8 Mayıs 2010 Cumartesi

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 35




















8 Ekim 1922 doğumlu İsveçli Nils Liedholm 1950 ve 60'larda Milano kentini kasıp kavuran Gre-No-Li üçlüsünün bir parçasıydı. AC Milan 1949 yılında IFK Norrköping'den Liedholm ve Gunnar Nordahl'ı, IFK Göteborg'dan da Gunnar Gren'i transfer etmişti. Oyuncular çok genç yaşlarda İtalya'ya gelmemişti aslında. Liedholm 27, Nordahl 28, Gren de 29 yaşındaydı ama her biri 30'lu yaşlarının ortası ve sonlarına kadar kaldıkları Milan'da büyük işler başardılar.

Büyük başarılarına rağmen bu isimlerin en önemlisi ve Nordahl'ın Milan formasıyla attığı 210 golün çoğunun asistini yapan Nils Liedholm sadece 23 kez milli takım forması giymiş ve 12 gol kaydetmiştir. Bunun sebebi de bu 3 oyuncunun profesyonel liglerde oynamak için yurt dışına gitmelerinden dolayı milli takıma çağırılmamaları, doğal olarak da 1950 ve 1954 kupalarını kaçırmalarıdır. Nordahl daha sonra Roma'da da bir süre oynamış ve gol sayısını 225'e çekmiştir. Bu rakama toplam 291 Serie A maçında ulaşan İsveçlinin rekoru bugün hala kırılamamıştır. Nordahl'ın toplam kariyerinde de 504 maçta 442 gol vardır ki bu muazzam bir rakamdır. Öte yandan Liedholm 39 yaşına kadar futbol oynamıştır ve bunu da antrenmanlar sırasında zindeliği korumak için yaptığı 100 metre, 1000 metre, 2000 metre koşuları ile yüksek atlama cirit atma gibi aktivitelere de borçludur.

Ev sahibi oldukları 1958 Dünya Kupası'nda gruptan lider olarak trionun takımı İsveç çeyrek finalde Sovyetler Birliği'ni Hamrin ve Simonsson'un golleriyle 2-0 geçer. Yarı finalde karşılarında son şampiyon Batı Almanya vardır. Onları da Skoglund, Gren ve Hamrin'in golleriyle 3-1 mağlup ederler ve finalde Brezilya'nın karşısına dikilirler. Vava, Pele, Zagallo'nun ekibiyle baş edemezler ve maçı 5-2 kaybederler. 2 golü Liedholm ve Simonsson atmıştır. 4. dakikada Liedholm'un Brezilya kalecisi Gilmar'a attığı gol, o turnuvada sambacıların yenik duruma düştüğü ilk andır. Ancak Pele ve Vava'nın 2'şer golüne Zagallo'nun golü eklenir ve sonuç ortaya çıkar. Yine de 35 yaşındaki Liedholm Dünya Kupası finallerinde gol atmış en yaşlı oyuncu unvanını ele geçirir. Bugüne kadar da bırakmaz. Golü attığında 36 yaşından 264 gün almıştır.

Liedholm, 5 kazım 2007'de öldüğünde, Gre-No-Li'nin hayatta hiçbir üyesi kalmamıştır. Kupa finalinde gol atan en yaşlı isimlerin ikinci ve üçüncü sırasındaki isimler son Dünya Kupası finalinin golcüleridir. Zidane ve Materazzi. Aşağıda liste mevcut.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

2.paragraf yarım kalmış gibi?

benden bu kadar dedi ki...

bu dünya kupasında onu geçebilecek potansiyel bi oyuncu da yok gibi. yine de şu listeye henry girecek kanımca :)