23 Nisan 2010 Cuma

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 50

























Şaka maka geri sayımın yarısını geride bıraktık. Finali efsane olmuş 1950 Dünya Kupası'na bakacağız bugün. Bu sefer farklı bir hikaye var yalnız bu maddenin arkasında. Bir futbolcunun dramı da diyebiliriz bunun için. Moacir Barbosa Nascimento'dan bahsedeceğiz.

Brezilya kendi evindeki turnuvada favoridir. Meksika'yı 4-0 mağlup ederek başlarlar turnuvaya. Gruplarını lider bitirirler. 4 grubun birincisi final grubuna kalmıştır ve bu grubu lider bitiren Dünya Kupası'nın sahibi olacaktır. Brezilya ilk maçında İsveç'i 7-1'le paramparça eder. Uruguay ise İspanya ile 2-2 berabere kalır. İkinci maçlarda İspanya'ya "acırlar". Zira maçı 7-1 değil 6-1 kazanırlar. Uruguay ise İsveç'i son 15 dakikasına 2-1 mağlup girdiği maçta zorlukla 3-2 mağlup edebilmiştir. Öyle ki o maç 3-2 değil, 2-2 bitse Brezilya son maçı oynamadan dahi şampiyonluğu yüksek averajı ile garantileyecektir nerede ise. Ama Uruguay umudunu son maça taşır. Brezilya'ya Maracana'da beraberlik yetiyordur. Biletli seyirci sayısı 173.850 olarak kayıtlara geçer ama aslında resmi olmayan kaynaklara göre o gün stadyumda 200.000 kişi vardır. Bu rakam hala dünya tarihinde bir futbol maçında not edilen en yüksek seyirci rakamıdır.

Turnuvanın gol kralı Ademir'in ikinci devrenin hemen başında verdiği pası Friaça ağlara gönderir ve Brezilya artık kupayı eline almaya hazırlanmıştır. Sadece 43 dakika dayanmaları lazımdır, hem de 1 gol yeme hakları varken. 19 dakika sonra Juan Alberto Schiaffino, Alcides Ghiggia'nın pasıyla Uruguay'a eşitliği getirir. Maracana'da artık güven yerini endişeye bırakmıştır. Endişenin yıkıma dönüşmesi bitime 11 dakika kala gerçekleşir. Ghiggia sağdan girer, Bigode ona yetişemez, Uruguaylı yerden bir vuruşla kaleci Barbosa'nın kapattığı köşeden topu ağlara gönderir. Tribünler donmuş kalmıştır. Brezilya kalan 11 dakikada 200.000 kişinin desteğine rağmen bu golü çıkaramaz. İmkansız gerçekleşmiştir. Uruguay Dünya Şampiyonu olur. Brezilyalılar çöker. Stadyumdaki kimse yerinden saatlerce kıpırdayamaz.

Jules Rimet maç öncesinde kupayı Brezilya'ya vermek için Portekizce bir konuşma bile ezberlemiştir ama elinde kupayla kala kalır. Tören falan yapılmaz, Rimet Uruguay kaptanı Varela'yı çağırıp kupayı ona verir sadece. Brezilyalılar 22 kişilik kadronun tümünün isimlerinin yazılı olduğu şampiyonluk madalyalarını çoktan hazırlatmıştır. Hepsi çöpe gider. Günler öncesinden bestelenen şampiyonluk şarkısı "Brasil os vencedores" hiçbir zaman söylenmez. Travma günlerce sürer. İnsanlar o günün bir rüya olduğuna inanmak isterler ve bir daha asla mutlu olamayacaklarını düşünmeye başlarlar. Ünlü radyocu Ary Barroso mesleği bırakır. 2 kişi stadyumun ikinci katından aşağıya atlayarak intihar eder. İlerleyen günlerde birçok kişi daha intihara teşebbüs eder. Brezilyalılar bu maçın uğursuzluğu sebebiyle beyaz forma-mavi yaka şeklindeki forma rengini sarı forma-yeşil yaka olmak üzere değiştirir. Güney Amerika futbolunda, Maracanã Stadyumu'nda oynayan ve favori olmadığı maçı kazanan takımlar için kullanılan Maracanazo şeklinde bir terim türer. "Tarih boyunca Maracana'yı 3 kişi susturabilmiştir, Frank Sinatra, Papa II. Jean Paul ve Alcides Ghiggia" sözü bu maça atıftır.

Futbolcuların tümü bu mağlubiyet nedeniyle uzun süre suçlanır ama hiçbirisi kaleci Moacir Barbosa Nascimento'nun çilesini çekmez. Ghiggia'nın golünün onun hatasıyla geldiğine inanmıştır herkes. Barbosa toplumdan dışlanır, bir daha hiçbir milli maçta oynayamaz. Yıllar boyu "uğursuz" muamelesi görür. 1993'te Brezilya milli takımının bir maçını canlı yayında yorumlanması engellenir, zira uğursuzluk getireceği düşünülmüştür. Milli takım antrenmanlarına aynı sebeple alınmaz. Kendisi 2000 yılındaki vefatından kısa bir süre önce "Brezilya'da en ağır ceza 30 yıl hapis cezasıdır, ama ben sorumlu olmadığım bir şey için 50 yıldır ceza çekiyorum" demiştir. 8 Nisan 2000'de hayata veda eder.

Bu arada Alcides Ghiggia final maçında attığı golle ilk kez Dünya Kupası'nda oynadığı tüm maçlarda gol atan oyuncu olma unvanını eline geçirir (4 maçta 4 gol). Bu rekor 1970 Dünya Kupası'nda tüm maçlarda en az 1 olmak üzere 6 maçta 7 gol atan Brezilyalı Jairzinho tarafından kırılır. Aşağıda bu efsane finalin kadrosu ve şurada da görüntüleri var.

1 yorum:

nebilim dedi ki...

5-6 sene önce seyrettiğim bir Futbol mundial'de adamın biri konuşuyordu: "Maracana'yı sadece 3 kişi ağlatabildi, Frank Sinatra, Papa II. Jean Paul ve Ben". Postu görünce direk bu lafı aradım..eline sağlık..