24 Nisan 2010 Cumartesi

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 49

























Euro 2008 şampiyonu İspanya Dünya Kupası'na da hemen hemen aynı kadronun oynadığı eleme grubundan çıkarak geldi. 2006 Dünya Kupası'nda, final oynayan Fransa tarafından 2.turda saf dışı bırakılmışlardı. Fransızlar maçı 3-1 kazanmıştı. Bu maç 'La Selección'un kupa tarihindeki 49. maçıydı. İspanyollar bugüne kadar hep milli takım kupalarının favorileri arasında yer almışlar ama bekleneni verememişlerdi. Bunu Euro 2008 ile bozdular. 2010 Dünya Kupası makus talihin Dünya Kupası tarafını düzeltmek içni de iyi bir fırsat. 2006 Dünya Kupası'na iyi başlamışlardı aslında. Ukrayna'yı 4-0, Tunus'u 3-1, Suudi Arabistan'ı da 1-0 mağlup ettiler. Torres 3, Villa 2 golle bu kayıpsız performansa önemli katkı yaptılar. Ancak 2. turda Villa'nın penaltısı ile öne geçtikleri maçta Ribery, Vieira ve Zidane'ın gollerine engel olamadılar. Hikaye 2002'de de aynıydı. Çeyrek finalde Güney Kore'ye penaltılarla elendiler ama not düşmemiz gerekiyor. O maç dünya tarihindeki gördüğüm en kötü hakem performanslarından birisidir. Şöyle ifade etmek lazım, "doğramak" deyiminin bu kadar uygun olduğu bir maçı daha hatırlamak zordur. Koreliler İspanyolları bir dolu faulle durdurmuş, İspanyolların golleri verilmemiş, atakları ofsayt gerekçesiyle kesilmiştir.

1998'de İspanyollar gruptan dahi çıkamadılar. Grupta Nijerya'ya 3-2 mağlup olup (müthiş bir maçtır) Paraguay'la 0-0 berabere kaldılar ve üçüncü olarak turnuvaya veda ettiler. 1994'te çeyrek finalde İtalya'ya 2-1 mağlup oldular. 1990'da Yugoslav frikik profesörü Dragan Stojkovic, Zubizzareta'yı 2 kez avlayıp İspanyolları son 16'dan dışarıya attı. İspanyollar hep kılpayı mağlubiyetlerin takımı oldu. Dünya Kupası tüm zamanlar listesinde yedinci sırada bulunan İspanyolların, ilk 4 içindeki takımların hiçbirine karşı galibiyet-mağlubiyet dengesinde üstünlüğü yok. Brezilya'yı sadece 1934'te mağlup edebildiler, onun dışında 3 mağlubiyetleri var, Almanlar ve İtalyalarla 1 kez berabere kalıp 2 maçı kaybettiler, Arjantin ile oynadıkları tek maçı da 1966'da 2-1 kaybettiler. Lİstenin beşincisi İngilizlere karşı görece daha iyiler. 1950'de grup müsabakasında onları 1-0 mağlup edip, dün bahsettiğimiz final grubuna kaldılar ki bu, onlarn kupa tarihindeki en iyi dereceleridir. O grupta 2 mağlubiyet ve 1 beraberlikle dördüncü oldular ve madalyayı kaçırdılar. Aşağıda Matadorların kupa performansının raporu var.

(Tweede ronde: 2. tur, Vierde: Dördüncü, Eerste ronde: İlk tur, Kwaartfinale: Çeyrek final, Duels: Maç W: galibiyet, G: Beraberlik, V: Mağlubiyet)

Hiç yorum yok: