4 Mayıs 2010 Salı

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 39



















Portekizli penaltı canavarı kaleci Ricardo,, 2006 Dünya Kupası çeyrek finalinde seri penaltı atışlarında Jamie Carragher'in penaltısını kurtararak Portekiz'i yarı finale taşıdığında, kupa tarihinde kaçan 39. seri penaltı vuruşunun da altına imzasını atmış oldu. Bu kurtarış öncesi Sporting kalecisi penaltı vuruşları konusunda usta 2 isim Frank Lampard ve Steven Gerrard'ın penaltılarını da kurtarmıştı.

Ricardo'nun kurtardığı penaltılar tarihin bir tekerrürüydü adeta. Zira Portekiz bu maçtan 2 sene önce Euro 2004 çeyrek finalinde Portekiz karşısına çıkmış ve Ricardo yine penaltılara kalan maçta İngilzilerin biletini kesmişti. Darius Vassell'in penaltısını çıkaran Ricardo ardından topun başına geçmiş ve takımını yarı finale taşımıştı. Ricardo bu performansına rağmen Dünya Kupası tarihinin en çok seri penaltı kurtaran ismi değil. İkincilik koltuğunu Brezilyalı Taffarel ile paylaşıyor. Ancak Alman Toni Schumacher ve Arjantinli Sergio Goycochea 1'er penaltı daha fazla kurtardılar ve onlar da liderlik koltuğunu paylaşıyorlar. Taffarel 1994 Dünya Kupası finalinde İtalyan Massaro'nun penaltısını kurtarmış (Roberto Baggio'nun penaltısı üstten auta gitmiştir), 4 yıl sonra da yarı finalde Hollanda karşısında Ronald de Boer ve Phillip Cocu'nun penaltılarına dur demiştir.

1982 Dünya Kupası Batı Almanya-Fransa yarı finaline damga vuran isim hiç şüphesiz Toni Schumacher'dir. Maç içinde 50. dakikada oyuna giren Patrick Battiston'u 10 dakika sonra uçan tekme ile hastaneye ve sonra da komaya yollayan ama kendisi kart bile görmeyen Schumacher bu olayın ardından penaltılara giden maçta Maxime Bossis ve Didier Six'in penaltılarına dur diyerek takımını finale taşımıştır. Schumacher 1986 Meiksika'da da 2 penaltıyı durdurmuştur.

Sergio Goycochea'ya gelelim. Onu 90'lı yılların Cinderellaları serisinin 5. maddesinde incelemiştik. 1990 Dünya Kupası'nda Arjantin'in 1 numaralı kalecisi Nery Pumpido'nun sakatlanması ile kaleye geçen Goycochea çeyrek finalde Yıgoslavya ve yarı finalde İtalya maçında 2'şer penaltı kurtararak takımını finale taşımış, finalde Andreas Brehme'nin normal sürede kullandığı penaltıya aynı köşeye atlamasına rağmen müdahale edememiştir. Aşağıda kupa tarihinin en çok seri penaltı kurtaran kalecileri yer alıyor.

Hiç yorum yok: