29 Nisan 2010 Perşembe

CONCACAF ŞAMPİYONLAR LİGİ 2010























Aslında bugün Asya Şampiyonlar Ligi 2010 yazısı gelecekti ama onu yarına erteledik, çünkü dün akşam Meksika'nın Pachuca kentindeki Estadio Hidalgo'da müthiş bir maç oynandı. 2010 CONCACAF Şampiyonlar Ligi finalinin ikinci ayağı, Pachuca-Cruz Azul mücadelesi. Pazartesi günü bu finalin ilk ayağı hakkında, maçta meydana gelen bir hareketten çıkarak birkaç satır bir şeyler yazmıştık. Cruz Azul ilk maçı, Estadio Azul'da 16.000 kişi önünde 2-1 kazandı. Dün Pachuca'da maçın rövanşı vardı. 30.000 kişi Estadio Hidalgo'da takımının şampiyonluğunu kutlamak için toplanmıştı. 90. hatta 93. dakikaya kadar beklediler bunun için. Maçın uzatma dakikalarında olanlar aşağıda. 22 yaşındaki Paraguaylı forvet Edgar Benitez'in attığı gol Pachuca'ya son 4 yıldaki 3. CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu getirdi. Takımın 2007 Clausura Ligi'nden beri Meksika'da şampiyonluk yaşayamamasına rağmen uluslararası arenada bu kadar başarılı olması ilgi çekici. Bu kupayı hem genel açıdan hem de bu seneki organizasyonu anlatarak ele alalım.



CONCACAF Şampiyonlar Ligi'ne Meksika, ABD, Kosta Rika, Honduras, Guatemala, El Salvador, Panama, Kanada takımları ile Karayip Federasyonu'ndan gelen 3 takım katılıyor. Bu sezon bu federasyondan 2 Trinidad&Tobago ve 1 Porto Riko takımı katıldı. Toplam 24 takımın 8'i doğrudan gruplara kalırken 16 takım çift maç usulü bir ön eleme oynadılar ve böylece toplam 16 takım 4'er takımlı 4 gruba dağıldı. 4 Meksika takımı Pachuca, Toluca, Cruz Azul ve UNAM gruplarında birinciliği aldılar. Onları 1'er Panama, Honduras, ABD ve Guatemala takımı izledi. Arabe Unido, Marathon, Columbus Crew ve Comunicaciones. Meksika takımları çeyrek finalde bu takımları paylaştılar ve hiç fire vermediler. Böylece yarı final bir Meksika mini turnuvası gibi oldu. Cruz Azul UNAM'ı, Pachuca da Toluca'yı geçip finale geldi, finalin hikayesini de yukarıda anlattık. Gol krallığını da şampiyon Pachuca'nın 29 yaşındaki forveti Ulises Mendivil kazandı 9 golle.

















Pachuca toplamda 4 şampiyonlukla, tüm zamanlar listesinde ikinciliğe yerleşti. Birincilik koltuğunu yine 2 Meksika takımı Cruz Azul ve America paylaşıyor. Bugüne kadar 47 kez düzenlenen turnuvayı 27 kez Meksika kazanmış 11 farklı takımla. Meksika takımlarından sonra en çok şampiyon olan takım, Kosta Rika ekibi C.D. Saprissa. 4 şampiyonluğu var. Diğer Kosta Rika takımı Alajuelense'nin de 2 şampiyonluğu var ve bu 6 şampiyonluk ülkeyi Meksika'dan sonra en fazla şampiyon çıkaran ülke yapıyor. Meksika'dan herhangi bir takımın finalde olmadığı son sezon 2004'te idi. Finalde Kosta Rika takımları Saprissa ve Alajuelense karşı karşıya geldiler. Daha sonra bugüne kadarki 5 finalde mücadele eden 10 takımın 9'u Meksika'dandı. Araya bir tek Saprissa girdi yine 2008'de. Pachuca ile şampiyon olup kaybettiler. 2010-11 turnuvası Temmuz 2010'da ön eleme maçları ile başlayacak.

Hiç yorum yok: