28 Nisan 2010 Çarşamba

LIBERTADORES 2010



















Avrupa dışındaki uluslararası organizasyonlarla ilgili bir yazının zamanı geldi de geçiyor. Bugün Amerika, yarın da Asya'yı ele alalım.

Libertadores Kupası'nda 8 grupta oynanan maçlar tamamlandı ve dün oynanan 2 maçla 2. tur maçlarına geçildi. Bugün ve yarın da toplam 6 maç oynananacak ve son turun ilk maçları tamamlanmış olacak. Biz grupların son durumuna ve genel fotoğrafa bakalım. Anca gruplara geçmeden önce belirtmemiz gereken bir durum var. Geçtiğimiz yıl, kupa devam ederken patlayan Domuz Gribi salgını sebebiyle Meksika takımları kupadan çekilmek zorunda kalmıştı. Bu yüzden, bu yıl ülkenin Guadalajara ve San Luis takımları otomatik olarak 2. tur vizesi aldılar, yani gruplara katılmadılar. Böyle olunca 8 grubun ilk 2 takımı otomatik olarak 2. tura yükselmedi. Grup birincileri ve en iyi 6 ikinci, toplam 14 takım bir sonraki aşamaya geçme hakkı kazandılar.

1. Grup'ta kupada şampiyonluğu bulunmayan Brezilya'nın Corinthians ekibi grup birincisi olarak, gruptan 2. tura tek yükselen takım oldu. 6 maçta 5 galibiyet ve 1 beraberlik aldılar. Roberto Carlos bu maçların tümünde 90 dakika boyunca forma giydi. 2. sıradaki Arjantin temsilcisi, kupanın 1967 şampiyonu Racing Club 8 puan toplasa da en iyi ikinciler listesinde son sırayı aldı ve turnuvayı kapattı. Kupada şampiyonlukları bulunmayan Kolombiya temsilcisi Independiente Medellin ve Paraguay'dan Cerro Porteno da turnuvaya veda ettiler. 2. Grup'ta son sonuncusu 2005'te olmak üzere 3 şampiyonluk 3 de finali olan Brezilya temsilcisi Sao Paulo lider olarak 2. tur vizesi aldı. 2004 yılında büyük bir sürprize imza atarak kupayı evine götüren Kolombiya takımı Once Caldas ikinci sırada onu izledi. Meksika takımı Monterrey ve Paraguay'dan Nacional üçüncü ve dördüncü sırayı alarak turnuvaya veda ettiler.

3. grup'ta son şampiyon Estudiantes ilk 3 maçta 4 puan toplayabilmesine rağmen son 3 maçını kazanarak liderliğe oturdu ve son 16'ya kalmayı başardı. Juan Sebastien Veron, Marcelo Carrusca ve Avrupa kulüplerinin gözdesi, 2009 Libertadores gol kralı 24 yaşındaki forvet Mauro Boselli'nin (resimde) sürüklediği takımı Peru temsilcisi Alianza Lima izledi. Libertadores tarihinde hiçbir Peru takımınn şampiyonluğu bulunmuyor. Universitario 1972'de Independiente ile, Sporting Cristal 1997'de Cruzeiro ile finalde karşılaşmış ama kupayı rakiplerine kaptırmışlardı. Bir diğer Peru temsilcisi Juan Aurich ve Bolivya'dan Bolivar takımları defteri kapattılar. Bolivya takımlarının da kupada şampiyonluğu olmadığı gibi bugüne kadar final dahi göremediler. 4. grup'ta Paraguay temsilcisi Libertad ve Peru temsilcisi Universitario son 16'yı görürken, Arjantin'den Lanus ve Bolivya'dan Blooming liglerine döndüler.















5. grup ikinci olan takımın turnuvaya veda ettiği diğer grup. Ekvator temsilcisi Deportivo Quito 10 puan toplamasına rağmen, en iyi ikinciler arasına girmeyi averaj hesabıyla Flamengo'ya kaptırdı. Bu arada yeri gelmişken belirtelim 2008 Libertadores, 2009 Copa Sudamericana ve Recopa Sudamericana sahibi LDU Quito bu sezon da Copa Sudamericana da mücadele edecek ve bu turnuvanın kuraları bugün çekiliyor. Tekrar gruba dönersek, liderlik 2006 şampiyonu Brezilya'dan Internacional'in oldu. Uruguay'dan C.A. Cerro ve Ekvator'dam Emelec turnuvaya veda ettiler. Böylece 5. grup, 2 Ekvator takımını harcamış oldu. 6. grup'ta Uruguay'ın 3 şampiyonluk 3 de finalistlik unvanı kazanmış takımı Nacional lider olarak 2. tur vizesi aldı. Onu 2009 Arjantin Apertura şampiyonu Banfield izledi. Meksika'nın Morelia, Ekvator'un Club Deportivo Cuenca takımları ise evlerine döndüler.

7. grup'ta beklendildiği gibi Arjantin'den 1994 şampiyonu Velez Sarsfield ile Brezilya'dan 1976 ve 1997 şampiyonu Cruzeiro gruptan çıkmayı başardılar. 1991 şampiyonu Şili temsilcisi Colo Colo ve Venezuela ekibi, 9 İtalyan göçmeninin kurduğu Deportivo Italia turnuvaya veda etti. 8. ve son grupta da kupada herhangi bir başarısı bulunmayan Universidad de Chile liderliğe otururken, 2009 Brezilya şampiyonu, Adriano'nun takımı, 1981 şampiyonu Flamengo averajla en iyi ikinciler arasına son anda girdi ve turu gördü. Bir diğer Şili temsilcisi Universidad Catolica ve Venezuela'dan Caracas FC Libertadores'e veda ettiler.














Eşleşmelere geçmeden önce bir rapor verelim. Brezilyalılar, yine her sene olduğu gibi en az fire veren takım durumundalar. Hatta fire vermediler. E geçen sene olduğu gibi. Geçen yıl 5'te 5 yapmışlardı, bu sezon da 5'te 5 yaptılar. Arjantinliler ise geçtiğimiz yıl % 40'lık bir başarı kazanmışlardı son 16'ya 2 takım sokarak. Bu sene de % 50 başarıları var. Zira kupaya 5+ son şampiyon Estudiantes = 6 takımla geldiler. Colon ve Newell's old Boys daha ön eleme turunda turnuvaya veda ettiler. Gruplara kalan 4 takımdan da Lanus gruptan çıkamayınca 3 takımla yola devam ediyorlar. Ekvator ve Meksika'nın 3 takımı da gruplarda veda ettiler ama girişte belirttiğimiz gibi Meksika'nın 2 takımı doğrudan 2. tura katılıyor. Peru'nun 2, Uruguay, Kolombiya, Paraguay ve Kolombiya'nın 1'er takımıyla da 16 sayısına ulaşıyoruz.

Libertadores Kupası'nda Brezilya ve Arjantin takımlarının herhangi birisinin yer almadığı son final 18 yıl önceki 1991 Colo Colo (Şili)-Olimpia (Paraguay) finali. Onun dışında bugüne kadarki 18 finalin hepsinde en az birisi var. 5 finali birbirlerine karşı oynamışlar, hatta 2006 ve 2007 finallerini 2 Brezilya takımı birbirine karşı oynamış. Geçtiğimiz yıl 2008 yarı final takımlarından sadece birisi 2. turu görebilmişti. Bu sene ise 2009 yarı finalinin 3 takımı Estudiantes, Cruzeiro ve Nacional (Uruguay) 2. turu gördüler. Sadece Brezilya temsilcisi Gremio yok ki onlar zaten kupaya katılmadılar.

2. tur maçları dün başladı demiştik. Estudiantes, Arjantin Clausura'da kovaladığı şampiyonluk sebebiyle as oyuncularını riske etmediği ve yedeklerle gittiği San Luis deplasmanında 1-0 kazandı ve tur için büyük avantaj yakaladı. Carrusca maçta ilk onbirdeydi. Guadalajara da Velez Sarsfield'ı kendi evinde 3-0 mağlup etti ve turu neredeyse garantiledi. Meksika takımları bugüne kadar sadece 1 kez final oynayabildiler. 2001'de Cruz Azul finalde BocaJuniors'a boyun eğmişti. 2. tur maçlarının listesi aşağıda, rövanşlar 4, 5 ve 6 mayısta. Çeyrek finaller 12-19 mayıs, yarı finaller 28 temmuz-4 ağustos 2 ayaklı final ise 11-18 Ağustos tarihlerinde.

Corinthians-Flamengo
Sao Paulo-Universitario
San Luis-Estudiantes (ilk maç 0-1)
Guadalajara-Velez Sarsfield (ilk maç 3-0)
Libertad-Once Caldas
Internacional-Banfield
Nacional-Cruzeiro
Universidad de Chile-Alianza Lima

Turnuvanın gol krallığı listesinde eski Dinamo Kiev oyuncusu, Cruzeiro forması giyen Kleber 7 golle lider. 35 yaşındaki Sao Paulo'lu Washinton 5 golle onu takip edenler arasında.

4 yorum:

natura horror vacui dedi ki...

Alianza Lima'yı Adriana Lima okuyarak kendime Freud'un yanında yer ayırtmak istiyorum bu yazıdan sonra.

Emilio Santos dedi ki...

Freud'un yanından değil de sanırım başka bir yerden yer ayırtmak gerekiyor bu durumda :)

canoğlan dedi ki...

doyumsuz fasulye canoğlan libertadores kupası ön eleme maçlarını da merak ediyor. kimbilir hangi ülkelerin değişik takımları oralarda oynadı. avrupa ön elemelerinde faroe, malta gibi ülkelerin takımlarını dikizlemek gibi hasta ruh zevkine sahip biri olarak senden bunu istiyorum daçmen : )

Flying Dutchman dedi ki...

copy-paste yapayım senin için :)

http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Copa_Libertadores_First_Stage