15 Mart 2010 Pazartesi

VAN GAAL'DEN GLADYATÖR SİSTEMİ

Alman Kicker dergisi Louis Van Gaal ile kapsamlı bir röportaj yapmış. Bizimki de tabu deviren adam ya, sıralamış radikal görüşlerini. Özellikle video teknolojisi var, eleme maçlarındaki eşitliği bozacak penaltılar ve uzatmalarla ilgili ilginç görüşleri var. Uzatma dakikalarında uygulanacak sistem için "Gladyatör Usülü"nü önermiş mesela. Hollandalıya göre bir "piyango" olan penaltılara maçı bırakmaktansa, daha hakkaniyetli bir sistem koulmalı. Buna göre normal süresi eşitlikle biten bir (veya 2 maç) sonunda uzatmaya geçilirse, her 5 dakikada bir, 2 takımdan da birer oyuncu sahadan çıkacak, bu hadise iki takımda da 6 oyuncu kalana kadar devam edecek. Böylece 115. dakikaya gelindiğinde iki takımda da 6 kişi kalmış olacak. Eğer 120. dakikaya kadar gol olmazsa, maç 120'den itibaren oynanmaya devam edilecek ama altın gol kuralı geçerli olacak. Tabii bu önerinin bazı düşündüren yönleri var. Örneğin 2 takımdan birisinin uzatmaya zaten 10 ya da 9 kişiyle girmesi ihtimali. Bir takım 6 kişiye daha çabuk ulaşacak demektir bu. Ayrıca bu her 5 dakikada bir çıkacak oyuncu, oyunun çok sık durmasına yol açabilir, bir de tabii bu oyuncuların uzatmaların başında mı belirleneceği yoksa her 5 dakikada bir bir istişare mi yapılacağı konusu var. Örneğin, 99. dakikada bir forvet oyuncusunu çıkarmayı düşünen takım, tam o dakikada gol yerse, 100. dakikada defanstan bir oyuncu çıkarabilir gol bulmak için. Bu da oyunun aşırı durmasına sebep olabilir. Ama ilginç bir öneri olduğu aşikar....6'ya 6 maç o sahada nasıl olurdu görmek istemiyor da değilim. Büyük ihtimalle sahada Ronaldo, Kaka, Ronaldinho gibi oyuncular değil Fletcher, Carrick, Van Bommel, Selçuk Şahin gibi oyuncular kalırdı....

Van Gaal'in bir başka önerisi taç atışlarının ayakla yapılması. Bu çok fazla gündeme geldi biliyorsunuz. Ben bunu destekleyenlerdenim. Defans oyuncularının topu taça atma olasılığı azalacaktır ve kesinlikle gol sayısını artıracaktır. Ama öte yandan, maçın sonlarında savunma yapmak isteyen takımları çok zorlayacak ve futbolda iyi ile kötünün savaşı türü olan maçların sayısını azaltacaktır. Bir de bu kurala Rory Delap sebebiyle Stoke City'den fena itiraz gelir biliyorum.

Son önerisi ise bilgisayar teknolojisi ile ilgili. Van Gaal bugünkü uygulamadna tamamen bağımsız bir şeyin peşinde. Her 2 yarı sahada birer, saha kenarında bilgisayarın ve televizyonun başında bir tane olmak üzere 3 hakemin yeterli olacağını düşünüyor. Saha kenarındaki hakem pozisyonları tetkik edip doğrudan saha içindekilerle bağlantı kuracak.

Genel anlamda fikirlerini radikal bulmakla beraber maç sürelerini inanılmaz artıracağını düşünüyorum. Her 2 yarı sahada birer hakem ve televizyon görüntüsü desteği demek her ofsayt pozisyonunun kontrolü demektir. Bu da belli bir süre alacaktır. Peki tartışmalı pozisyonlarda ne olacak. Yani bilgisayar başındaki hakemin de kararsız aldığı durumlarda. Hakemler oturup toplantı yapamazlar elbette...Hakaniyeti mutlaka artıracaktır ama futbol önemli ölçüde zarar vereceğini düşünüyorum.

6 yorum:

mozlu dedi ki...

selçuk şahi'in oyunda kalacağı hiç bir sistemi istemiyorum :)

varol döken dedi ki...

sorarlarsa cevap verirsin...

cevapların ne kadar saçma olursa olsun...

baldur dedi ki...

taçı ayakla kullanmak inanılmaz saçma olur, kaleye yakın her taç bir serbest vuruş gibi olur, bu da oyunu fazlasıyla durdurur.

CT dedi ki...

Ugur melekenin miydi baskasinin mi hatirlamiyorum ama uzatmalar hakkindaki en hosuma giden fikir buydu.
90 dakika sonunda beraberlik varsa once penalti atislari yapilacak, kazanan takim uzatmalara avantajla (veya yarim gol onde) baslayacak. Penaltilari kaybeden takim uzatmalari kazanabilirse maci kazanacak, beraberlik veya tersi halinde penaltilari kazanan kazanicak.

Adsız dedi ki...

Hakem kararlarında teknolojinin kullanılmasına ben karşıyım.
yüzyıllardır bu oyun hakemlerle oynanıyor.ve ben hakemlerin bu oyunun bir parçası olduğunu düşünüyorum.
ayrıca van gaal ın önerisini çok ütopik buluyorum.bir kere futbolun evrenselliğine aykırı.Böyle bir sistemi afrikada yada güney amerikada hatta avrupanın alt liglerinde nasıl uygulamayı düşünüyor.Bence hakem olayı şu an ki gibi kalmalı.hatta avrupa ligindeki ceza sahası hakemleri kaldırılmalı.

taç atışına gelince mantıklı gibi duruyor.

coolasfcuk dedi ki...

sırf delap'a ayıp olmasın diye bile taç atışı formatının değiştirilmemesi lazım. o emekli olduktan sonra olabilir tabi.