17 Mart 2010 Çarşamba

ŞAMPİYONLUK ŞARKILARI ENSCHEDE'DE




















FC Twente, Eredivisie'de Kazan Kaynıyor yazımızda belirtiğimiz şampiyonluk sürecinin ilk şartlarını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz cuma günü ADO Den Haag'ı mağlup ettiler, Ajax da PSV'yi dörtleyince PSV'ye 5 puan fark attılar. Ajax da 6 puan gerilerinde. Bu hafta dananın kuyruğu kopuyor. Ciddi anlamda ama. Zira Twente kopup gidebilir. PSV ile deplasmanda oynuyorlar. PSV bırakın kaybetmemeyi, beraberliğe bile tahammülünün olmadığı bir maça çıkıyor. Halen favoriler ama FC Twente de ligin bitimine 7 maç kala, tam 74 yıldır beklediği ve 1974'ten beri ilk kez bu kadar yaklaştığı şampiyonluğu bırakmak istemiyor. Takım 1924'te ulusal lig ortada yokken yapılan turnuvada şampiyon olmuş ve daha sonra da şampiyonluk falan görememişti. 1973-74 sezonunda ligi Feyenoord'un arkasından, sadece 2 puan farkla ikinci sırada bitirdiler. O yıllar Twente tarihinin en iyi yıllarıydı zira takım ikinci olduğu senenin ertesi yılı UEFA Kupası'nda Borusissia Monchengladbach ile final oynadı ama kupayı Almanlara kaptırdı. 35 yıl sonra Steve McCalren yeni bir efsane kadro yaratmak üzere. Geçtiğimiz yıl kulüp tarihinin Eredivisie dönemindeki en iyi derecesi olan ikinciliği tekrarladılar. Bu sene Steve McCalren'ın sezon başında söylediği "25-26 haftalar civarı hala tepede olursak şampiyonluk lafını konuşuruz" şeklindeki temkinli açıklamalarında işaret ettikleri haftalara geldiler. Hem de beklediklerinden de iyi şekilde. 27. haftada 5 puan fark. Son 7 maçta PSV dışında AZ deplasmanına da gidecekler. Bunun dışında oynayacakları maçlarda puan kaybı beklemiyorum onlardan. Kendi evlerinde Feyenoord'u geçeceklerdir. PSV'nin ise Twente maçının dışında oynayacağı Heerenveen ve AZ deplasmanları ve içerdeki Feyenoord maçı mevcut. Fikstüre bakıldığında kağıt üstünde en rahat takım Ajax görünüyor. Oynayacakları takımların tümü şu anda 8. sıra ve daha altında. Ama şunu unutmamak lazım Ajax bu sene kendi evinde Sparta'yla berabere kalan, deplasmanda Roda ve NAC Breda'ya puan kaptırmış bir ekip. O yüzden onların bu bölümü kayıpsız geçeceklerini düşünmüyorum. Tahminimce 3-4 puanlık bir kayıpları olacaktır. Aksi halde ligi 14 maçlık korkunç bir galibiyet serisi ile bitirirler ki bu muazzam bir rakam olur ve zaten onları şampiyon yapar. Takımın şu ana kadar 80 gol attığını da not düşelim. Bir aksilik olmazsa 100 golü geçecekler rahatça. Sadece 18 gol yediklerini de hatırlatalım.

Twenteliler bunlara rağmen şampiyonluğa konsantre. McClaren şhre geldiğinde takım ortalama 15-16 bin gibi bir seyirciye oynuyordu. Şimdi ise bu rakam 24 bin. Twente, 1974 yılında şampiyonluk yolunda giderken "Eenmaal zullen wij de kampioen zijn" şarkısı piyasaya sürülmüştü. Şarkı burada. Bir zamanlar şampiyonduk. 36 yıl sonra Erwin Berger ve Teun Kokkeler'ın oluşturduğu Paar Apart grubu şarkıyı yeniden seslendirecek. Twente kulübü bu konuyla ilgili mesafeli bir açıklama yaptı.Belli ki son düdük çalana kadar şampiyonlukla ilgil ibir şeyleri başlatmak istemiyorlar. Halla İlişkiler ve Reklam işleriyle ilgilenen Jan van Halst yaptığı açıklamada "şarkıdan haberimiz yok ama çok etkilendik" diye bir açıklama yaptı. Kısacası Enschede kentinde de "şampiyonluk" sözcüğünden şimdilik kaçılıyor.

Bu arada Hollanda demişken, Keisuke Honda'nın şovu devam ediyor. Eski Venlo'lu Japon, ligin ilk maçında CSKA'ya 90'da galibiyeti getirdikten sonra dün de takımı Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline taşıdı. 10 milyon euroluk bonservis sokağa atılmamış gibi...

3 yorum:

jackietreehorn dedi ki...

24 bin seyirci iyiymis, Enschede her gittigimde bana sehir degil de koy havasi veriyor, 24 bin iyi bir rakam oralar icin.

Bu arada Honda'nin golunde Palop da biraz cuvalladi sanki.

Adsız dedi ki...

bi tabata parası hocam:)
ben palop'u suçlu bulmuyorum yenilen golde zira top ters bi falso aldı. ronaldo'dan görmeye alıştığımız frikiklerdendi

baldur dedi ki...

o değil twente'nin geçen seneki kadrosundan eljero elia, edson braafheid, marko arnautovic gibi ilk 11 oyuncuları ayrılmasına rağmen bu başarıyı yakaladılar. helal olsun.