2 Nisan 2010 Cuma

SAHİBİNDEN 2. EL EURO 2012 ADAYLIĞI



















2012 Avrupa Şampiyonası için yapılan stadyumlardan 6 tanesini sizlere daha önce tanıttık. Bunların tümünü şuradan görebilirsiniz. Ukrayna ve Polonya turnuvanın organizasyon hakkını 2007 yılında aldıklarında dahi stadyum inşaatlarının turnuva tarihine yetişip yetişmeyeceği konusunda bazı şüpheler vardı. Zaman ilerledikçe de inşaatlar konusunda bir türlü çalışmalar hızlandırılamadı ve 1 sene önce patlayan ekonomik kriz Ukrayna ekonomisini dağıtınca organizasyon komitesi büyük bir sıkıntı içinde kaldı. Hatta Polonyalılar geçtiğimiz yıl "eğer Ukrayna stadyumları zamanında hazır edemezse biz turnuvayı Almanya ile düzenleyelim" diye Platini'ye kulislerde teklif bile götürdüler. UEFA sık sık Ukrayna'ya ekipler gönderip çalışmaların işleyişini kontrol etti ama halen ülkede problemler çözülmüş değil. Aralık 2009'da başkent Kiev dışında Kharkiv, Lyiv ve Donetsk'de maçların oynanacağı kesin olarak konfirme edildi. Ancak Lyiv'de inşaat tamamen durmuş durumda, stadyumun daha %15'i tamamlandı ve son hali yukarıda. Kiev'de ise oldukça yavaş işliyor. Platini sonunda 2 gün önce "eğer Kiev olmazsa Ukrayna'da 2012 olmaz, nisan ayında üşkeye bir ziyarette bulunacağım, ancak gördüğüm fotoğraflar beni hiç umutlandırmıyor, bu turnuva 2012'de düzenelencek 2014'te değil" diyerek üstü kapalı bir tehdit yolladı Ukrayna otoritelerine. Platini bir B Planı'nın olmadığını söylese de masada birkaç çözüm var. Bunlardan birincisi turnuvanın İngiltere'ye kaydırılması ki bu en son düşünülen ihtimal. Büyük ihtimalle Ukrayna'da sıkıntı çıkması halinde Ukrayna'nın hakkı Almanya'ya verilecek ve Polonya ile 4+4 veya 4+2 gibi bir stadyum dağılımı yapılacak. Bir başka ihtimal de turnuvanın tümüyle Polonya'da düzenlenmesi ama Polonyalılar bu işin altından kalkıp 2 sene içinde 4 stadyum daha inşa edebilirler mi pek emin değilim.

Ukrayna'da durum pek iç açıcı değil. Geçtiğimiz yıl GSMH bir önceki yıla göre % 15 geriledi. Devlet başkanı Viktor Yushchenko ile başbakan Yulia Tymoshenko arasında turnuva organizasyonu için ayrılan maddi kaynak konusunda büyük tartışmalar var. Yuschenko hazine rezervlerinin bu organizasyonun kaynağı için kullanılmasını istemiyor. Ancak ortada bir gerçek var. O da aşağıda. Kiev'deki stadyumun 3 Nisan 2009'daki hali ik resim, Mart 2010'daki hali ise ikinci resim. Yaklaşık 1 sene içindeki ilerlemenin kabul edilemez olduğunu göreceksinizdir. Bu arada belirtelim Polonya'dan Varşova, Poznan, Wroclaw ve Gdansk şehirleri turnuvaya ev sahipliği yapacaklar. Yalnız o turnuva düzenleme hakkı Ukrayna'nın elinden alınırsa, Platini'ye ilk muhalefeti Ukraynalılardan önce şimdiden hayal kurmaya başlayan nice yağız Türk delikanlısı yapar ve UEFA'yı faks yağmuruna tutarız onu biliyorum.



6 yorum:

Oğuz Öztürk dedi ki...

Doğunun Futbolu için 2012 gerçekten çok önemli. Eğer hakkın Ukrayna'dan alınması halinde Polonya'ya gerekli yardımların ve desteğin yapılması ve turnuvanın sadece Polonya'da düzenlenmesi gerekiyor bence.

institutionalized dedi ki...

Yakin zamanda Turk insaat sirketleri devreye sokulur ve insaatlar zamaninda biter

LaCatolica dedi ki...

ben ukraynada yaşan bir olarak bu ülkede bırakın avrupa şampiyonasını halı saha turnuvası bile düzenlemem.en ufak bir kar yağışında ülke tepetaklak oluyor ve daha bin türlü sorunları var.okuduğumuz okulun merdivenlerinde tamir yapılıyor ve bu bir sömestr sürüyor.bu kadar ağır çalışırken bu tribünlerin bitirlmesi hayal!.

kenzavey dedi ki...

Bize vermeyenler utansın. 10 numara olurdu Yunanlılarla ortak turnuva. Maçını izleyen 1 hafta adalarda takılırdı geri dönerdi falan. Mal bu UEFA.

Muratonovic dedi ki...

Insaatlar icin 2 yil cok uzun bir sure aslinda, gerekli finansman saglanirsa ve santiyelerde durma olmazsa, resimdeki iki projede de bitebilir.. Ozellikle ikinci resimdeki Kiev stadi sanirim cok da ic karartici bir durumda degil, kabasi bitmis..

Eger gerekli celik-kaplama-Mekanik vs alt-firmalariyle gerekli anlasmalar yapildiysa ve bu firmalar avanslarini aldilarsa rahat yetirisir bu stadlar. Yok hala celik firmasi uretim icin avansin yatmasini bekliyorsa Almanya hazirliklara baslasin bence..

(bir insaat muhendisi)

bonaventure dedi ki...

salacan 2 tane laz mütahit. bak neler oluyor.