17 Mayıs 2010 Pazartesi

ATHLETIC CLUB ARLES-AVIGNON
























Hafta sonunun hengamesinde atlamayalım. 1913 tarihinde kurulan Athlétic Club Arles-Avignon, Fransa 2. liginin son haftasına üçüncü sırada, takipçisi Metz'in 1 puan önünde girdi. Kendi evinde 3 puan önünde olduğu ancak averajı kendisinden daha iyi olan Clermont'u konuk eden Arles-Avignon maçı Benjamin Psaume'nin golüyle 1-0 kazandı ve rakiplerinin sonuçlarını beklemeden Ligue 1'e yükseldi. Neden Avrupa'da bu kadar fazla yükselen ve düşen takım varken onları ele aldık. Zira takım son 5 sezonda 4 kez lig atlamayı başarak eşsiz bir başarıya imza attı. 2005-06 sezonunda Fransız futbolunun beşinci kademesi olan Championnat de France Amatör 2. liginde mücadele ediyorlardı. Gueugnon ve Nimes'in rezerv takımlarının ardından üçüncü sırayı alarak Championnat de FranceAmatör 1. lige yükseldiler. Buradaki ilk sezonlarında da gruplarında 74 puan toplayıp Croix ed Savoie'nin önünde ülke futbolunun üçüncü kademesi olan Championnat National'a yükseldiler. 2007-08 sezonunda yükselişe ara verdiler ama sadece 1 sezon. 51 puanla ligi sekizinci bitirdiler. 2008-09 sezonunda ise 66 puan toplayıp, Istres ve Laval'ın arkasında üçüncü olup Ligue 2'ye yükselme hakkını kazandılar. Bu onların ikinci lige sekizinci gelişleriydi tarihlerinde. Burada da çok kalmayacaklardı.

Dün oynanan Clermont maçıyla Caen ve Brest'in arkasında, tarihlerinde ilk kez Ligue 1 vizesini aldılar. Bu sezonun başında amatör statüden profesyonelliğe geçmişlerdi. Takımın başında bir tarihi yazan Michel Estevan var. 2005'ten beri onların başında ve şimdiden kulüp tarihinin en başarılı hocası unvanını almış durumda. Beşinci ligden aldığı takımı ülke futbolunun en büyük şampiyonasına taşıdı. Böylece 5 sezonda 4 kez yükselme başarısı gösteren Auxerre hocası Guy Roux ve 1970'lerde aynı işi Stade Lavallois ile başaran Michel Le Millinaire ile beraber adını ülke tarihine yazdırdı. Arles-Avignon ayrıca ligin en düşük maddi güce sahip takımıydı ve 5.7 milyonluk bir bütçeleri vardı.

95.000 nüfuslu, Marsilya'nın 85 kilometre kuzeydoğusundaki Avignon kentinin sakinleri son 5 yılda müthiş sezonlar geçirdiler. Kulüp Ekim 2009'da Manchester City ile bir pilot takım anlaşması imzaladı ve buna göre City'li oyuncular Fransız ekibinde kiralık olarak forma giyebilecekler. Tabii Manchester takımının da satış opsiyonu gibi hakları olacak. Bu birliktelik özellikle önümüzdeki yıl takıma önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu arada not düşelim, 34 yaşındaki Gineli Kaba Diawara da Arles-Avignon forması giyiyor.

2 yorum:

Fabio Luciano dedi ki...

sene başında takım iyi giderken iddaa'da bu takımın bir maçı ile ilgili yaptığım yorumu çok net hatırlıyorum.

"abi orada caen,nantes,bastia,strasbourg, guingamp varken ne brest'e ne de arles'e yedirirler mi ligue 1'i.adamlar daha yeni çıktı zaten.cacık olmaz.bi gaz ile gidiyorlar uzak dur:)

sonuç arles ile brest çıkar bastia guingamp ve stasbourg düşer nantes zor kurtulur.

ramunas dedi ki...

avignon gerçekten çok güzel bir şehir.palais des papes'ıyla, festivalleriyle. umarım ligue 1'de başarılı olurlar.