28 Mayıs 2010 Cuma

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 14

















1954 Dünya Kupası şampiyonu olan Batı Almanya, şampiyonluğa gidene kadar, kupa tarihinin en ilginç istatistiklerinden birisine imza atmış ve tam 14 golü kalesinde görmüştür. Bu, Dünya Kupası'nda şampiyon olan bir takımın kalesinde gördüğü en yüksek gol sayısıdır. Bu gol sayısında Macarların büyük payı vardır.

İsviçre'de düzenlenen kupaya Almanlar 4-1'lik Türkiye galibiyeti ile başladılar. Grubun ikinci maçında ise karşılarında yenilmez armada Macaristan vardı. Dünya tarihinin en kurnaz hocalarından Sepp Herberger bu maçta birçok önemli oyuncusunu dinlendirmeiş, adeta bu süper güç ile finalde tekrar oynayacağını tahmin ederek asıl mücadelesini o maça saklamıştır. Macarlar daha 21. dakikada 3-0 öne geçtikleri maçı 8-3 kazanırlar. Bu Alman futbol tarihinin en ağır yenilgisidir. Grubu Türkiye ile beraber 2 puanda bitiren Almanlar çeyrek finale çıkacak ülkeyi belirlemek için milli takımımızla 1 maç daha yaparlar ve onu da 7-2 kazanırlar. Çeyrek finalde Yugoslavya'yı 2-0'la geçerler. Yarı finalde rakip Avusturya'dır. Komşuyu 6-1'le bozguna uğratırlar ve ülke tarihinin ilk Dünya Kupası finaline yükselirler. Macarlar yine favoridiri, bir de bunun üzerine daha 8. dakikada 2-0 öne geçtiklerinde FIFA başkanı Jules Rimet kupayı onlara vermeyi hzırlanır. Ama Almanlar dünya futbol tarihinin en çarpıcı geri dönüşlerinden birini yaparlar. Max Morlock 10. dakikada farkı bire indirir, 18. dakikada Helmut Rahn skoru eşitler. Maçın 84. dakikasında ise Rahn takımını galibiyete ulaştıran golü atar. "Bern Mucizesi" gerçekleşmiştir.

Almanlar bu kupa tarihinde bırakın 14 golü, 10 golden fazla yiyen tek şampiyondur. Diğer 6 şampiyon ülkeler en fazla 7 gol yieyerek şampiyonluğa ulaşmışlardır. Bu şapiyonluğun hikayesi "Das Wunder von Bern" filminde izlenebilir.

Hiç yorum yok: