9 Mayıs 2010 Pazar

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 34





















Mısır 1934 Dünya Kupası'nda, kupa tarihinde Afrika kıtasını temsil eden ilk takım olmuştu. O zamanlar elemeler tüm dünyayı kapsayacak şekilde yapılıyor, gruplar kıtalara göre dağılıyordu. 12. eleme grubunda Mısıt, Filistin ve Türkiye'yle eşleşti. Ancak Türkiye'nin çekilmesiyle diğer 2 takım aralarında birer maç yaptılar ve bu maçları kendi evinde 7-1, deplasmanda 4-1 kazanan Mısır kupa biletini almıştı. Ancak kupa maceraları sadece 1 maç sürdü. İskoç James McCrae'nin çalıştırdığı De Pharao's Napoli'de oynanan ilk tur maçında Macaristan'a 4-2 mağlup oldu ve kupaya veda etti. Mısır'ın 2 golü de Abdelrahman Fawzi'den geldi ki bu goller onu kupa tarihinde gol atan ilk Afrikalı yaptı. 1934'ten sonra bir Afrika takımının tekrar kupaya katılması 1970'i buldu. Meksika'daki turnuvaya katılan Fas, D grubunda Batı ALmanya, Peru ve Bulgaristan'la mücadele etti. 1 beraberlik 2 mağlubiyet alarak grup sonuncusu oldular ve elendiler. Ancak o kupadan sonra bugüne kadar her Dünya Kupası'nda en az 1 Afrika temsilcisi yer aldı. Toplamda ise 13 farklı Afrika ülkesi 34 kez kıtalarnı temsil ettiler kupa tarihinde. Ancak bu 34 seferden sadece 6'sında takımlar grup müsabakalarını geçip 2. tura kaldılar. 1986'da Fas, 1990'da Kamerun, 1994 ve 1998'de Nijerya, ve 2002'de Senegal ve 2006'da Gana.

Bugüne kadar Dünya Kupası'nda en iyi performans göstermiş Afrika ülkeleri Kamerun ve Senegela. Kamerun 1990'da çeyrek finale çıktı ve unutulmaz maçta İngiltere'ye 3-2 mağlup olarak elendi. 2002'de Senegal aynı başarıyı tekrarladı ama İlhan Mansız'ın altın golüne engel olamadılar. Aşağıda Afrika ülkelerinin kupa istatistikleri var. Galibiyeti mağlubiyetinden fazla olan tek Afrika takımı Senegal.

Duels: Maç, W: Galibiyet, G: Beraberlik, V: Mağlubiyet, V-T: A-Y Gol

2 yorum:

ruya tabirleri dedi ki...

evet çok az kaldı keşke bizde olsaydık izlemenin tadı daha başka olurdu ama genede zek alacağımız kesin

Ahmedigo dedi ki...

senegal'de insanlar çoktan havaya girdi bile. her yerde bilboard'lar, reklamlar. Her ne kadar Güney Afrika'ya çok uzak olsa da, Senegal'i de şimdiden ateş sardı.

ama galiba güney afrika senegal'den üç saat ileri. maçları ikindi vakti seyretmek tuhaf olacak.