28 Nisan 2010 Çarşamba

DEVRAN VE YILAN
















Tarih 5 mayıs 2002. Serie A'nın son haftası. Hector Cuper'in Inter'i zirvede 69 puanla. 13 yıllık hasretin bitmesi için Lazio deplasmanında galip gelmeleri gerekiyor. Juventus 68, Roma 67 puanla peşinde. Inter kaybederse bu 2 takım arkasında bayram edecek. Maçı naklen izlediğimden çok iyi hatırlıyorum. O gün stadyumdaki kimse Lazio'nun maçı kazanmasını istemiyordu. Roma Olimpiyat Stadyumu'nu dolduran binlerce Lazio'lu dahil. Çünkü Lazio maçı kazanırsa, arkada takipte olan ezeli rakip Roma'nın şampiyon olma şansı vardı. Aynen Ajax'ın şampiyonluğunu engellemek için Twente'ye mağlup olmak isteyen Feyenoordlular, aynen Fenerbahçe'nin şampiyonluğu için Bursaspor'a mağlup olmayı düşünen Galatasaraylılar gibi Lazioulular da Roma'nın şampiyonluk tehlikesi karşısında Inter'e mağlup olmak istiyorlardı. Bunu istemeyen 11 kişi vardı stadyumda sadece. Sahadaki Lazio oyuncuları. Inter'i 4-2 mağlup ettiler. Christian Vieri takımını 12. dakikada öne geçirdiğinde Lazio tribünleri de ayaklanmış, Poborsky 19'da ve 45'te 2 kez beraberliği bulduğunda 80 bin kişilik stadyumdan çıt çıkmamıştı. 2 kere öne geçti Inter ama 4-2 mağlup oldular. Juventus ve Roma kazanınca şampiyonluk Old Lady'e gitti. Maçın özeti burada.




















8 yıl geçti. Roma 2 hafta önce Lazio'yu o meşhur stadyumda 2-1 mağlup edip liderlik koltuğuna otururken küme düşme tehlikesine soktu. Maç sonu Totti, Lazio tribünlere "Lazio kümeye" işareti çekti. 20.000 euro ceza aldı ama Romalılar takmadı bunu tabii. Lazio antrenman sahası Formello'nun duvarını bu resimlerle süslediler. Peki ne oldu? Devran döndü. Roma geçtiğimiz hafta 24 maçlık namağlup unvanını yine o stadyumda Sampdoria karşısında bıraktı. Inter kazanınca liderliği geri aldı. Artık Roma Inter'in puan kaybetmesini bekleyecek. 3 hafta var ligin bitimine. Kimlerle oynayacak Inter? İçerde orta sıralardaki Chievo, son hafta deplasmanda küme düşmesi kesinleşen Siena. Başka? Geçtiğimiz hafta kazanınca küme düşme tehlikesi kalmayan Lazio. Bu pazar günü Olimpiyat Stadyumu'nda. Yani 2 Mayısta. Şampiyonluğu Inter'den aldıkları günden neredeyse tam 8 yıl sonra. Aynı şartlarda. Roma'nın şampiyonluk şansı için Inter'i mağlup etmeleri gerekiyor. Hem bu sefer 8 yıl önceki gibi devrede bir üçüncü takım da yok. Roma ve Inter var. Formello'nun duvarına o posterleri asanların hepsi pazar günü İsa heykelinin önüne gidip "Tanrım sen Lazio'lu futbolcuların ayağına güç ver" diye dua edecekler...Futbol böyle bir şey işte...Daniele De Rossi "böyle zamanlarda profesyonellik belli olur" demiş...Totti ne düşünüyor bilmiyorum, "parmaklarım kırılaydı da, o hareketi yapmasaydım" diyor mudur?....

Hafta sonu futbolun bize oynadığı o güzel oyunların birisi daha, Roma'da sahne alıyor...Kaçırmamak lazım

1 yorum:

DDR16 dedi ki...

2002'de Juventus'un kazanacağı kesin gibi bir şeydi ama. Lazio'nun da avrupaya gitme iddiası vardı. Bu sefer öyle bir şey yok. Pazar gündüz maçında Atalanta galip gelirse puan farkı 3'e düşüyor Lazio'yla. İkili averajda da Atalanta önde. O zaman belki Lazio asılır maça.