21 Nisan 2010 Çarşamba

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 52


















Bu seriye Roger Milla'nın adını yerleştirmesek olmazdı herhalde. 20 Mayıs 1952 tarihinde, ülkesinin başkenti Yaoundé'de dünyaya gelen Kamerunlu emektar, 1978 tarihinde, 26 yaşında başladığı milli takım kariyerinde Dünya Kupası siftahını 1982'de yaptı. Ancak o kupa ülkesi için pek başarı getirmedi. Peru, Polonya ve İtalya ile berabere kaldılar ve gruplara kalamadılar. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda da Kamerun kadrosunda olan Milla 1987'de, 35 yaşında milli takımdan emekli oldu ve Madagaskar'ın doğusunda, Hint Okyanusu'ndaki Réunion'a yerleşerek emekliliğini tadını çıkarmaya başladı. O sırada Montpellier'de top koşturuyordu. 3 sene sonra, 1990 Dünya Kupası'ndan önce, Kamerun Futbol Federasyonu başkanı Paul Biya onu milli takıma dönmesi için telefonla aradı ve böylece bir peri masalı başlamış oldu. Grubun ilk maçında Omam-Bıyık'ın golüyle Arjantin'i mağlup ederek şok etkisi yaratan Kamerun'da son 9 dakikada, Cyrille Makanaky'nin yerine girerek görev yapan Roger Milla, grubun ikinci maçında Romanya karşısında 2 gol kaydetti ve takımı 2-1 galip geldi. 38 yaşındaki oyuncu bu maçta da 58. dakikada Emmanuel Maboang'ın yerine oyuna girmişti. Milla Kamerun'un liderliği garantilediği son maçta Sovyetler Birliği karşısında yine sonradan oyuna girdi (34. dakikada Kunde'nin yerine) ama takımının maçı 4-0 kaybetmesini engelleyemedi.

2. turdaki Kolombiya maçı Milla'nın yine sonradan oyuna girip damgasını vurduğu maç oldu. 54. dakikada Louis Mfede'nin yerine oyuna girdi bu sefer. Uzatmaya giden maçta 106 ve 109. dakikalarda sahneye çıktı ve takımına maçı 2-1 kazandırdı. Son golü maceracı kaleci Rene Higuita'dan kaptığı topla atmıştı. Çeyrek finalde takımı İngiltere karşısındaydı. Milla bu maçta da sonradan oyuna girdi ama 3-2'lik mağlubiyeti engelleyemedi. Böylece hiçbir maçta ilk 11'de sahaya çıkmadan 4 golün altına imzasını koymuş oldu.



Ama peri masalı bitmemişti. 4 senesonra ABD'deki turnuvada, 42 yaşındayken Kamerun kadrosundaydı Milla. Ülkesi takımlarından Tonnere Yaounde takımında top koşturuyordu. İsveç'le 2-2 berabere kalan ve Brezilya'ya 3-0 mağlup olan Kamerun son maçında da Rusya'ya 6-1 mağlup oldu. Bu maç hem Salenko'nun attığı 5 golle bir rekoru ele geçirmesi açısından önemliydi hem de Milla'nın 42 yaşında takımının tek golünü atmasıyla. Bu onu finallerde mücadele eden en yaşlı oyuncu (Brezilya maçında 64. dakikada oyuna girmişti) ve en yaşlı golcü yaptı (Rusya maçında 45. dakikada oyuna girmişti). Böylece son 2 Dünya Kupası'nda hiçbir maçta ilk 11'de sahaya çıkmadan 5 gol atmış oldu. Milla aynı zamanda kupa tarihindeki en üretken Afrikalı olma özelliğini koruyor. 5 gol ve 2 asist ile. Tüm tablo aşağıda. Kariyeri byunca 102 kez milli olup 28 gol atan bu futbol aşığı adama selam olsun.

Hiç yorum yok: