27 Nisan 2010 Salı

ST JAMES' PARK'IN APPRENTICELERİ

2009 yılı Newcastle United için kabus bir yıl oldu. Bunun sebebi sadece takımın Championship'e düşmesi değildi. Takım abide niteligindeki iki kisiligini de kaybetti. Once İngiliz futbolunun ikonlarindan ve eski menajerleri Bobby Robson uzun suredir pencesinde oldugu hastaliga sonunda dustu. Ardindan da 88 yasindaki scout Jack Hixon hayata gozlerini yumdu. Hixon Newcastle icin en az Robson kadar onemli bir isimdi. Kariyeri boyunca, 1950'li yillardan baslayarak Ipswich Town, Burnley, Southampton ve Newcastle United'da calisan Hixon ayni zamanda kulup efsanesi Alan Shearer'i da kesfeden adamdir. Southampton'da gorev yaptigi siralarda, Shearer henuz 13 yasindayken onu kesfeden Hixon daha sonra da Newcastle'da beraber calismis, ikili Hixon'in olumune kadar cok iyi birer dost olarak kalmislardir. Hixon'in olumunden sonra onun serefine Jack Hixon Odulu isimli bir odul verilmeye baslandi. Kendisinin bir scout olmasindan hareketle, Newcastle formasiyla gelecekte parlamasi muhtemel genc oyunculara bu odul verilecek. Odulun ilk sahibi Remie Streete oldu. 15 yasindaki oyuncunun ismini onumuzdeki yillarda duyacagiz. Halen akademide.
Gectigimiz yil genc oyuncular icin pek sansli bir yil degildi. Takimin kume dusmesi sonrasi ufak capta bir temizlige gidildi ve genc oyunculardan cok yeni transferlere onem verildi. Takim su anda Championship'in lideri ve Premier Lig'e donüşü kesinleşti. Su an, alt yapidan gelen ve takimda istikrarli olarak sans bulan sadece 2 oyuncu var. Bunlardan birincisi tum kariyerini Magpies'le gecirmis 24 yasindaki defans oyuncusu Steven Taylor, digeri de bu sezon ufak capta bir patlama yapan 21 yasindaki forvet oyuncusu Andy Carroll. Oyle ki milli takim hocasi Fabio Capello dahi onun 2010 Dunya Kupasi icin forvet hattinin adaylarindan biri oldugunu acikladi. Biz diger birkac adaya bakalim.

22 yasindaki kaleci Fraser Forster (resimde) ile baslayalim. 16 yasindan beri Newcastle'da. 2007-08 sezonunda Newcastle'in 3 numarali kalecisiydi ama Hollandali Tim Krul'un donusu ile Shay Given ve Steve Harper'in da varligi sonucu Stockport County'e kiralandi. Bu sezon basinda 1 ayligina kiralandigi Bristol Rovers hocasi Paul Trollope onun icin "gelecegi cok parlak" gorusunde bulundu ama Norwich City Newcastle ile anlasip Forster'i sezon sonuna kadar kiraladi. Bu sezon muthis bir performans gosteriyor. Bircok macta puanlari kurtaran isim oldu ve takiminin 8 mac kala League One'da en yakin rakibi Leeds'in 11 puan onunde lider olmasinin en buyuk muessibi. Bir dolu Premier Lig kulubu pesinde. Newcastle onu kira donusu birakir mi gorecegiz.

16 yasindaki Aaron Spear'e gelelim. Newcastle onu 2008 yilinda daha 14 yasindayken Plymouth'dan kapti. "Yeni Rooney" adaylarindan birisi olarak goruluyor. Gerci altyapi kocu Kenny Wharton, onu fizik yapisi ve oyun stili sebebiyle Andrey Arshavin'e benzetiyormus. 13 Ekim 2009'daki ilk rezerv macinda golunu cakti. Son vuruslari kadar arkadaslariyla saha ici iletisimi ve pas yeteneginin de yuksek oldugu soyleniyor. Kulup onun icin bu yasindayken Argyle'a 1 milyon pound odedigine gore bir seyler gorecegiz.

Slovenyali Haris Vukcic'e deginelim. 17 yasinda hucuma donuk bir oyuncu. Ljubljana dogumlu oyuncu 8 yasinda ulkesi takimlarindan NK Domzale altyapisinda girdi. 2008'de 15 yasindayken takim onu lig macinda sahaya surunca Slovenya Futbol Federasyonu yas yonetmeliklerine aykiri oldugu gerekcesi ile kulube para cezasi kesti. Milan ile deneme antranmanlarina katildi. Ama' Newcastle bu hengamede onu aciklanmayan bir bedelle kapti ve 3,5 yillik kontrat imzaladi. AC Milan'in kiskacinda oldugu belirtiliyor. Bu sezon basi 1 kupa 1 de lig maci oynadi. Slovenya milli takimi alt yas gruplarinda forma giyiyor.

Bir baska Ingiliz, 18 yasindaki forvet Mile Ranger'a gelelim. Ilginc sekilde Alan Shearer gibi Southampton altyapisindan yetisti o da. 2008'de o zamanki Futbol Direktoru Dennis Wise onu St. James' Park'a getirdi. Bu sezonun basinda kadroya girdi ve formaya yapisti. Gectigimiz aralik ayinda ilk golune kavustu ve simdiden 25 macta forma giymis durumda. Ayrica Ingiliz 19 yas alti milli takiminin da duzenli oyuncusu. Gectigimiz yil Ukrayna'da duzenlenen UEFA 19 yas alti sampiyonasinda takimla final oynadi ve 1 de golun altina imzasini atti. Manchester City ve Everton pesinde.

Bunun yaninda, eski Newcastle'li Lomano Resor Lua-Lua'nin kardesi, 19 yasindaki Kezanga Lua-Lua'yi da saymamiz lazim.

Hiç yorum yok: