3 Mayıs 2010 Pazartesi

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 40

























İtalyanların efsane kalecisi Dino Zoff 1982'de İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası'nı kaldıran İtalyan milli takımının kaleciliğini yapıyordu. Finalde Batı Almanya'yı 3-1 mağlup edip şampiyon olduklarında Dünya Kupası'nı kaldıran en yaşlı oyuncu unvanını kazandı. Zoff o sırada 40 yaşındaydı.

Turnuvaya ilk grup maçlarında beraberlikle ve grup ikinciliği ile başlayan İtalya 2. tur gruplarında son şampiyon Arjantin ve Dünya Kupası koleksiyoncusu, Zico ve Sokrates'in sürüklediği Brezilya'nın grubunda mücadele etti. Ama bu gruptan da 2-1'lik Arjantin ve 3-2'lik efsane Brezilya galibiyeti ile lider olarak çıkmayı başardılar. Yarı finalde rakipleri Polonya'ydı. 2 takım ilk grup maçlarında karşı karşıya gelmiş ve maç 0-0 berabere bitmiş, maçlar sonunda Polonya lider olarak yoluna devam etmişti. Ancak yarı finalde işler farklıydı. Paolo Rossi'nin 2 golü ile rakibini mağlup etmeyi başaran Azzurriler finalde Batı Almanya'nın karşısına çıktı. 3-1'lik galibiyetle Zoff ve arkadaşları 44 yıl sonra şampiyonluğu İtalya'ya getirdiler. Bu şampiyona ayrıca İtalyanlar için kullanılan "turnuva takımı" lafının ne kadar doğru olduğunu kanıtlamıştır. İtalyanlar aynı çizgiyi 1994 Dünya Kupası finaline giden yolda da göstermiştir.

11 yıllık Juventus kariyeri boyunca tek bir maç kaçırmayan Zoff, İtalyan milli takımı için 112 kez sahaya çıkmıştır. 1974 Dünya Kupası'nda 3, 1978 ve 1982 Dünya Kupası'nda da 7'şer maç oynamıştır. 1970 Dünya Kupası'nda da 28 yaşındayken Enrico Albertosi'nin arkasında yedek bekleyen Zoff bundan 2 sene önce de İtalya ile 1968 Avrupa Şampiyonası'nda mutlu sona ulaşmıştır. Aşağıda Dünya Kupası tarihinin en yaşlı şampiyonlarının listesi var.

Jaar: Yıl, dagen: gün

Hiç yorum yok: