17 Mayıs 2010 Pazartesi

2018'E BİSİKLETLE....

















2018 ve 2022 Dünya Kupası tekliflerinin, tam dosya halinde teklifi için son gün cuma günüydü. Ülkeler delegelerle, Sepp Blatter'i etkilemek için oldukça kapsamlı ve çekici notların bulunduğu dosyalarnı teslim ettiler Zürih'teki büroya. Şimdi dosyalar incelenecek ve ilk denetimin ardından Ağustos ayında ülkelerin kapsamlı incelemesine geçilecek. 2 Aralık 2010'da da FIFA her 2 Dünya Kupası için seçtiği ülkeleri açıklayacak. Turnuvaların organizasyon haklarının, bu kadar erken açıklanmasının sebebi (örneğin 2010 Dünya Kupası'nın organizasyon hakkının G.Afrika'ya verildiği 14 Mayıs 2004'te yani 6 sene önce açıklanmıştı) biraz da Özelikle Güney Afrika ve Ukrayna/Polonya organizasyonlarında karşılaşılan problemler. FIFA ülkelere ortalama 10 yıl gibi bir zaman verip, organizasyonu mükemmelleştirmek istiyor. Daha adayları ve şanslarını değerlendirmek için çok vaktimiz var ama ben Hollanda delegasyonunun özgün tavırlarına dikkat çekmek istiyorum. Zürih'teki toplantıya bütün ülkelerin temsilcileri lüks otomobillerle gelirken, Johan Cruijff, Ruud Gullit, Paul van Himst, Hollanda Futbol Federasyonu Başkanı Michael van Praag, Genel Sekreteri Harry Been ve Belçika Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü François de Keersmaecker'den oluşan Hollanda/Belçika delegasyonu bisiklet üzerinde teşrif ettiler.

Hollanda Organizasyon Komitesi Başkanı Ruud Gullit yaptığı açıklamayla daha teklif anından, bu turnuvayı Hollanda'nın tipik özellikleriyle birleştirmek için hareket ettiklerini ve amaçlarının en özgün ve multi-kültürel ortamı yaratmak istediklerini açıkladı. Dosyanın üzerinde Cruijff'un efsane sırt numarası 14 yazıyor. Blatter de 2 ülkenin teklifine hükümet ve kraliyet ailelelerinin tam desteğinin olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirtti. Tabii Euro 2000 organizasyonunun başarıyla yapılmış olması ve Hollandalı taraftarların gittikleri her kupaya renk kataması da diğer avantajlar. David Beckham'ın başını çektiği İngiltere, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Katar, Rusya, İspanya/Portekiz (bence en büyük aday) ve ABD diğer adaylar. Ancak belirtelim Güney Kore, Japonya ve Katar sadece 2022 için adaylar, zira kupa 8 yılda bir Avrupa'ya geliyor. 2014 Brezilya'dan sonra kupa Avrupa'ya uğrayacak büyük ihtimalle ve 2022'de başka kıtalara açılacak. O kısım için de Avustralya'nın avantajı olduğunu düşünüyorum, tek problemleri olan "dünyaya" uzaklık problemini atlatırlarsa.







Hollanda teklifindeki en ilgi çekici noktalardan birisi de, ülkeye yurt dışından gelecek taraftarlara tam 2 milyon bedava bisiklet verileceği vaadi. Böylece taraftarların, Hollanda'nın tipik ulaşım aracıyla stadyumlara yolculuk etmesi kolaylaştırılacak. Blatter'den bu uyglamayla da "doğa dostu" övgüsü alındı.

3 yorum:

outlaw dedi ki...

hollanda dünya kupası organizasyonunu alırsa hepimiz senin evinde yatıp kalkacağız, biliyorsun değil mi?

nocturnal dedi ki...

En öndeki pisikletli Pfaff değil mi yav?

Dosyayı teslime pisikletle gitme fikri de güzelmiş...

Ku.Ba dedi ki...

2 milyon bedava bisiklet lafını duyan Almanların da Hollanda'nın adaylığını desteklemeye başlıdığı sızan haberler arasında. Tadı damağında kalmış adamların. (anlayan anladı)