10 Mayıs 2010 Pazartesi

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 33

























28 Ekim 1933 yılında, Rio de Janeiro'nun hemen dışındaki Pau Grande'de Manuel 'Mané' Francisco dos Santos isminde bir çocuk dünyaya geldi. Çocukluğu sokaklarda top teperek ve güvercin besleyerek geçen bu çouğa güvercin sevdası yüzünden kızkardeşi tarafından bir lakap takılmıştı. "Garrincha"....

Küçüklüğünde bacaklarında bir problem vardı Garrincha'nın. Sol bacağındaki kemikler sağ bacağından 6 santim daha uzundu bu sebeple daha futbol oynamaya başlamadan bacakları eğrilmişti. Ancak bu onu durdurmadı. Yeşil sahalarda fırtına gibi esen Brezilyalı kariyeri boyunca nice sol beki depresyona sürüklemiş ve maç içinde çaresiz hale getirmiştir.

1953 yılında Botafogo kulübüyle profesyonel futbola adım attıktan sonra 18 eylül 1955'te Brezilya milli takımı formasını giymeye başladı. 1958 Dünya Kupası'nda ise takımını zirveye taşıyan 2 isimden biriydi. Teknik direktör Vicente Feola, turnuvanın başında onu ve Pelé'yi yedek bırakmıştı ama sonrasında bu ikili, finalde İsveç'e attıkları 2'şer gol de dahil, takımlarını şampiyonluğa götürmüştü. 4 yıl sonra Şili'de Pelé, turnuvanın ikinci maçında sakatlandığında sazı tek başına eline aldı Garrincha. Naıl 1986 Maradona'nın turnuvası olarak biliniyorsa, 1962 de Garrincha'nın turnuvası olarak bilinir. Futbolcu, Selecao'yu zirveye taşımıştır. Çeyrek finalde oynadıkları İngiltere maçının 31. dakikasında 1.68'lik boyuyla, 1.86'lık Maurice Norman'ın Maurice Norman'ın üzerine sıçarmış ve topu ağlara göndermiştir. Brezilya'nın ikinci golü onun kullandığı frikikte kaleciden dönen topu Vavá'nın kafayla tamamlaması sonucu gelmiş, Garrincha üçüncü golü yine bizzat kaydetmiştir. Bu maç sırasında Jimmy Greaves sahaya giren bir köpeği, zaptetmiş ancak köpek formasına işemiş, maç sonunda yetkililerin gözetiminde olan köpeği, Brezilya soyunma odasında düzenlenen bir çekiliş sonucu Garrincha kazanmıştır.

Yarı finalde Şili'ye de 2 gol sallar Garrincha ama maç onun için iyi bitmez. Şili'li futbolcular onu tekmelerle durdurmaya çalışınca buna aynı sertlikte cevap verir ve oyundan atılır. Soyunma odasına giderken bacaklarının kanadığı görülür. Şili gazetelerinden birisi şöyle yazar onun için. "Garrincha hani gezegenden?". Kırmızı karta rağmen finalde ceza almaz, zira Brezilya devlet başkanı Tancredo Neves FIFA'ya büyük bir baskı yapar. Garrincha 39 derece ateşle sahaya çıkar, gol atamaz ama takımı Çekoslovakya'yı 3-1 mağlup edip şampiyon olur.

1966 Dünya Kupası ise onun hayatının çöküş yıllarına denk gelmiştir. Karısından 5, metresinden 1 çocuğu olan, annesini trafik kazasında kaybeden, babasıyla arası açık, çetelerle başı dertte ve alkolün pençesine düşmüş Garrincha'nın gölgesi vardır İngiltere'de sadece. 2 maç oynayıp gruptan çıkamayan Brezilya ile birlikte evine döner. 3-1 kaybettikleri Macaristan maçı Garrincha'nın Brezilya formasıyla kaybettiği tek maçtır. Bu büyük futbolcu 1983 yılında, alkolün mahvettiği karaciğerine yenik düşmüş ve sirozdan ölmüştür.

3 yorum:

Del Piero dedi ki...

1.68'lik boyuyla, 1.86'lık Maurice Norman'ın Maurice Norman'ın üzerine sıçarmış ve topu ağlara göndermiştir
Klavyen sürçmüş galiba, ama komik olmuş :))

Gökçe dedi ki...

Garrincha hakkinda nacizane soyle yazmistim zamaninda:

http://civilikrampon.blogspot.com/2009/09/sakin-olun-topu-garrinchaya-verin.html

Raziel dedi ki...

"Bu maç sırasında Jimmy Greaves sahaya giren bir köpeği, zaptetmiş ancak köpek formasına işemiş, maç sonunda yetkililerin gözetiminde olan köpeği, Brezilya soyunma odasında düzenlenen bir çekiliş sonucu Garrincha kazanmıştır."

Oha efsaneymiş eahaeıoghsğorjk