1 Nisan 2010 Perşembe

HOLLANDA'DA BİSİKLET EHLİYETİ GELİYOR


Hollanda'nin 1 numarali ulasim araci bisiklettir bunu daha once bir kac kez blogda dile getirdik. Ogrencisinden is adamina, milletvekilinden din adamina herkes bisiklet kullanir. Hatta bisikletle gidilmeyen mesafelerde de istasyona katlanabilir bisikletleriyle gider, bisikletlerini katlayip trene biner, indikleri yerde tekrar bisikletle devam ederler. E turistler de Hollanda'ya geldiklerinde ulasim icin bisiklete basvurabiliyorlar, zira bunun icin bisiklet kiralayan dukkanlar da mevcut. Ozellikle Amsterdam sokaklarinda bisikletle dolasmanin ayri bir zevki var. Hemen her yerde bisiklet garajlari oldugu icin guvenli sekilde park edebiliyorsunuz. Ama Hollanda meclisinden dun cikan yasaya gore turistler artik bu bisiklet zevkinden mahrum kalacak. 1 Hazirandan baslamak uzere Hollanda'ya dis ulkelerden turistik amacla gelecek herkes bisiklet kullanmak isterse kiralama burolarina gidip kisa bir teste tabii tutulacak ve eger dusmeyerek, trafik kurallarina uyarak bisikleti kullanabilirlerse kendilerine bisiklet ehliyeti verilecek. Eger bu kisa sinavda cakarlarsa kendilerine Hollanda sokaklarinda bisiklet kullanma izni verilmeyecek. Hollandanin yerli halki uzun suredir bu gelenege sahip oldugu icin onlardan ehliyet istenmiyor elbet. Ancak bu kanundan, uzakdogudaki bisikletli taksi suruculeri muaf olacak. Soz konusu sahislarin taksi belgelerini gostermesi yeterli.

Yani kisaca Hollanda'da artik bisiklet keyfi eskisi kadar kolay degil.

4 yorum:

Kasux dedi ki...

hollanda da yaşama sebebidir bisiklet

Gökçe dedi ki...

Super karar, ender de olsa Hollandali'nin boyle faydali kararlar almasi guzel. Keza ozellikle haftasonlari bir bisiklet teroru yasiyoruz. Trafigi altust edenler, kendini tramvayin altina atanlar, kendilerini yaralayan hatta oldurenler...

Desteklyoruz Amsterdam ahalisi olarak...

Drunk Coyote dedi ki...

Karar iyi güzel hoş ta; 1. Bisiklet bilmeyen bi insan bisiklet kiralamaz bence eğer aklı yerindeyse. 2. Tramvayın altına girmek bir kazadır ki yine "bence" tramvayın altına atlamaktansa daha kolay ölüm yolları var. 3. Eğer yeterince kötü niyetli iseniz o test sırasında gayet düzgün davranıp sonra da "trafiği alt üst edebilirsiniz".
Adalarda da bisiklet kiralanıyor ama kimseden ehliyet sorulduğu yok, önemli olan insanın ne yapmak istediği çünkü Büyükada'da kaç kez kendisini insan zanneden yaratıklar tarafından ezilme tehlikesi geçirdim. Sonuç olarak mesela 2 günlüğüne Hollanda'ya gidiceksem kısıtlı satlerimi bana saçma gelen prosedürlerle harcamak istemem. Demek istediğim şey "para benim kardeşim neyi istersem yaparım" değil, lütfen yanlış anlaşılmasın.

Adsız dedi ki...

abicim şu hollanda dan, daha çok haberler versen çok seviniriz. son derece enteresan bir memleket, yani futbol dışında, sosyal hayat, sanatsal aktiviteler vs vs..
(baştaki abicim de cuma tonunda olmuş..neyse)