23 Nisan 2010 Cuma

SANA KIRMIZI ÇOK YAKIŞIYOR

























2 sene önce Iker Casillas 574 dakika boyunca kalesinde gol görmemiş ve bu onun kişisel rekoru olmuştu. O günlerde İspanyol televizyonu Cuatro, Adidas firmasının yaptığı bir araştırmaya dayanarak, bu performansta Casillas'ın turuncu renkli kaleci kazağının da rolü olduğunu, bu rengin insanları olduğundan büyük gösterdiğini ileri sürmüştü. Bu sebeple de Casillas’ın rakip forvetlere normalden büyük göründüğü ve o sene kalesine bıraktıkları gol sayısında bir azalma olduğu söylenmişti.

Chichester Universitesi'nin yaptığı araştırma teoriyi sabit tutup rengi değiştirdi. Kalecilere en yararlı kaleci kazağının rengi kırmızı imiş. Gerçi çok büyük bir değişiklik olmadı turuncu da biliyorsunuz kırmızı familyasından bir renk. Üniversitenin yaptığı araştırmaya göre kırmızı rengi giyen kalecilerin penaltı kurtarma olasılığı daha yüksek. Üniversite takımının 40 oyuncusu, 10 tane siyah kazak giymiş kaleciye, 10 tane de kırmızı, sarı, mavi ve yeşil kazak giymiş kaleciye olmak üzere toplam 20 penaltı kullanmışlar araştırma çerçevesinde. Kırmızı kazaklı kaleciye atılan penaltılardan sadece % 54'ü gole çevrilmiş. Onu % 69 oranla sarı kazaklı kaleciye, % 72 ile mavi kazaklı kaleciye atılan penaltılar izliyor. Yeşil kazaklı kaleciye atılan penaltıların % 75'i ise ağlarla buluşmuş. Oyuncular penaltıları atmadan önce karşılarındaki rengin öz güvenlerinde bir değişikliğe yol açmadığını söylemişler ama sonuçlarda gözle görülür bir farklılık oluşmuş. Araştırmayı yürüten Iain Greenlees yaptığı açıklamada, "kırmızı giyen kalecilerin gözle görülür bir avantajı olduğu sonucuna ulaştık, boksta da kırmızı köşede oturan boksörün bir avantajı olduğuna dair bulgularımız vardı" şeklinde görüş bildirmiş....

Tez zamanda boğazlı kazak veya boyunlukla ilgili bir araştırma yapsınlar, yoksa Volkan'a milli takım maçlarında kırmızıyı giydirelim. Hoş bizim Leo Franco'ya değil kırmızı, Örümcek Adam kostümü giydirsen çuval çuvaldır...

Resimdeki Kuzey İrlandalı kaleci Jonathan Tuffey...

4 yorum:

Serdar dedi ki...

Yazının sonuç kısmına (her iki manada da) katılmamak mümkün değil.

Adsız dedi ki...

ben leo franco olsam o hediye paketi gibi formayı giymek yerine direkt futbolu bırakırdım.

padawan dedi ki...

zamanında liverpool'un avrupa'yı kasıp kavurmasında da sahaya kıpkırmızı forma ile çıkıp rakibi korkutmalarının büyük rolü olduğu söylenir.

zafromel dedi ki...

Hmm bu araştırmaya dayanarak:

"Peter Schmeichel kariyerinin büyük bölümünde yeşil yerine kırmızı kaleci kazağıyla maçlara çıksaymış, herhalde (!) hiç gol yemezmiş." aristosal sonucuna varabiliriz.