaki lig ikinciliğinden beri elde ettikleri en iyi derece geçtiğimiz sezon gelen altıncılık. Bu dönemde 2 kez küme düşme tehlikesini yaşadılar. Paris, Avrupa başkentleri arasında en az şampiyon çıkaran başkentlerden birisi. PSG sadece 2 kez şampiyon olabildi Ligue 1 tarihinde. Şöhreti başarısının çok önünde olan kulüplerden. Fransız futbolu deyince akla ilk gelen ekiplerden olmalarına rağmen, şampiyonluk sayısında onuncu sırayı 3 takımla paylaşıyorlar.

7 yorum:

lkrsdn dedi ki...

PSG Başkanı bir şey daha açıkladı, artık Parc des Prince stadında taraftarların koreografi, v.s. hazırlaması için onlara ayrılmış olan alanlar kapatılmış.

Olayların sebebine bakarsak, Paris'te gençler arasında özellikle afrika kökenli olanlarda işsizlik çok fazla, bu da çeteleşmeye yol açıyor. Giderek daha az güvenli bir yer olmaya doğru gidiyor Paris, hava karardıktan sonra metroya bile korkarak gidiyor insanlar.

varol döken dedi ki...

ya kimse yanlış anlamasın ama hemen hemen bütün şehirler için kullanılan bir kalıp bu... hava karardıktan sonra metroya zor gidersin, ara sokaklara hiç girme yanarsın, oraya girme çıkamazsın falan...

bütün sokakları aynı çete mi tutuyor kardeşim?

lkrsdn dedi ki...

Bütün şehirler için kullanılan bir kalıp değil sevgili arkadaşım. Bugün avrupanın çoğu şehrinde insanlar güvenli güvenli dolaşırlar sokaklarda, şiddet olayları çok nadir görülür. Ama Fransa yüzyıllardır uyguladığı sömürgeciliğin cezasını çekiyor şu anda, işsiz afrikalılar doldurmuş durumda ülkeyi. En ufak bir kıvılcımda her tarafı ateşe vermeleri, polisle çatışmaları, v.s. bunlar olayın sadece bir yüzü...

ksp dedi ki...

aslında avrupa başkentleri içinde en az şampiyonluk çıkaranı : Ankara. tabi avrupa'dan sayarsanız.

varol döken dedi ki...

tarlabaşından öteye yorum yalan bana...

gideyim de bu akşam dolaşayım dolapdere'de...

Frapppedaki dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Frapppedaki dedi ki...

Olaylar birkac sene once basladi aslinda. Virage Auteuil tarafindaki gruplardan birisi, Tigris Mystic`ti yanlis hatirlamiyorsam, Boulogne Boys tarafindan bir deplasmanda saldiriya ugradi. sebep de iclerinde gocmenleri barindiriyor olamalariydi. fasist Boulogne bu grubun butun pankartlarini calinca grup da bitmis oldu. Fakat bu olaydan sonra butun Auteil gruba destek vermeye baslayinca olaylar iki kurvanin dusmanligina donustu. Bu iki kurvanin ilk catismasi degil yalniz Lille`de de olaylar cikti. Boulogne`un yemedigi dayak kalmadi. Bu sefer yedikleri biraz asiriya kacti tabi agir yaralanan da Boulogne liderlerinden birisi buyuk ihtimal.